Doogee F2 Ibiza
recenze

Doogee F2 Ibiza

Elegán s LTE
5

Značka Doogee si na našem trhu své jméno teprve buduje a cesta to rozhodně není snadná. Nápomocen by však mohl být nový model F2 Ibiza, který sice spadá do kategorie low-endů, nicméně nabízí opravdu povedený vzhled a solidní výbavu, ve které nechybí ani dnes tolik žádaná podpora sítí LTE.

Co je blesková recenze?

Blesková recenze je nový typ recenze serveru mobilenet.cz. Do redakce se nám často dostává velké množství zařízení různých výrobců, většina z nich se liší pouze v drobnostech, základ je stejný. Abychom však zachovali informovanost našich čtenářů i u levnějších typů mobilních zařízení, připravili jsme nový projekt „bleskových recenzí“. V těch se vždy dozvíte především hlavní výhody a nevýhody daného zařízení, odpovíme si také na základní otázky, které potenciální zájemce není schopen vyčíst z tabulky parametrů. Všechna takto testovaná zařízení samozřejmě projdou hloubkovým testem ze strany redaktora.

Technické parametry Doogee F2 Ibiza

Kompletní specifikace
Konstrukce140,6 × 70,6 × 7,9 mm, 148 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (960 × 540 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6732, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: ARM Mali-T760
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:06 hodin
Dostupnostduben 2015, ?

Za zapůjčení telefonu děkujeme internetovému obchodu levnesmartphony.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Design a konstrukce: působivý dojem

Při prvním vybalení modelu F2 Ibiza jsem byl vcelku příjemně překvapen. Kombinace bílé barvy a chladivě kovových boků, které jsou ve stříbrném odstínu, vypadá až nečekaně stylově a v záplavě mnohdy nudné konkurence telefon rozhodně nepřehlédnete. K elegantnímu vzhledu přispívá i velmi malá tloušťka pouze 7,9 milimetrů. Nižší cenu telefonu prozradí především zadní kryt. Chválím, že je matný, avšak při bližším prozkoumání působí opravdu laciným dojmem.

Doogee F2 Ibiza

Čelní stranu zabírá z větší části displej. Pod ním se našlo místo pro klasická senzorová tlačítka, která bohužel nejsou podsvětlena. Potěší však možnost nastavit si vibrační odezvu. Nad displejem se nachází reproduktor, kamerka a také čidlo automatické regulace jasu. Bohužel se již nedostalo na informační diodu, jejíž přítomnost by jistě mnozí ocenili.

Boky jsme již nakousli výše. Do tenkého, kovového proužku jsou zakomponována další nezbytná tlačítka. Ta ovládající hlasitost jsou na levé straně, odemykací klávesa prakticky na pravé straně. Veškeré konektory se umístily na horní hraně. Malá tloušťka telefonu se bohužel podepsala na značně vystupujícím fotoaparátu. Telefon se tudíž viklá, pokud jej ovládáte položený na desce.

Základní balení je poměrně bohaté, nabízí fólii na displej i kryt zadní strany telefonu

Ačkoliv je zadní kryt plastový a odnímatelný, působí Ibiza bytelným dojmem. Nic se nehýbe, neviklá ani nevrže. Za dílenské zpracování si tak výrobce rozhodně zaslouží pochvalu.

Líbilo se nám:

  • stylový design
  • tenká konstrukce
  • kvalitní zpracování

Nelíbilo se nám:

  • nepodsvícená tlačítka
  • vystupující fotoaparát

Displej: překvapivě kvalitní

Nebudeme dlouze chodit kolem horké kaše, opět před sebou máme relativně velký telefon, a to díky pětipalcovému displeji. U něj jsem měl zprvu obavy o jeho kvality, nasazení pouze qHD rozlišení totiž naději na dobrou podívanou nedávalo. Opak se však stal pravdou. Displej je překvapivě jemný, a to navzdory tomu, že jemnost je jen průměrných 220 pixelů na palec. Při běžné práci jsem nepozoroval omezení hrubším displejem. Velmi dobré jsou díky IPS technologii i pozorovací úhly, v rámci třídy až nadprůměrně dobré. Čitelnost na slunci nečiní problém a vhod přijde automatická regulace jasu. Samotný displej je pak chráně odolným sklíčkem.

Displej se překvapivě povedl

Líbilo se nám:

  • překvapivě jemný
  • dobře čitelný
  • nechybí čidlo regulace jasu

Zvuk: ať jej nepřeslechnete

U levných telefonů se často setkáváme s nepříliš kvalitním hlasitým reproduktorem a učebnicovým příkladem by mohl být model F2 Ibiza. Fakt, že reproduktor ignoruje hloubky a produkuje plochý zvuk, kde je důraz kladen spíše na výšky, bychom mohli mávnutím ruky přejít. Bohužel reproduktor je také velmi tichý a zde se již dostáváme do jiné roviny. Kromě možnosti poslechu hudby totiž slouží i k vyzvánění a reálně hrozí, že v hlučnějším prostředí příchozí hovor přeslechnete. Pro poslech volte vždy spíše sluchátka, kdy je výstup mnohem kvalitnější a odpovídá standardu třídy.

Líbilo se nám:

  • slušný výstup do sluchátek

Nelíbilo se nám:

  • nekvalitní hlasitý reproduktor
  • tichý výstup reproduktoru

Baterie: chtěli bychom více

V těle telefonu se ukrývá baterie o kapacitě 2 000 mAh, což je bohužel poměrně málo na telefon s pětipalcovým displejem. Naštěstí je baterie uživatelsky vyměnitelná a vy si například můžete koupit náhradní do zásoby. Výdrž telefonu osciluje kolem jednoho dne při aktivním používání. V dané chvíli se tedy nebudete příliš omezovat a telefon bude běžně připojen k internetu. Jediným ústupkem bude rozumně nastavený jas displeje. Pokud omezíte konektivitu, je reálné se dostat na nabíjení obden.

Ve standardizovaném testu, kdy se na telefonu s jednou aktivní SIM streamovalo 720p video přes Wi-Fi s jasem a hlasitostí na 50 procentech, vydržel telefon 5 hodin a 4 minuty. Oproti krátké výdrži si neúměrně dlouho počkáte na nabití telefonu. Na 80 % to Doogee stihne za 2 hodiny a 7 minut a do úplného nabití je zapotřebí 3 hodin a 6 minut.

Líbilo se nám:

  • baterie lze uživatelsky vyměnit

Nelíbilo se nám:

  • pomalé nabíjení

Hardware: nezbytný základ

Pod kapotou Doogee F2 Ibiza tepe čtyřjádrový procesor MediaTek MT6752, který je postaven na 64bitové architektuře a takt jader procesoru činí 1,3 GHz. Velikost operační paměti je zcela běžný 1 GB, přičemž po spuštění zbývá necelých 400 MB volných. Interní paměť je opět zcela očekávatelná a se svými 8 GB nepřekvapí. Paměť je rozdělena na dva sektory, které v součtu nabízí prostor o velikosti 6,8 GB. Po prvním zapnutí nicméně počítejte, po té co cenný prostor ukrojí systém a aplikace, se zhruba 5 GB volného místa. Podporovány jsou také paměťové karty s velikostí maximálně 64 GB. Prostor na kartě může být nastaven jako výchozí pro ukládání, avšak již přítomné aplikace od výrobce na ni nepřesunete.

Výkon telefonu není špatný, například v benchmarku AnTuTu dosáhl takřka na hranici 20 000 bodů. To postačuje na vcelku svižný chod i možnost si zahrát téměř jakoukoliv dnešní hru. U náročnějších 3D titulů už však musíte počítat buď s ústupkem v plynulosti nebo úrovní detailů.

Líbilo se nám:

  • 64bitový čipset
  • paměťová karta může být použita jako výchozí úložiště

Nelíbilo se nám:

  • interní paměť je zbytečně rozdělena
  • nainstalované aplikace nelze přesunout na kartu

Prostředí: postačí postarší?

V případě prostředí se vracíme o nějaký ten pátek nazpět, neboť je model F2 Ibiza osazen Androidem 4.4 KitKat. Prostředí však působí velmi přehledně a čistě. Vše díky tomu, že to výrobce nepřehnal s nadstavbou. V podstatě jen přidal své tapety a změnil ikonky.


I díky tomu je chod prostředí svižný, alespoň co se týče základní operací. Při spouštění náročnějších aplikací si již občas počkáte. To již však není problém horší optimalizace, ale méně výkonného hardwaru.

Líbilo se nám:

  • nepřeplácané prostředí
  • svižný chod

Nelíbilo se nám:

  • starší verze Androidu

Fotoaparát: megapixely nejsou vše

Doogee F2 Ibiza se chlubí dokonce 13megapixelovým fotoaparátem s automatickým ostřením i přisvětlovací LED diodou. Na levný model působivé specifikace však dostávají vážné trhliny při detailnějším prohlížení pořízených fotografií. Už na displeji vypadají snímky vybledle, mnohdy přepáleně. Naděje, že vše kazí displej a na počítači budou snímky kvalitnější, bere rychle za své. Snímky jednoduše nepůsobí především po barevné stránce reálně. Telefon také hodně bojuje s ostrým světlem či sluncem. Paradoxně tak nejpřirozeněji vypadají snímky za slabšího světla. U nich však již úřaduje snížená ostrost.

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky

Dostalo se i na čelní kamerku, která má 5megapixelové rozlišení. Bohužel produkuje spíše rozmazané a nepříliš kvalitní snímky.

Ukázkový snímek z čelní kamerky

Totéž prakticky platí pro záznam videa, který je umožněn sice ve FullHD rozlišení, avšak jeho kvalita není nijak závratná a hodí se spíše pro nouzové natáčení a následné sledování skrze displej telefonu.

Doogee F2 Ibiza – testovací video - 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • přisvětlovací LED dioda

Nelíbilo se nám:

  • nekvalitní fotografie i video

Konektivita: téměř kompletní LTE

LTE je i u nás na vzestupu, a tak potěší, že výrobce nezapomněl na LTE ani zde. Zákazníci Vodafonu však mají stejně jako u celé řady jiných telefonů smůlu, protože i zde chybí frekvence 900 MHz, kterou nejmenší český operátor intenzivně využívá. Telefon s podporou Dual SIM však nabízí rychlá data pouze na primární SIM, která je ve velikosti mini. Druhá, která je ve velikosti micro, nabídne pouze EDGE. Z dalších bezdrátových možností připojení samozřejmě nechybí Wi-Fi 802.11b/g/n a Bluetooth 4.0.

Na NFC však rovněž zapomeňte. Místo toho nabízí řešení nazvané HotKnot od MediaTeku, které má proti NFC pouze omezené schopnosti i přenosovou rychlost, která je pouhých 7 kb/s. Místo NFC antény používá pro spárování dotykový displej přístroje v kombinaci se senzory gravitace a proximity. Nedokáže proto například pracovat s pasivními tagy.

Nechybí samozřejmě ani GPS s GLONASS, které dokáže venku velmi rychle nalézt vaší polohu. Citlivost by mohla být o něco lepší, v městské zástavbě si někdy můžete všimnout, že telefon chvíli tápe, kde přesně že se nacházíte. Nejde však o něco vyloženě zásadního, co by znemožňovalo využití telefonu jako navigace.

Líbilo se nám:

  • LTE
  • podpora Dual SIM

Nelíbilo se nám:

  • u LTE chybí 900 MHz
  • HotKnot se NFC nevyrovná

Zhodnocení: není bez šance

Cena Doogee F2 Ibiza se v současnosti pohybuje pod hranicí čtyř tisíc korun a v této souvislosti je nutné ocenit značný důraz na design. Cenu za originalitu sice výrobce asi neobdrží, avšak mezi levnými telefony se subjektivně jedná o jeden z nejhezčích kousků. Minimálně budete vystupovat z davu. Radost udělá moderní tenká konstrukce a poctivé zpracování. Vhod přijde vyměnitelná baterie, ke které se však váže nijak dlouhá výdrž. Displej i přes své parametry příjemně překvapil, stejně jako chod telefonu. Sice bychom raději viděli aktuálnější verzi systému, na druhou stranu u levného telefonu koncoví zákazníci ocení funkčnost. Co zamrzí asi nejvíce je podprůměrný fotoaparát. Pokud se rozhodnete aktivně využívat datové funkce, přijde vhod podpora sítí LTE.

Doogee F2 Ibiza

Konkurence

Ačkoliv se může zdát, že stylovým vzhledem, solidní cenou a podporou LTE bude mít cestu k úspěchu Doogee volnou, trh se již během letošního roku vcelku nasytil. Asi nejvážnějším konkurentem, který Doogee ve všem předčí je Vodafone Smart prime 6. Nabízí ještě lepší displej, kvalitnější fotoaparát i úplnou podporu LTE, přičemž je ještě levnější. Zatopit Doogee může také Microsoft Lumia 640, která nabízí úplné LTE, lepší displej i fotoaparát, cenově je přitom jen nepatrně dražší. Pokud bychom se zaměřili na styl, nabízí se Coolpad Porto. Ten má sice o něco menší displej, avšak lépe fotí a nabízí novější verzi Androidu.

Vodafone Smart prime 6, Microsoft Lumia 640 a Coolpad Porto

Za zapůjčení telefonu děkujeme internetovému obchodu levnesmartphony.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

doogee-f2-ibiza
Klady
  • podpora LTE
  • bohaté základní balení
  • solidní displej
  • kvalitní zpracování
  • tenká konstrukce
  • stylový vzhled
Zápory
  • u LTE chybí frekvence 900 MHz
  • chybí NFC
  • starší Android
  • nekvalitní fotoaparát
Diskuze ke článku
moramis
Doogee už nikdy. Měli jsme doma Leo a po několika měsících odešel konektor. Telefon byl poslán na reklamaci kam se ani nedostal, protože ho web levnesmartphony.cz za celou dobu nevyzvedl na poště. Nakonec jsme nechali opravili telefon jinde, aby nefungoval po měsíci jako celek. Ano, byl to telefon za 2500,- ,ale rok mohl alespoň vydržet.
Jan
Doogee je naprosto odpadní značka, ty telefony vypadají papírově dobře, ale to je asi tak vše. Neustálé problémy s nabíjením, respektive samovolným vybijenim atd. Jednoznačně nejhorší telefon co jsem kdy měl. Koukněte na Xda, tam vám doporučí tuhle značku jenom psychopat, těch problémů co doprovází tenhle odpad je neuvěřitelné množství.
mrtvá žížala
hele at je jaka chce, tupi lidi to kupuji, slysi na cenu, na aukru jeste minimalne o litr levneji, samozrejme zaruka nula. Osobne bych zrovna tohoto cinana nebral ani za nic. MTK a 1GB RAM je padny duvod hned po znacce. Co se SW tyce, nedivil bych se pritomnosti nejakeho bordela co posila podezrele casto data nekam do ciny.
Spaidy96
Tak MTK je zrovna jeden z dobrý důvodu proč si jej koupit a 1gb RAM vzhledem ostatní výbavě a ceně je úplně normální. Ale ano tohle je jedna z nejhorších značek, nechtěl bych jej ani zadarmo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze