Asus Zenfone GO
recenze

Asus Zenfone GO

Levná stylovka
11

Máme zde dalšího zástupce levných telefonů s Androidem. Tento konkrétně se snaží zaujmout stylem, který sdílí s mnoha dražšími přístroji stejné značky. Cena je příjemně nízkých čtyři tisíce korun, což si ale vyžádalo nejeden ústupek ve výbavě. Bude některý z nich zásadní, aby to bránilo v plnohodnotném používání?

Co je blesková recenze?

Blesková recenze je nový typ recenze serveru mobilenet.cz. Do redakce se nám často dostává velké množství zařízení různých výrobců, většina z nich se liší pouze v drobnostech, základ je stejný. Abychom však zachovali informovanost našich čtenářů i u levnějších typů mobilních zařízení, připravili jsme nový projekt „bleskových recenzí“. V těch se vždy dozvíte především hlavní výhody a nevýhody daného zařízení, odpovíme si také na základní otázky, které potenciální zájemce není schopen vyčíst z tabulky parametrů. Všechna takto testovaná zařízení samozřejmě projdou hloubkovým testem ze strany redaktora.

Technické parametry ASUS ZenFone GO

Kompletní specifikace
Konstrukce144,5 × 71 × 10 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 070 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:45 hodin
Dostupnostříjen 2015, 3 990 Kč
ASUS ZenFone GO

Design a konstrukce: levný plasťáček

„Brada“ je díky soustředným kružnicím tolik typických pro Asus tím jediným, co na konstrukci telefonu zaujme. Stejný vzor se opakuje i na bočních tlačítkách, ale to je spíše bezvýznamný detail. MicroSUB port je dole, 3,5mm jack nahoře.

Obsah balení je prostý.

Jinak je to nuda a šeď, jakou můžeme vidět v podstatě u každého druhého telefonu s Androidem. Senzorová tlačítka jsou umístěna pod displejem a nejsou podsvětlena, ale vibrují. Na čelní ploše ještě stojí za zmínku zajímavě umístěná notifikační dioda – prosvítá jakoby mřížkou sluchátka na levé straně. A naštěstí se nezapomnělo ani na čidlo okolního jasu.

Zadní kryt je nezajímavá plastová skořepina. Na svém místě drží pevně, nic nevrže, ale když silněji zatlačíte na prostředek, pak cítíte, jak se celá prohýbá. Ničemu to nevadí, tedy kromě dobrého pocitu. Pod krytem je to obvyklá sestava: dva sloty pro microSIM (jedna pro 3G, druhá pro 2G), slot pro microSD a uživatelsky vyměnitelná baterie s kapacitou 2 070 mAh. Na výběr máte kromě testované černé i červenou.

Telefon vzhledem příliš nezaujme.

Telefon má přijatelné rozměry a hmotnost 135 gramů taky nijak nevybočuje. Díky zaoblenému zadnímu krytu se i dobře drží a neklouže.

Líbilo se nám:
  • designové detaily
Nelíbilo se nám:
  • použité materiály

Displej: slušný standard

IPS panel s rozlišením 1280 × 720 bodů má úhlopříčku 5 palců, což určuje jeho jemnost 294 PPI. Potěší i krycí sklíčko Gorilla Glass čtvrté generace nebo možnost vypnout či zapnout displej poklepáním. Vzhledem k ceně slušné papírové parametry doplňují i pozitivní poznatky z praxe. Barevnému podání není co vytknout, pozorovací úhly jsou také velmi dobré. Jedině na maximálním jasu by to chtělo přidat. Ten současný bojuje s jasným denním sluncem jen s vypětím všech sil. Čidlo intenzity jasu je přítomno a funguje bez problémů.

Displej je rozhodně silnou stránkou.
Líbilo se nám:
  • jemné rozlišení
  • kvalita obrazu
Nelíbilo se nám:
  • nedostatečný maximální jas

Zvuk: nic moc

Jako přes kopírák vyzní naše slova o kvalitě hlasitého reproduktoru. Je sice příjemně hlasitý, ale zcela postrádá basy, místo nichž nadsazuje výšky, které ještě ve vyšších hlasitostech deformuje. Sluchátka u telefonu nenajdete, ale i s libovolně kvalitními vlastními zažijete spíše průměrný zážitek. Ke zvuku ve sluchátku pro hovory nelze mít žádné výhrady.

Nelíbilo se nám:
  • podání hlasitého reproduktoru
ASUS ZenFone GO
Masivní kryt reproduktoru jsou pouze mimikry.

Baterie: s odřenýma ušima

Uživatelsky vyměnitelná Li-Ion baterie má kapacitu 2 070 mAh. Hodnota je to spíše průměrná a tomu odpovídají i postřehy z praxe. I když jsem se snažil vyvarovat nějakých náročnějších činností jako je hraní her, ke konci dne už jsem musel hledat nabíječku. A to jsem měl v telefonu pouze jednu SIM – s druhou by to bylo ještě horší.

Telefon vám sice jeden den vydrží nabitý, ale pokud si svůj pobyt venku protáhnete do pozdních nočních hodin nebo často zapomínáte nabíjet, pak vám připraví nejednu těžkou chvilku. V menu sice najdete nějaké úsporné módy, ty ale moc nejdou poznat.

Nepřesvědčivé výkony podtrhuje i výsledek redakčního testu, při němž přehráváme streamované video s rozlišením displeje s 50% jasem a 50% hlasitostí ve sluchátkách. Při této aktivitě se ZenFone Go vybil po necelých šesti hodinách, což je spíše podprůměrná hodnota. A dobrý dojem nezachrání ani pomalé nabíjení: na 80 % se telefon dostane po dvou a čtvrt hodinách, na plnou nádrž si musíte počkat další půlhodinu.

Líbilo se nám:
  • uživatelsky výměnná baterie
  • módy pro spoření energie
Nelíbilo se nám:
  • nepřesvědčivá výdrž
ASUS ZenFone GO

Hardware: dostačující

MediaTek 6580 (čtyřjádro na 1,3 GHz) v kombinaci se 2 GB RAM je dostatečná kombinace pro běžné použití. Lehkých zaváhání v případě náročnějších aplikací si všimnete pouze v případě, že byste dříve měli k dispozici nějaký výkonnější stroj.

Výsledky benchmarků pasují telefon spíše do nižší třídy.

Rozšíření kapacity pomocí microSD, a to až do kapacity 64 GB, určitě přijde ke slovu, protože brzy začnete bojovat s kapacitou vnitřního úložiště. Z deklarovaných 8 GB je po prvním spuštění volných 3,25 GB, ze kterých lze vydolovat maximálně 4 GB – jak už to tak u posledních verzí Androidu bývá, ne všechny aplikace půjdou na paměťovou kartu kompletně přesunout.

RAMky je dostatek, vnitřní paměti už ne.
Líbilo se nám:
  • dostatek RAM
Nelíbilo se nám:
  • nedostatek vnitřní paměti

Prostředí: skoro čistý Android 5.1

Uvnitř telefonu najdeme operační systém Android ve verzi 5.1. Jsme rádi, že i u relativně levných telefonů bylo upuštěno od nejrůznějších čtyřkových verzí a i méně známí výrobci se snaží držet krok s dobou. Nejedná se však o čistý Android – výrobce jej osadil nadstavbou ZenUI. Ta v tomto případě znamená spíše přebarvení menu a jeho stylizaci do oblých tvarů.

Doplňkových funkcí je zde ve srovnání s dražšími telefony relativně málo. Zaujmou například gesta, kdy psaním na obrazovku spustíte přiřazené aplikace, anebo automatické sdružování nainstalovaných aplikací do složek.

Doplňkové funkce potěší.

Výrobce se sice snaží udělat dojem předinstalováním mnoha aplikací, ale většina z nich je k nepotřebě a nejde ani odinstalovat, což je vzhledem ke kapacitě úložiště velké mínus.

Líbilo se nám:
  • ovládání gesty
  • svižný systém
Nelíbilo se nám:
  • spousta neodstranitelného balastu

Fotoaparát a videokamera: spíše na momentky

Asus ZenFone Go je obdařen 8Mpx fotoaparátem s autofokusem, světelností f/2.0 a jednoduchou LED diodou. Co se praxe týče, jde o nepřesvědčivý výkon, jaký v této cenové kategorii podává skoro každý. Fotoaparát má často problém zaostřit, už jen zatažená obloha je pro něj těžkou výzvou. Snímky postrádají detaily a mají značnou náchylnost k přepalům.

Ukázkové snímky.

Video je víceméně totéž v bledě modrém. Když se povede optice správně zaostřit, naplno odhalí chybějící detaily v záznamu. Takže i když tu máme papírové Full HD s 30 FPS, vypadá o dost hůře.

Asus Zenfone GO – testovací video, 1080p, 30 FPS, interiér

Přední kamera se 2 MPx také nepřesvědčí.
Líbilo se nám:
  • možnosti nastavení
Nelíbilo se nám:
  • kvalita snímků

Konektivita: LTE, kde jsi?

U levných telefonů se obvykle diskuze točí okolo podporovaných LTE pásem, tady toho však budeme ušetřeni – telefon nezvládá ani jedno. Z pohledu redaktora je to neodpustitelné mínus, LTE dnes podporují i levnější přístroje a mělo by být standardem. Na druhou stranu si dokážu představit lidi, kteří mobilní data prostě využívat nechtějí, nebo je kvůli přísným FUPům používají jen sporadicky. Pak jim nějaké LTE nemusí chybět, i když není vyloučeno, že by i čeští operátoři mohli jednou dostat rozum.

Zbytek konektivity je zcela obvyklý. Máme tu FM rádio s RDS, Wi-Fi b/g/n nebo Bluetooth 4.0. GPS telefon umí společně s GLONASSem.

Líbilo se nám:
  • Dual SIM
Nelíbilo se nám:
  • neumí LTE
ASUS ZenFone GO

Zhodnocení: tuctovka, která zapadne

Kdyby telefon existoval jenom sám o sobě, určitě by to byla zajímavá volba. Cena není nejvyšší, displej se celkem povedl a když nebudete nároční, vystačíte si i hardwarovou výbavou. Za cenu kolem čtyř tisíc toho telefon umí celkem dost.

Jenomže pak přijde srovnání s konkurencí. A tam se každý snaží zaujmout, jak jen to jde – buďto vybranými materiály, zajímavou výbavou nebo čímkoli jiným. A na tomto Asusu nelze nic takového najít: je to model zkrátka jenom do počtu, aby měl výrobce pokrytý daný segment trhu.

Tím ovšem nelze říci, že by to byl špatný telefon. Až jeho cena klesne někam k hranici 3,5 až 3 tisíc korun, tak to určitě bude zajímavá volba pro méně náročné uživatele.

Konkurence

Když mluvíme o vybraných materiálech, nelze si nevzpomenout na nedávno recenzovaný Oukitel U2 s kovovým rámem. Ten stojí asi 3,5 tisíce korun, ale má horší displej. Další zástupce levných stylových telefonů se jmenuje Coolpad Modena. Má o něco větší displej (5,5 palce), srovnatelné parametry a stojí zhruba 4 tisíce. Za 3,5 tisíce také můžete mít novou Microsoft Lumii 550 s Windows 10 Mobile, která má přibližně stejné parametry.

asus-zenfone-go
Klady
  • dobrý displej
  • vzhled
  • uživatelsky výměnná baterie
Zápory
  • nepřesvědčivá výdrž
  • nedostatek vnitřní paměti
  • neumí LTE
Diskuze ke článku
mrtvá žížala
MTK, malo ROMky, bez LTE, baterka suchar... panove proc s tim vubec ztracite cas ? proste dalsi humr, co v indii a cine nechteli ani za pulku, tak to vyvezli blbcum do evropy. A hresime na to ze jak uvidi evropska tupa ovce napis ASUS, tak hned pomysli za ZenFone za desitku, ktery ma velmi solidni vybavu. U tohodle uvidi napis Quad Core/ 2GB RAM, 5" HD !!! cenu daleko nizsi a uz dou po tom, mam taky delo Asus jooo ! :o) , v realite ma pikacu srot.
Marko Engelhardt
Marko Engelhardt
S tou pamětí je to hrůza a děs. Plno aplikací, které člověk vůbec nevyužije a nejdou odinstalovat. Pak zbývá opravdu hrozně málo místa na potřebnější aplikace. A nedejbože, když je ke stažení nějaká aktualizace.
Martas
Tak hlavně totálně nepoužitelný, vzhledem ke kapacitě baterky. Proč v dnešní době nedají aspoň 3000mAh? To by až tak stoupla cena?
Marek
Formát recenze se mi nelíbí, většinu odstavců by člověk mohl napsat pouze z pohledu na hw parametry udávané výrobcem. Tohle je pak úplně na hlavu:

"V menu sice najdete nějaké úsporné módy, ty ale moc nejdou poznat. "

Líbilo se nám:

uživatelsky výměnná baterie
módy pro spoření energie

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze