Huawei nova
recenze

Huawei nova

Pro ženy i ostatní zájemce
22

Líbivý vzhled, zajímavé barvy, pohodlný úchop a hezká selfies s vylepšením vzhledu – to jsou podle Huawei vlastnosti, které nesmí chybět v telefonu určeném speciálně pro ženy. I pánové však neudělají s tímto kouskem chybu, díky pevné kovové konstrukci, solidní výbavě a silné baterii. Má to nějaký háček? Na to se bude snažit odpovědět následující recenze.

Cílení na ženy je spíše marketingová strategie a snaha nějak se vyhoupnout nad masu podobných telefonů s Androidem. Vůbec to ale není potřeba, telefon je zajímavý i sám o sobě. Nadprůměrný první dojem ze solidní konstrukce následuje neméně zdařilá přehlídka hardwaru a doplňkových funkcí. Nicméně cena pohybující se okolo deseti tisíc už nepřipouští žádné kompromisy.

TIP! Recenze Huawei nova plus – Nejen pro ženy

Obsah balení

  • telefon
  • manuály
  • nabíječka
  • kabel s USB-C

Technické parametry Huawei nova 32 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce141,2 × 69,1 × 7,1 mm, 146 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 016), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, CPU: 8×2 GHz, GPU: Adreno 506
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 020 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:00 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 9 990 Kč
Huawei nova

Design a konstrukce: za jedna

Z hlediska designu a konstrukce není telefonu co vytknout a zcela naplňuje očekávání vyvolaná cenou. Za solidní dojem může použitý hliník, který obepíná celé boky a záda a nachází se na něm jen minimum plastových předělů pro antény. Zadní strana je matná, aby telefon tolik neklouzal a hlavně na něm nebyly tolik vidět otisky prstů. Boky jsou naopak lesklé, což působí luxusně, a mají lehce zkosené okraje, aby se telefon dobře držel. Na českém trhu najdete šedou, stříbrnou a zlatou variantu, slibovaná růžová snad dorazí později.

To hlavní se však ukrývá vepředu. Dnešní móda velí co nejméně zmenšit rámečky kolem displeje, a tak maximálně využít prostor pro displej. Ten zde zabírá 76 % čelní plochy, což je opravdu vysoké číslo. Díky tomu se i přes úhlopříčku displeje čítající rovných pět palců drží velice dobře. K tomu přispívá i tloušťka 7 milimetrů a 2.5D krycí sklíčko (s lehce zaoblenými okraji).

Rozložení jednotlivých prvků je naprosto standardní, zaujmou jen některé detaily. Kupříkladu dole je to nový konektor USB-C. Sice to může pro leckoho znamenat výměnu příslušenství, ale to se dříve nebo později stane i s jinými telefony.

Decentní vzhled a kvalitní konstrukce

Nahoře se nacházejí 3,5mm jack a sekundární mikrofon, na pravém boku pak ovládání hlasitosti a pod ním vypínač. Zaujme a potěší i takový detail jako jeho červené odlišení. Na druhé straně ruší celistvost pouze šuplíček na karty. Bohužel se jedná o tzv. hybridní slot, kdy vložením microSD přijdete o možnost používat druhou SIM. Dalším mínusem je chybějící voděodolnost, která by vzhledem k ceně připadala v úvahu.

Detaily zaujmou

Záda telefonu pak odhalují černý pruh pro antény (nijak nevystupuje, stejně jako čočka fotoaparátu, která je naopak mírně zapuštěná). A na závěr všeho tu máme kruhovou čtečku otisků prstů, opět jednoduše hmatově odlišitelnou díky mírnému zapuštění.

Líbilo se nám:

  • kvalitní kovová konstrukce
  • hezký design
  • dobrá ergonomie

Nelíbilo se nám:

  • chybí voděodolnost
  • hybridní slot pro karty

Displej: bez výhrad

Full HD na pěti palcích se postará o dostatečně jemnou podívanou. Avšak i bez toho musíte uznat, že se tady displej opravdu podařil. Barvy jsou syté a jasné, možná až trochu moc, ale to si naštěstí můžete doladit v menu. Tam naleznete i podařenou volbu pro komfortní čtení, která sníží vyzařování modrého světla a práce s telefonem v noci je tak příjemnější.

K displeji nelze mít žádné výhrady. Barvy se nemění ani při velmi ostrém úhlu. Minimální jas je dlouhodobě použitelný i při práci v naprosté tmě, naopak ten maximální se se ctí popere s i přímým svitem slunce.

Líbilo se nám:

  • jemnost displeje plně dostačuje
  • dobré pozorovací úhly i jas
Huawei nova

Zvuk: překvapení se nekoná

Osamocený reproduktor umístěný na pravé straně spodní hrany žádný úžasný koncert nepředvede. Jediný rozdíl od těch nejlevnějších přístrojů spočívá v tom, že namísto absence basů tady dostanete jen jejich letmý náznak. K poslechu hudby ve vyšších hlasitostech se tak reproduktor rozhodně nehodí.

Líbilo se nám:

  • dostatečná hlasitost
  • náznak basů

Nelíbilo se nám:

  • pouze jeden reproduktor

Baterie a výdrž: příjemné překvapení

Uživatelsky nevyměnitelná baterie nabídne kapacitu 3 020 mAh, což je vzhledem k subtilním rozměrům telefonu velmi dobrá hodnota. Také použité komponenty působí hodně ukázněným dojmem, takže se při střídmém používání můžete dostat až někam ke dvěma dnům.

Největším plýtvačem energie je ovšem displej. Za jeho rozlišení a především vysoký jas, který automatika drží hodně vysoko, je potřeba zaplatit. I přesto výsledek našeho redakčního testu, kdy pouštíme na displeji streamované video (1080p) s 50% jasem a 50% hlasitostí zvuku vedeného do sluchátek, vyznívá poměrně přesvědčivě – bez pěti minut 11 hodin.

Nabíjecí časy nijak neoslní, telefonu by rozhodně slušela nějaká rychlejší nabíječka. S tou standardně dodávanou se na 80 % dostanete za hodinu a půl, na 100 % pak za další půlhodinu.

Za zmínku stojí ještě bohaté nastavení operačního systému pro správu spotřeby elektrické energie. Můžete nastavovat jednotlivé profily (výkon, spotřeba atd.) a detailně pracovat se správou aplikací, jako například jejich běh na pozadí apod.

Líbilo se nám:

  • výdrž baterie

Nelíbilo se nám:

  • nabíjení by mohlo být ještě rychlejší
Huawei nova

Hardware a výkon: dostačující na cokoli

Jako čipset používá Huawei nova Snapdragon 625. Nenechejte se zmást nízkým číslem na začátku, jde o kompletně nový procesor vyráběný 14nm technologií, který se klidně může poměřovat s vlajkovými loděmi z minulé sezóny. Samozřejmě za nimi ztrácí v takových detailech jako použití DDR3 pamětí.

Pamětí je dostatek

Pro koncového uživatele však budou důležitější jeho přednosti jako nízká spotřeba a hlavně nízké zahřívání. I když si pustíte nějakou náročnější hru, zvýšení teploty na zádech stěží postřehnete. To stojí u kovového telefonu obzvláště za pochvalu.

Zklamání nepřináší ani velikost pamětí. 3 GB RAM (po startu volná zhruba polovina) nejsou špičkové, ale více než dostačující, stejně tak jako 32 GB vnitřního úložiště, kam se dá nahrát až 20 GB uživatelských dat, plus nějaké megabajty za odinstalované aplikace.

Výsledky benchmarků

Líbilo se nám:

  • dostatečný výkon
  • velké interní úložiště

Operační systém a uživatelské prostředí: standardní Huawei

Jako operační systém najdeme v telefonu Android 6.0 opatřený nadstavbou EMUI 4.1. Ve zkratce lze říci, že pokud jste měli nějaký telefon od Huawei, budete jako doma, ostatní si musí trochu zvykat.

Třeba to, že zde neexistuje něco jako hlavní menu a všechny aplikace se vám skládají přímo na domovské obrazovky, nevyhoví všem. Anebo že volby nastavení jsou tak přeházené, že budete muset často používat vyhledávání.

Vnitřní prostředí

Za pozitivní ale můžeme označit to, že v menu najdete spoustu položek, které byste jinak museli řešit instalací dodatečného softwaru. Kupříkladu Wi-Fi+ umí automaticky přepínat bezdrátovou síť a mobilní data na základě lokace telefonu a jeho datových nároků.

Dále pak tu máme vylepšení pro snadnější ovládání: přizpůsobení pro jednu (menší) ruku, pohybová gesta nebo plovoucí tlačítko pro přístup k nejpoužívanějším funkcím. Pro méně zkušené je zase přítomný zjednodušený mód.

Nečeká na vás žádný revoluční prvek, všechno podobného najdete v každé lepší nadstavbě. Jako celek je to však na dosti vysoké úrovni, stačí si jen zvyknout.

Líbilo se nám:

  • široké možnosti nastavení a podpora gest

Líbilo se nám:

  • zprvu trochu nepřehledné

Fotoaparát a videokamera: uspokojivé

12megapixelový fotoaparát na zádi doprovázený jednotónovou LED diodou disponuje velikostí senzoru 1/2,9 palce. Velikost jednotlivých pixelů tak činí nadprůměrných 1,2 mikronu, ale na současnou špičku to nestačí.

Od toho se odvíjí i kvalita výsledných fotografií. Jakmile máte dostatek světla, není si moc na co stěžovat. Barvy jsou syté, detailů je dostatek a nižší rozlišení představuje spíše výhodu.

Ukázkové fotografie

Chleba se začne lámat v případě horšího světla. Fázový autofokus se může snažit sebevíc, ale s vysokým časem uzávěrky si neporadí, stejně tak jako s vysokým šumem. Výsledkem jsou noční a večerní fotografie, které vypadají jako z přístroje za poloviční cenu.

Fotografie z úplné tmy a ze šera

Maximální dostupné rozlišení při natáčení videa je označováno jako UHD s rozlišením 3 840 × 2 160. Jeho délka je omezena na 10 minut. Důvodem nejspíše nebudou hardwarové nároky, ale licenční omezení. Slibovaných deset minut zvládne telefon bez potíží.

Prostředí fotoaparátu

Ke kvalitě videa nelze mít výhrady. Vše je dostatečně barevné a detailní, ale spíše než vysoké rozlišení by jeho kvalitě prospěla alespoň softwarová stabilizace. To je ale výsada většího modelu.

Huawei nova – testovací video, 2160p, exteriér, den, 30 FPS

Zmínku ještě zaslouží focení selfies, což je (soudě dle marketingu Huawei) jedna z nejdůležitějších funkcí telefonů pro ženy. Nova tak obsahuje vestavěné „zkrášlovadlo“ – posuvníkem nastavíte, jak moc se má aplikovat. Při nule odhalí osm megapixelů každou nedokonalost vaší pleti, zatímco na desítce vypadáte jako pod vrstvou make-upu. Nebo jako vosková figurína.

Selfies se zkrášlovacím efektem nastaveným na 5/0/10 bodů z 10

Líbilo se nám:

  • kvalitní foto za světla
  • funkce předního fotoaparátu
  • 4K video

Nelíbilo se nám:

  • foto za šera
  • chybí stabilizace

Funkční výbava: pokročilá čtečka

V datové a funkční výbavě nenalezneme vážnější nedostatek. Pravda, Wi-Fi by mohlo být i ve standardu „ac“, ale na druhou stranu se nezapomnělo na NFC a dále pak ani na LTE se všemi potřebnými frekvencemi.

V této cenové třídě se pomalu stává standardem čtečka otisků prstů. Huawei zde nasadilo její novější generaci, která má být o něco pomalejší, ale zase bezpečnější. Zpomalení je však pod hranicí toho, co jste schopni zaregistrovat. Funguje spolehlivě a problém nastane až při opravdu hodně vlhkých prstech.

Líbilo se nám:

  • nechybí nic podstatného

Nelíbilo se nám:

  • chybí něco navíc
Huawei nova

Zhodnocení, závěr a konkurence: chtělo by to třešničku

Huawei nova se rozhodně povedl. Příkladné je jeho zpracování, displej i funkční výbava. Nenarazíte (pokud nejste extra nároční) na jedinou slabinu, kdy byste si řekli, že se kvůli tomu nedá telefon používat.

Ovšem všechno je potřeba dát do kontextu s cenou. Současných deset tisíc korun už je cenovka, která žádnou chybu nepřipouští. Takže dostanete kvalitu, za kterou jste si zaplatili. A pak si začnete říkat, že by to chtělo ještě něco navíc: odolnost proti vodě, bezdrátové nabíjení, stereo reproduktory nebo něco podobného.

Huawei se s touto cenovkou pouští do nejvyšší ligy. Jako konkurence by tak v případě „ženského telefonu“ mohly figurovat Xperie X Compact a Z5 Compact. Stojí sice o něco více, ale mají menší rozměry a starší model i odolnost proti vodě.

A samozřejmě tu máme také konkurenci ve vlastní stáji. Dvanáct tisíc stojí i větší model s přídomkem Plus. Kromě většího displeje také nabízí stabilizaci fotoaparátu, což dramaticky vylepší kvalitu fotografií.

huawei-nova
Klady
  • dostatek pamětí
  • slušná výdrž
  • výborný displej
  • kvalitní konstrukce
Zápory
  • fotoaparát postrádá stabilizaci
  • hybridní slot pro karty
  • chybí voděodolnost
Diskuze ke článku
luky
z mého pohledu se dobrá ergonomie může konat jen těžko. Vyzkoušel krom si různé 5",například opravdu malý Xperia ZL nebo Xiaomi redmi3s. Oba jsou menší, Xperia na navíc drsná záda, tak neklouze v ruce, každopádně obsluha telefonu jednou rukou je peklo. Moc nechápu, co může tato Nova vymyslet v této oblasti nového. Co mi z hlediska ergonomie přijde lepší je mít SW tlačítka na displeji. Z mého pohledu je to lepší, než si "lámat" palec, a ovládat telefon přes tlačítka na spodním rámečku.
Jab
Tak hlavně ten Honor 8 už je jen o fous dražší. Ale beru, že tohle ani nemá být "racionální" volba s ohledem na poměr cena/výkon. Prostě se to koupí přítelkyni/manželce s tím, že jí telefon pár let vydrží (což se ostatně také počítá do onoho poměru cenu a výkonu) a měl by se jí i líbit. Skleněný Honor 8 za těch pár let asi bude hodně poškrábaný.
Jiri
Ten telefon i kdyby stal 7 tisic tak by i v teto kategorii mel mel hodne konkurence. Navic samsung s6 uz take stoji kolem 10 coz si myslim ze by mel byt lepsi volba. Nebo LG V10. Zbytecny telefon na trhu. Jedine plus 3gb ram
Jiri
Pravda nepodival jsem se na velikost

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze