Doogee T6
recenze

Doogee T6

Mamut maratonec
6

6 250 mAh. Tento údaj, který odpovídá kapacitě baterie, zde zjevně hraje nejdůležitější úlohu. Máte tak v zásobě dvakrát až třikrát tolik energie než u konkurenčních telefonů. I cena je poměrně zajímavá. To určitě potěší, avšak přineslo to s sebou i mnohé stinné stránky. Má tedy zařízení smysl jako celek, nebo jde spíše o kuriozitu pro sběratele?

Bez vytáček si můžeme hned na úvod povědět, že kromě obří baterie nenabízí telefon nic moc zajímavého. Jde o stále tentýž Android za 3 až 5 tisíc, kterých jsou pulty obchodů plné. Ale nadprůměrná kapacita ve spojení s cenou 4,5 tisíce může být docela silné lákadlo.

Za zapůjčení přístroje děkujeme e-shopu CZC.CZ.

Technické parametry Doogee T6

Kompletní specifikace
Konstrukce152 × 74 × 10,2 mm, 228 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6735P, CPU: 4×1 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor6 250 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:10 hodin
Dostupnostleden 2016, 4 490 Kč

Design a konstrukce: macek

„Doufám, že jsi v poslední době hodně posiloval,“ byla slova šéfredaktora, když mi předával krabičku s mobilem. A skutečně – 228 gramů je dnes opravdu příliš a ve spojení s poměrně velkými půdorysnými rozměry už to zadělává na první problém.

Na fotkách zase až tak velký nevypadá. V příslušenství naleznete i plastový kryt.

Ještě poznámka k hmotnosti. Na spoustě českých e-shopů a u méně zodpovědných recenzentů se objevuje údaj 170 gramů. Ten není, jak ukazuje následující fotografie, ani trochu přesný.

Doogee T6

Třeba je skoro nezbytné přikoupit si pouzdro na opasek. Bez problémů se mi nevešel do kapsy jediných kalhot, tedy pokud nepočítám boční kapsu „kapsáčů“, kde však mobil bolestivě tloukl do kolena. Sice pamatuji doby pozdního NMT a nástupu GSM, kde by 228 gramů byla špičková hodnota, ale člověk si tak nějak odvykne. Platí to i při takové obvyklé činnosti jako volání – přibližně po minutě musíte přehodit zařízení do druhé ruky a pak zase zpátky.

Ani půdorysné rozměry mnoho úsměvů nevzbuzují. 5,5palcový displej jednou rukou prostě neobsloužíte, budete muset přehmatávat, a to není vzhledem k hmotnosti úplně ideální. Senzorová tlačítka (nepodsvícená, vibrující) pro ovládání jsou navíc umístěna poměrně nízko. Pevnému držení sice napomáhá drážka na bocích, ale nejlépe se telefon ovládá tak, že jej máte položený na desce stolu. Čočka naštěstí nevyčuhuje, a tak to je bez problémů.

Z hlediska zpracování není co vytýkat. Pevná unibody konstrukce a napodobování ušlechtilých materiálů zdařile maskuje levný původ a plastové složení konstrukce. Umístění všech prvků je naprosto standardní a nechybí ani často opomíjená notifikační LED, byť s velmi prostým nastavením. Za zmínku tak stojí jen hybridní slot pro karty. První osadíte microSIM, druhou pak může opanovat další micro SIMka nebo microSD karta.

Líbilo se nám:
  • zpracování
Nelíbilo se nám:
  • rozměry a hmotnost

Displej: bez problémů

IPS panel s rozlišením 1280 × 720 bodů má úhlopříčku 5,5 palce. Jeho rozlišení, respektive jemnost 267 PPI, by tak mohlo být jedinou vadou na kráse, tedy alespoň pro ty, kterým milióny pixelů na obrazovce nahrazují milióny korun na bankovních účtech. Jinak není telefonu po této stránce prakticky co vytknout. Obraz oplývá živými barvami, jeho podání se nemění ani při ostrých úhlech pohledu a maximální jas lze označit jako nadprůměrný. I minimální jas je dobrý, v noci s ním problémy mít nebudete.

Máme tu navíc dobře fungující čidlo jasu, už zmiňovanou LED, vydávající světlo výrazné intenzity, a nadto možnost probouzet obrazovku dvojitým poklepáním.

Líbilo se nám:
  • kvalitní podání barev
  • maximální jas

Zvuk: překvapení nečekejte

Říkal jsem si: když už máme takto rozměrné tělo, kde se nemusí šetřit milimetry v pase, bude to dobrý argument pro osazení nějakých kvalitnějších reproduktorů. Avšak nestalo se tak. Místo toho se na zádi nachází stále tentýž prťavý reproduktorek, který umí vyřvávat jako malé dítě, tedy pěkně nahlas, avšak zkresleně a zcela bez hlubokých tónů.

Výstup na sluchátka zní průměrně, ta navíc v balení chybí.

Nelíbilo se nám:
  • kvalita hlasitého reproduktoru

Baterie a výdrž: pan Velký

Konečně se dostáváme ke zlatému hřebu celé recenze, k baterii s kapacitou 6 250 mAh. Jistě všichni čekáte, zda-li bude výdrž tak dobrá, aby vyvážila všechny nedostatky. A je? Odpověď není úplně jednoznačná.

Spíše bych se však přikláněl k pozitivnímu hodnocení. Telefon skutečně vydrží. Výrobce deklaruje 101 hodin v pohotovosti a na rozdíl od jiných podobných hodnot je tato naprosto reálná a odpovídá střídmému běžnému používání. Pokud se navíc rozhodnete před každým spaním přepnout mobil do offline módu, pak můžete bez problémů nabíjení odložit ještě o jeden den.

Doogee T6

Určitě netrpělivě čekáte na výsledek redakčního testu, při němž streamujeme video o rozlišení displeje (720p) s 50% jasem a 50% hlasitostí, kdy zvuk putuje do sluchátek. Při této aktivitě se Doogee T6 vypnulo po …víření bubnů pro větší napětí… 15 hodinách a 25 minutách.

To je samo o sobě působivé. Stejně dlouhou dobu se tak můžete například nechat navigovat nebo hrát hry, i když byste pak nejspíše skončili na ortopedii. Délka běžných činností, například surfování, se pak může blížit až 24 hodinám.

Na jednu stranu je to skvělá hodnota a jasná volba pro všechny, pro něž výdrž představuje nejdůležitější parametr. Na druhou stranu je zde ještě prostor pro zlepšení. Vezměme třeba takovou Xperii Z5 – má výrazně lepší hardware, například Full HD displej, sotva poloviční baterii a v redakčním testu vydržela necelých osm hodin. Kdyby měla k dispozici stejnou zásobu energie jako Doogee, pak by se její výdrž přiblížila devatenácti hodinám. A to už je rozdíl. V Doogee by tak, stejně jako všechny další čínské značky, rozhodně mohli zapracovat na optimalizaci spotřeby.

V menu nechybí nabídka šetřících módů.

Je zde však jedna funkce, kde přijde hrubá síla vhod. K telefonu dostanete USB-OTG redukci. Neobslouží pouze flashdisky, ale i další zařízení, která můžete dokonce dobíjet – bezdrátová sluchátka, chytré hodinky nebo jiné telefony (jen s tabletem jsme neuspěli). To se hodí, ale je tu jedna drobná vada na kráse. Musíte mít nejenom kabel k nabíjení zařízení, ale i redukci. Pro tyto účely by byl vhodnější kabel s koncovkou USB-C, ale nezdá se, že by Doogee chtělo následovat aktuální Nexusy či Lumie.

Nutno zmínit i rychlost nabíjení, tentokrát v pozitivním duchu. Nabití na 80 % trvá 1 hodinu 40 minut, plné kapacity dosáhnete po 130 minutách nabíjení. To je opravdu slušný výsledek, který předčí mnohé konkurenty s třetinovou kapacitou baterie. Je však potřeba použít přiložený adaptér, který zvládne dodávat až 9 V při 2 A.

Líbilo se nám:
  • výdrž baterie
  • rychlost nabíjení
  • možnost použít jako powerbanku

Hardware a výkon: pan Rozvážný

Čtyřjádrový MTK6735 s taktem 1 GHz není špatnou volbou, ale nesmíte od něj čekat zázraky. K vyloženému zasekávání nedochází, ale při náročnějších operacích jako třeba prohlížení mapy je znát, že má telefon trochu více práce. A pokud se chystáte naplnit telefon desítkami až stovkami aplikací, pak to bude zřejmě ještě horší. Taky nejde o dobrou volbu pro hráče, tedy pokud si pod hraním představujete něco náročnějšího než Angry Birds.

Výsledky benchmarků pasují telefon spíše do nižší třídy.

Naštěstí na nás nečeká problém v oblasti pamětí. 2 GB RAM by měly stačit prakticky na cokoli, navíc hned po startu zbývá volných asi 1,5 GB, protože pojetí Androidu je veskrze minimalistické. Z deklarovaných 16 GB vnitřního úložiště zbývá 11,6 GB, což také dostačuje. Plus tu máme možnost uložit data na paměťovou kartu až do velikosti 64 GB.

Vnitřní prostředí: jako přes kopírák

Začínám mít podezření, že většina čínských výrobců se do úprav Androidu (zde verze 5.1) nepouští sama, ale berou jej od nějakého centrálního dodavatele. Například už po několikáté vidím telefon, ve kterém jsou nepřeložené stále tytéž části menu. Takže pokud zde chcete například nastavit nějaké to ovládání gesty, bez angličtiny se neobejdete.

Djů spík ingliš?

Jinak je psaní o operačním systému mlácením prázdné slámy. Za zmínku snad stojí jen ten fakt, že v designovém pojetí bylo Doogee zdrženlivé a v menu i v dalších částech se drží velmi decentně vyhlížejících černobílých variací.

Líbilo se nám:
  • ovládání gesty
  • decentní vzezření

Fotoaparát a videokamera: neurazí

Od fotoaparátu v zařízení této cenové kategorie asi nikdo nečeká zázraky a ani tady se žádný takový nestal, ačkoliv snímač vyrobilo Sony a má rozlišení 8 megapixelů (interpolováno na 13 Mpx) a dvojitý LED blesk.

Ukázkové snímky. Fotoaparát špatně ostří. Poslední snímek je ze tmy, předposlední z předního fotoaparátu.

V případě, že máte dostatek světla, vypadají snímky po zmenšení docela dobře, ale při přiblížení si všimnete, že úplně ostrý je jen jejich střed – zbytek vypadá jako jemně zamlžený. Ten pravý problém však nastane při zhoršeném světle: šum a rozmazané fotky vlivem dlouhého času uzávěrky jsou na denním (tedy spíš nočním) pořádku. Blesk sice svítí velice intenzivně, to ale na věci nic nemění.

Podobný výkon předvádí i videokamera. HD rozlišení s třiceti snímky za vteřinu zápasí jak s expozicí scény (po její prudké změně nějakou dobu trvá, než se srovná), stejně jako s ostřením.

Doogee T6 – testovací video, 720p, exteriér, den, 30 FPS

Nelíbilo se nám:
  • kvalita snímků i videa

Konektivita: 900 MHz, je to problém?

U přehledu konektivity máme problém akorát problém s chybějícím LTE v pásmu 900 MHz. To by ještě před časem bylo omezující pro použití v síti Vodafonu, no pravda je taková, že Vodafone začíná přepínat vybrané vysílače do pásma 800 MHz, které vydražil. Postupně by tak mělo být toto omezení menší a menší, než nakonec zmizí úplně.

Ve zbytku sestavy pak chybí NFC, což by nemusel být problém, stejně tak jako chybějící GLONASS. I bez něj se signál pro navigaci chytne snadno a spolehlivě drží.
Doogee T6

Zhodnocení: specifické potřeby

Je potřeba pochválit fakt, že se nejedná jen o další telefon, který by se ostatním podobal jako vejce vejci. Jde svou vlastní cestou i za cenu, že se z něj nejspíše nestane masový hit, i když vyšší výdrž ve smartphonu by si přál každý.

Fyziku však ošálit nelze. Doogee nepřišlo s nějakým revolučním materiálem pro baterie nebo zvláště úsporným hardwarem. Prostě na to šlo jen hrubou silou. Toho však můžete dosáhnout sami, když si k nějakému mobilu dokoupíte patřičně silnou powerbanku a rychlonabíječku.

Přesto ale nepochybuji, že si výrobek své příznivce najde. Jejich požadavky budou možná specifické, ale potěší, že je dnešní trh dokáže uspokojit.

Za zapůjčení přístroje děkujeme e-shopu CZC.CZ.

Konkurence

Další telefon s obří baterií se jmenuje THL 5000. Kapacita jeho baterie je 5 000 mAh a je již trochu starší, přesto nabízí lepší hardwarovou výbavu za zhruba stejnou cenu.

Stejnou kapacitu baterie, tedy 5 000 mAh, má i Lenovo Vibe P1. Jedná se však o novější a vybavenější kousek, čemuž odpovídá i cena začínající na 7,5 tisících.

doogee-t6
Klady
  • výdrž baterie
  • rychlost nabíjení
  • možnost použít jako powerbanku
  • kvalitní displej
Zápory
  • rozměry a hmotnost
  • slabší výkon
  • horší foto a video
Diskuze ke článku
kapsář
By mě zajímalo, co za kalhoty nosí pan redaktor, když se mu tam telefon nevešel?
Borland
Alternatívou môže byť Allview P8 Energy. Má taktiež 6000 mAh batériu, ale samostatný vstup na 2 SIM karty a SD kartu. Páči sa mi na ňom Amoled displej. Hmotnosť je 212 gramov, ale pri tak veľkej batérii sa nedá očakávať pierko. Keď pohľadáte na nete, písal som aj recenziu.
blue.sun
A toliko k obřím bateriím... Potenciál, který číňánci dokáží spolehlivě zabít mizerným hardware. Říkám to stále, že jen o baterii to není, důležitá je optimalizace a kvalita součástek, ale to zase nebude stát čtyři tisíce...
A nosit čtvrtkilovou krabici, k tomu mě v dnešní době fakt už nikdo nepřesvědčí. I 150 gramů se při delším hovoru pronese...
xxx
na veľetrhu bol teraz predstavený lepší, lahší a tenší maratonecza 180 dolárov

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze