Leagoo Elite 5
recenze

Leagoo Elite 5

Levně, nudně, ale dobře
10

Telefon s velkým displejem a dobrou výbavou už dnes nemusí být vůbec drahý. Pokud nehledíte na značku, může vás zaujmout nové Leagoo Elite 5, které dostalo do vínku kvalitní displej, dostatečně výkonný hardware a ve výbavě překvapivě nechybí ani úplná podpora LTE nebo infračervený port.

Leagoo Elite 5

Co je blesková recenze?

Blesková recenze je nový typ recenze serveru mobilenet.cz. Do redakce se nám často dostává velké množství zařízení různých výrobců, většina z nich se liší pouze v drobnostech, základ je stejný. Abychom však zachovali informovanost našich čtenářů i u levnějších typů mobilních zařízení, připravili jsme nový projekt „bleskových recenzí“. V těch se vždy dozvíte především hlavní výhody a nevýhody daného zařízení, odpovíme si také na základní otázky, které potenciální zájemce není schopen vyčíst z tabulky parametrů. Všechna takto testovaná zařízení samozřejmě projdou hloubkovým testem ze strany redaktora.

Technické parametry Leagoo Elite 5

Kompletní specifikace
Konstrukce154,6 × 77 × 8,9 mm, 176 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 29 FPS
ChipsetMediaTek 6735P, CPU: 4×1 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:01 hodin
Dostupnostříjen 2015, 4 490 Kč
Leagoo Elite 5

Design a konstrukce: hlavu si s tím nedělali

I když jsme teprve na začátku recenze, nebudeme novinku zbytečně hájit. Vzhled telefonu je totiž velmi mdlý, a to navíc hovoříme pouze o fotografiích. V reálu je to ještě o stupínek horší. Z telefonu přímo čiší, že na vzhledu a materiálech se šetřilo co možná nejvíce. Především čelní strana patrně málokoho zaujme. Snaha o originalitu zde sice byla, například zdánlivé průduchy nad a pod displejem, nicméně se zcela míjí účinkem. Naopak nápis 4G LTE nad displejem nám sice dává jistotu přítomnosti této funkce, avšak v této podobě bych jej čekal spíše na telefonu z hračkářství. Pod displeje jsou pak klasická senzorová tlačítka, avšak bohužel nejsou podsvětlena.

Pojďme raději telefon otočit na druhou stranu, kde už oči tolik netrpí. Námi testovaná bílá varianta (v prodeji je ještě černá) má plast lehce lesklý a mezi low-endy působí již adekvátním dojmem. Výrobce si navíc na zadní straně uvědomil, že méně je někdy více, a omezil se jen na nezbytnosti typu fotoaparát či vlastní logo, které působí vcelku vkusně.

Obsluha telefonu již nepatří mezi nejpohodlnější. Za dojmem velmi obyčejného telefonu totiž stojí i opravdu velké rozměry. Telefon je hodně široký (77 milimetrů) i vysoký (154,6 milimtrů) a problém s ním měli i ostatní lidé s větší rukou než já. S ohledem na to, že je celý telefon plastový, vás pak zarazí i hmotnost 176 gramů. Počítejte tedy s tím, že jednou rukou telefon prakticky ovládat nelze. Z tohoto důvodu kvituji umístění zamykacího tlačítka na pravý bok telefonu. Škoda jen, že není o něco níže.

Zpracování telefonu je na solidní úrovni. Zde si výrobce dal záležet na tom, aby k sobě jednotlivé části pasovaly a nic nevrzalo.

Líbilo se nám:

  • slušné zpracování

Nelíbilo se nám:

  • nepodsvícená tlačítka bez vibrační odezvy
  • nudný vzhled
  • větší rozměry

Displej: nezaostává

Displej modelu Elite 5 uspokojí všechny maximalisty. Má totiž úhlopříčku 5,5 palce, je dokonce typu IPS a výrobce nešetřil, neb jej osadil dostatečným HD rozlišením, které zajistí jemnost 267 ppi. Výsledkem je velmi pěkná podívaná, kdy displej není hrubý a kdy se zároveň můžete spolehnout, že se k informacím dostanete i za slunného počasí nebo pokud na displej pohlédnete více z úhlu. Jas navíc můžete nechat regulovat také automaticky díky dobře fungujícímu zabudovanému čidlu, za což chválíme. Nad displejem se pak kromě čidla jasu nachází i stavová LED dioda, která červeným blikáním upozorňuje na zmeškané události.

Leagoo Elite 5

Líbilo se nám:

  • dostatečně jemný
  • dobře čitelný
  • nechybí čidlo regulace jasu

Zvuk: naštěstí nic překvapivého

U levných telefonů se u zvuku žádné překvapení většinou nekoná a pokud ano, je to překvapení spíše z kategorie těch méně příjemných. Lze tak říci, že u Elite 5 se naštěstí překvapení nekoná. Hlavní reproduktor hraje obstojně, snad by jen mohl být o něco hlasitější. Výstup do sluchátek je pak zcela průměrný a nenáročnému posluchači bude vyhovovat. Nijak kvalitní však nejsou dodávaná špuntová sluchátka - hodí se snad jen jako handsfree. Doporučuji proto sáhnout po jakýchkoliv vlastních sluchátkách.

Líbilo se nám:

  • slušný výstup do sluchátek

Nelíbilo se nám:

  • méně kvalitní hlasitý reproduktor

Baterie: takových více

U baterie se výrobce poměrně vytáhl, protože ji obdařil nadprůměrnou kapacitou 4 000 mAh. Telefon při středně náročném používání vydrží bez problémů dva dny. Pokud omezíte konektivitu, lze se dostat i na třídenní výdrž. Mějte nicméně na paměti, že silnější baterie vás nespasí vždy. Telefon jde snadno vybít za několik hodin, například nepřetržitým hraním her, případně využíváním on-line navigace.

Přehrávat streamované video o rozlišení 720p telefon zvládl 6 hodin a 34 minut. Jeden z jeho konkurentů – Vodafone Smart Ultra 6 s o čtvrtinu menší baterií - zvládl přehrávat video 7 hodin a 27 minut. Samotné dobíjení z vypnutého stavu do 80 % pak trvalo 2 hodiny a 19 minut a na plnou kapacitu baterie se telefon dostal za 3 hodiny a 1 minutu.

Líbilo se nám:

  • baterii lze uživatelsky vyměnit
  • nadprůměrná výdrž

Nelíbilo se nám:

  • pomalejší nabíjení

Hardware: potěší i náročnější

Ani na hardwaru výrobce nijak zásadně nešetřil, a tak vás čeká pár příjemných překvapení. Základem je nový 64bitový procesor MediaTek 6735P se čtyřmi jádry a taktem 1 GHz, kterému sekunduje 2GB operační paměť, z níž při běžném používání zbývá 1,3 GB volných. Hrubý výkon je pak poplatný konkurenci a v benchmarku AnTuTu dosahuje Elite 5 očekávatelných 20 tisíc bodů. Příjemně velká je interní paměť s kapacitou 16 GB, ze kterých pro vás zbyde zhruba 12 GB prostoru. Podporovány jsou též paměťové karty a lze na ně přesouvat stažené aplikace. Pro vložení karty je nutné sundat kryt a vyjmout baterii.

Líbilo se nám:

  • 64bitový čipset
  • 2 GB RAM a 16GB úložiště
  • aplikace lze přesouvat na paměťovou kartu

Prostředí: Leagoo po svém

Uživatelské prostředí je založené na stále aktuálním Androidu 5.1 Lollipop, za což výrobce chválíme. Dostalo se také na poměrně mohutnou nadstavbu a spoustu témat. V okamžiku se tak vše může změnit, tapetou počínaje a vzhledem ikonek konče. Leagoo také rozhodlo, že menu je přežitkem, a po vzoru mnohých čínských výrobců vše soustředí na pohotovostní obrazovky.

Prostředí Androidu 5.1 na Legoo Elite 5

Při běžných úkonech se výrobci podařilo, i díky solidnímu hardwaru, dosáhnout dobré plynulosti. Čas od času nicméně narazíte na zpomalení či drobný zásek.

Líbilo se nám:

  • Android 5.1
  • množství témat

Nelíbilo se nám:

  • občasné záseky

Fotoaparát: na momentky

Leagoo Elite 5 se chlubí dokonce 13megapixelovým fotoaparátem s automatickým ostřením i přisvětlovací LED diodou.  Prostředí je klasické, nijak překombinované a vcelku přehledné. Samotná kvalita fotografií pak je poplatná low-endům, ale na pořízení momentek to bohatě stačí. Barevně se fotoaparát snaží držet věrnosti a ostrost není nejhorší. Problémem je nedostatek světla, v jehož důsledku vzniká šum a snímky působí rozmazaně. Čelní kamerka s 8megapixely sice může na papíře uchvátit, ale ve výsledku produkuje spíše lehce podprůměrné fotografie.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky
Ukázkový snímek z čelní kamerky

Video můžete zaznamenat bohužel jen v rozlišení 720p s 29 snímky za vteřinu, což poměrně nemile překvapí. Kvalita záznamu je průměrná.

Leagoo Elite 5 (testovací video) – 720p, 29 FPS

Líbilo se nám:

  • přisvětlovací LED dioda
  • solidní snímky

Nelíbilo se nám:

  • video jen v HD kvalitě

Konektivita: pofrčí to

Připojení k čemukoliv - to je výsada nového Leagoo Elite 5. Začneme rovnou tím nejlepším, čímž je podpora sítí LTE, a to na všech u nás využívaných pásmech, za což si výrobce zaslouží velkou pochvalu. LTE je dostupné jen v primárním slotu, který má provedení miniSIM. Sekundární slot typu microSIM už LTE nepodporuje. SIM karty se nachází pod zadním krytem ve dvou patrech nad sebou. Spojení s okolím pak zajišťuje například Bluetooth 4.0 a Wi-Fi. NFC sice chybí, ale je tu přítomna funkce HotKnot, která funguje na vybraných telefonech s procesory od MediaTeku a slouží k přenášení informací přiložením displejů k sobě.

Dálkové ovládání

Nechybí samozřejmě ani systémy GPS a GLONASS, které fungují velmi spolehlivě - navigování tak nepředstavuje žádný větší problém. Menší komplikace mohou nastat snad jen v husté zástavbě, kde telefon občas chvíli hledá, kde se přesně nacházíte. Jakmile vás však najde, již polohu udrží.

Stále nejsme u konce, třešničkou na dortu je přítomnost infračerveného portu pro ovládání domácí elektroniky. Průvodce nastavením je intuitivní a za malý moment už můžete ostatní přístroje v domácnosti ovládat skrze displej telefonu.

Líbilo se nám:

  • kompletní LTE
  • podpora Dual SIM
  • přítomnost infračerveného portu

Nelíbilo se nám:

  • HotKnot se NFC nevyrovná

Zhodnocení: zajímavá volba

Leagoo Elite 5 se na českém trhu prodává za přibližně 4 500 Kč a za daný peníz nabízí opravdu maximální porci výbavy. Má solidní displej i dostatečně výkonný hardware podpořený velkou pamětí. Prostředí zajišťuje téměř nejnovější Android a vše běhá vcelku dobře. Fotoaparát zázraky nedokáže, ale to mu odpustíme. Dále zde totiž najdeme i další funkce, které byly donedávna výsadou jen drahých telefonů: kompletní podporu LTE, infraport nebo technologii Dual SIM. Pozitivní hodnocení hardwaru uzavírá silná baterie zajišťující lehce nadprůměrnou výdrž. Vzhled ale bohužel pochválit nemůžeme a cestu za úspěchem může zhatit také silná konkurence.

Konkurence

Největším konkurentem bude o pět set korun dražší Vodafone Smart Ultra 6, který nabízí velmi podobnou výbavu a navrch přidává kvalitnější displej i lepší výdrž baterie. Ztrácí však absencí infraportu nebo jedním chybějícím pásmem sítí LTE 2 100 MHz, které se používá v některých městech. Velmi dobře si vede také Acer Liquid Z630, který má výbavu téměř totožnou a stojí jen o pár set korun více. Pokud nebazírujete na Androidu, nabízí se Microsoft Lumia 640 XL s Windows Phone 8.1, která má displej s 5,7palcovou úhlopříčkou. Má sice slabší hardware, ale vzhledem k dobře optimalizovanému operačnímu systému to tolik nevadí. Cena je však o zhruba tisíc korun vyšší.

Vodafone Smart Ultra 6, Acer Liquid Z630 a Microsoft Lumia 640 XL
leagoo-elite-5
Klady
  • příznivá cena
  • infračervený port
  • kompletní LTE
  • Android 5.1 Lollipop
  • velká interní paměť
  • dostatečně výkonný hardware
  • slušný displej
Zápory
  • větší rozměry
  • nudný vzhled
Diskuze ke článku
Petr Dvořák
Petr Dvořák
Docela nechápu ,jak můžete do konkurence dát ze tří telefonů dva jednosimkové.
David Novotný
David Novotný
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, ta baterie je vyjímatelná?
Spaidy
Ta výdrž teda nic moc.Vypadá to jako by neměl ani 3000mah
Kikina
Zajimal by me zvuk ve sluchatku pri hovoru. Jedno Leagoo jsem mel loni a rychle jsem se ho zbavil, protoze zvuk ve sluchatku byl sycivy, neprirozeny a nedalo se s nim v podstate volat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze