Coolpad Porto
recenze

Coolpad Porto

Telefon k nakousnutí
12

Na český trh v minulém měsíci dorazil další čínský výrobce. Coolpad však není žádným nováčkem a v celosvětovém měřítku patří stabilně mezi desítku největších výrobců chytrých telefonů. Jako první nám na redakční test dorazil model Porto. Elegantně vyhlížející kousek s tenkým tělem, slušným displejem, nejnovějším Androidem a podporou LTE.

Co je blesková recenze?

Blesková recenze je nový typ recenze serveru mobilenet.cz. Do redakce se nám často dostává velké množství zařízení různých výrobců, většina z nich se liší pouze v drobnostech, základ je stejný. Abychom však zachovali informovanost našich čtenářů i u levnějších typů mobilních zařízení, připravili jsme nový projekt „bleskových recenzí“. V těch se vždy dozvíte především hlavní výhody a nevýhody daného zařízení, odpovíme si také na základní otázky, které potencionální zájemce není schopen vyčíst z tabulky parametrů.

Všechna takto testovaná zařízení samozřejmě projdou hloubkovým testem ze strany redaktora. Kompletní a vámi známé recenze (případně minirecenze) se pak dočkají zařízení, která si svoji výjimečností delší povídání zaslouží.

Coolpad Porto

Technické parametry Coolpad Porto

Kompletní specifikace
Konstrukce139 × 67,8 × 8 mm, 118 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostsrpen 2015, 3 999 Kč

Design a konstrukce: je zadní kryt k jídlu?

Vzhled modelu Porto je v dnešní době do značné míry originální. Kombinace bílé a černé barvy vypadá originálně a živě. Výrobce navíc zapracoval na velmi tenké konstrukci s tloušťkou pouhých 8 milimetrů, která se navíc směrem k okrajům ještě snižuje. Díky mírně zaobleným zádům navíc telefon naprosto skvěle padne do ruky a pohodlí držení umocňuje i nízká hmotnost jen 118 gramů. Zaoblení a vystouplý fotoaparát však má za následek i negativum. Pokud telefon leží, ovládat jej kvůli houpání příliš dobře nejde.

Zajímavostí je zpracování zadního krytu, který je dle výrobce vyroben z kešu oříšku, avšak jedlý určitě není. Nehledě na to, že bohužel nejde sundat. Materiál zadního krytu je skutečně velmi přijemný na dotek a v podstatě zabraňuje nechtěnému vyklouznutí. Během testování se také rozplynuly mé obavy o zašpinění zářivě bílého krytu. Odolává až nečekaně dobře.

Čelní strana vypadá také velmi dobře, a to díky zdánlivě žádným bočním rámečkům. Naopak nad a pod displejem je prostoru dost. Pod displejem je však trojice senzorových tlačítek s vibrační odezvou. Podsvětlení bohužel chybí. Nad displejem je reproduktor, nezbytná čidla a čelní kamerka. Další nezbytná tlačítka jsou na pravém boku. Bohužel bych je raději viděl v opačném gardu. Odemykací klávesa by si zasloužila být pod dvojtlačítkem k ovládání hlasitosti. Přispělo by to k pohodlnějšímu odemykání telefonu.

Líbilo se nám:

  • líbivý a originální design
  • příjemné rozměry a hmotnost
  • poctivé zpracování
  • zadní kryt, ačkoliv je bílý, odolává nečistotám

Nelíbilo se nám:

  • kapacitní tlačítka nejsou podsvícena
  • zadní kryt není možné sundat

Displej: trpké zklamání

Pokud telefon nezapnete, případně se podíváte jen na oficiální materiály od výrobce, budete si myslet, že displej zasahuje až k samotnému okraji čelní strany. Jenže výrobce nám v tomto případě lže. Displej je totiž orámovaný černým pruhem, a do kraje tak zdaleka nedosahuje. Lhát se sice nemá, ale vzhledem k tomu, že před sebou máme model nižší kategorie, není nutné bazírovat nad standardním displejem.

Tento přívlastek platí i pro jeho kvality. Jedná se typově o IPS panel s úhlopříčkou 4,7 palce a rozlišením 960 × 540 pixelů. Jemnost je dostatečných 234 ppi a barevné podání na velmi dobré úrovni. Pozorovací úhly rozhodně nejsou špatné a ztrácejí až při srovnání s dražšími telefony. Potěší i přítomnost čidla automatické regulace jasu. Naopak zamrzí chybějící informační LED dioda.

Líbilo se nám:

  • displej je na svou třídu kvalitní
  • automatická regulace jasu

Nelíbilo se nám:

  • výrobce v reklamách lže o displeji až ke krajům
  • chybí informační LED dioda

Zvuk: zázraky nečekejte

U levného telefonu se málokdy dočkáme kvalitního reproduktoru a ani Porto bohužel není výjimkou. Na obyčejné vyzvánění postačí, je i vcelku hlasitý. Avšak při poslechu hudby už nedostatky vyplouvají na povrch. Zvuk je plechový, nijak výrazný a při vyšších hlasitostech zastřený. V případě výstupu do sluchátek je však situace mnohem lepší a jako hudební přehrávač Porto dobře poslouží všem méně náročným.

Coolpad Porto

Líbilo se nám:

  • slušný zvuk do sluchátek

Nelíbilo se nám:

  • nepříliš kvalitní hlasitý reproduktor

Baterie: spíše k jednomu dni

Baterii telefonu nikdy nespatříte, neboť zadní kryt není odnímatelný. Věřme tudíž výrobci, že kapacita baterie je 1 800 mAh a rovnou přiznejme, že to není nijak oslnivá hodnota. Při středně náročném využívání, kdy se nebudete omezovat v konektivitě, ale například snížíte jas displeje, se můžete spolehnout na více než jeden den. Dvoudenní výdrž je však vzdálená a k jejímu dosažení je nutné uskromnit se mnohem více.

Hardware a software: solidní základ

Výrobce osadil model Porto zcela průměrnou hardwarovou výbavou. Základem je čtyřjádrový procesor Snapdragon 410 s taktem 1,2 GHz a 1GB operační paměť, ze které zůstává obvykle 400 MB volných. Interní paměť poskytuje 8 GB prostoru, respektive reálně 5 GB místa. Dostalo se však i na paměťové karty, na které lze přesouvat aplikace.

AnTuTu

Velkou pochvalu si výrobce zaslouží za prostředí, kde nasadil nejnovější Android ve verzi 5.1 Lollipop. To se mezi levnými telefony rozhodně nevidí. Nepočítejte však s čistou podobou, Coolpad nasadil svou nadstavbu, která mění vzhled ikonek a například také ruší hlavní menu. Vše se tak odehrává na pohotovostních obrazovkách. Příkladná je optimalizace. Procházení prostředím i aplikacemi je svižné a během testování jsme nezpozorovali žádné záseky či pády aplikací.

Prostředí telefonu

V prostředí je zakomponováno také několik praktických gest. Dvojitým poklepáním můžete telefon probudit. Pokud máte puštěnou hudbu, můžete přejížděním prstu po displeji ze strany na stranu přepínat skladby. Z uzamčené obrazovky můžete napsáním některých písmen spustit přímo nějakou aplikaci. Například písmeno C spustí vytáčení, E webový prohlížeč a M přehrávač hudby.

Líbilo se nám:

  • nasazení nejnovějšího Androidu 5.1
  • příkladná optimalizace
  • praktická gesta

Fotoaparát: pozor na poměr stran

Fotoaparát v Coolpadu Porto má disponovat až 8megapixelovým rozlišením, nechybí automatické ostření a přisvětlovací LED dioda. Fotoaparát je však někdy poněkud náladový a nadlidským úkolem může být pouhá změna rozlišení. Pokud totiž budete chtít fotit širokoúhle, dostanete k dispozici poze 2megapixelové rozlišení. Při snaze jej změnit jsem v první chvíli musel nejprve přepnout na čelní fotoaparát, v něm změnit rozlišení a až poté se volba rozlišení objevila také u hlavního fotoaparátu.

Prostředí fotoaparátu

Prostředí jinak nabízí Panorama, HDR režim i několik základních filtrů. Kvalita snímků je pouze velmi průměrná, a to mluvím o 8megapixelovém rozlišení. Snímky ve formátu 16:9 bohužel nemá vůbec cenu pořizovat.

Ukázkové snímky
Ukázkové snímky z čelního fotoaparátu

Záznam videa je umožněn v klasickém FullHD rozlišení, avšak opět nečekejte nijak působivou kvalitu a videa se hodí spíše jen na displeje telefonů.

Coolpad Porto (testovací video) – 1080p, 29 FPS

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí

Nelíbilo se nám:

  • podivné nastavení
  • bídné rozlišení u širokoúhlých snímků

Konektivita: dvakrát aplaus, prosím

Coolpad Porto to se svým působením na českém trhu myslí vážně a neponechává nic náhodě. V nabídce konektvitiy najdeme nejen nutnou klasiku včetně dobře fungující GPS, ale také podporu sítí LTE. Mezi podporovanými pásmy nechybí 800 / 900 / 1 800 / 2 600 MHz. Chybí tedy jen pásmo 2 100 MHz, což je škoda, neboť se používá v malých a středně velkých městech. Na druhou stranu je podpora takřka úplná a za to si výrobce pochvalu zaslouží.

Infračervený port a dálkové ovládání

O další si řekne záhy, neboť levný Coolpad Porto nabízí infračervený port pro dálkové ovládání domácí elektroniky. Nastavení je velice jednoduché, což platí i pro ovládání. Infraport se nachází na ideálním místě horní hrany, a není mu tak co vytknout.

Líbilo se nám:

  • LTE
  • přítomnost infraportu

Nelíbilo se nám:

  • výrobce mohl přidat pásmo 2 100 MHz u LTE

Závěrečné zhodnocení: má šanci

Na český trh vstupuje skoro každý měsíc nějaký čínský výrobce a bohužel jsme často svědky příchodu nezajímavých a zastaralých modelů. Coolpad se však tomuto nezdaru snaží vyhnout a po recenzi modelu Porto lze říci, že by se mu to mělo podařit. V prvé řadě jde o nový model sázející na lákavý vzhled s tenkou a lehkou konstrukcí. Potěší poctivé zpracování i vcelku pohodlná ovladatelnost. Připočtěme si slušný displej a výkon, nasazení nejnovějšího Androidu a podporu LTE s infraportem a na misce vah jednoznačně převažují klady nad zápory, mezi které lze určitě zařadit podprůměrný fotoaparát nebo horší zvukový výstup skrze reproduktor. Případné váhání může rozhodnout příznivá cena 3 599 Kč.

Coolpad Porto

Konkurence

Velmi blízkou konkurencí je Sony Xperia E4g, která je o pár set korun levnější a přitom nabídne lepší fotoaparát, plnou podporu LTE, čip NFC a doplňkové funkce od Sony. Na druhou stranu zaostává starším Androidem či nudným designem. Boj bude muset Coolpad svádět také s LG Spirit, který láká na prohnutý vzhled, lepší fotoaparát a podobnou cenu. Má však starší verzi Androidu či hůře optimalizované prostředí. Opomenout pak nemůžeme Vodafone Smart prime 6. Ten je o několik set korun levnější, a pokud vám nevadí o tři desetiny palce větší displej, získáte mnohem lepší výbavu, byť s o něco starším Androidem. Alternativou se systémem Windows Phone může být Microsoft Lumia 640. Jde o větší telefon, avšak s lepším fotoaparátem či praktickou funkcí Glance Screen.

coolpad-porto
Klady
  • infračervený port pro ovládání domácí elektroniky
  • podporuje LTE
  • dobrá optimalizace prostředí
  • nejnovější Android 5.1
  • slušný displej
  • dobře padne do ruky
  • originální vzhled
Zápory
  • nekvalitní hlasitý reproduktor
  • nepodporuje pásmo 2 100 MHz u LTE
  • výrobce lže v reklamních materiálech o velikosti rámečků
Diskuze ke článku
Vladimír Březina
Vladimír Březina
Pokud by se to dostalo cenově pod Smart prime 6,tak bych to chápal, takhle tomu moc nerozumím.Ten telefon je ve všem horší.
Jakub Palata
Jakub Palata
Líbí se mi formát ještě kratší recenze! :)
Martin
Taky chválim kratsi recenzi ktera je prehlednejsi a pro Vas urcite jednoduší. Protože dnes je zařízení k testování nepřeberné množství. A velice povedene je shrnutí výhod a nevýhod za každou kapitolu. Jen tak dál :)
Plejtvak
Displej ujde, procesor ujde, i tu gigovou ramku bych u něčeho takovýho překousnul. 8 gb úložiště taky. Ale baterie 1800 mAh, tak to ani omylem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze