Asusu Transformer Book T100HA
recenze

Asusu Transformer Book T100HA

Levné 2v1
8

Do redakce nám dorazil další oddělovací notebook z rodiny Asus Transformer Book, který naláká především na svou cenu a konvertibilitu. Jedná se ale především o tablet, který si pomocí klávesnice můžete přetvořit na malou pracovní stanici, kdy nic nebrání základní práci. Naláká také na různá barevná provedení.

Co je blesková recenze?

Blesková recenze je nový typ recenze serveru mobilenet.cz. Do redakce se nám často dostává velké množství zařízení různých výrobců, většina z nich se liší pouze v drobnostech, základ je stejný. Abychom však zachovali informovanost našich čtenářů i u levnějších typů mobilních zařízení, připravili jsme nový projekt „bleskových recenzí“. V těch se vždy dozvíte především hlavní výhody a nevýhody daného zařízení, odpovíme si také na základní otázky, které potencionální zájemce není schopen vyčíst z tabulky parametrů.

Všechna takto testovaná zařízení samozřejmě projdou hloubkovým testem ze strany redaktora. Kompletní a vámi známé recenze (případně minirecenze) se pak dočkají zařízení, která si svoji výjimečností delší povídání zaslouží.

ASUS Transformer Book T100HA

Technické parametry ASUS Transformer Book T100HA FU030T

Kompletní specifikace
Konstrukce265 × 175 × 8,5 mm, 580 g, konstrukce: s odnímatelným displejem, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 280 × 800 px)
ChipsetCPU: 4×1,44 GHz, GPU: Intel HD
PaměťRAM: 4 GB, disk: 128 GB (SSD), paměťové karty: microSDXC
Konektory?× USB 3.0, 1× USB 2.0, video: microHDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10
Akumulátor30 Wh, udávaná výdrž: 14 hodin
DostupnostQ3 2015, 11 990 Kč

Řada konvertibilních notebooků Transformer Book od Asusu je velmi rozsáhlá a nabízí spoustu možností a konfigurací. Zařízení se liší spíše v komponentách, ale design zůstává . Dnes se podíváme na model T100HA, který spadá do středu řady Transformer Book. Zaujme různými barevnými provedeními, ale hlavně novým portem USB-C.

Model Transformer Book se nabízí v několika konfiguracích, z nichž námi testovaná varianta T100HA-FU029T skrývá procesor Intel Atom x5-Z8500 Cherry Trail, kterému napomáhají 4 GB RAM. Flashové eMMC úložiště nabízí 64 GB prostoru. Vybrat si ale můžete i model se 128GB SSD. Také barevné provedení můžete pozměnit a místo nám zapůjčené střídmější šedé zvolit modré, růžové či bílé. Naše varianta se prodává za bezmála 10 000 Kč.

ASUS Transformer Book T100HA

Design a konstrukce: plast i kov

Design se nese v klasickém duchu řady Transformer Book a u tabletu narazíme na oblé tvary a zadní stranu pokrytou hliníkovým pláštěm , který sahá až do boků k portům. Zde se ale dostáváme do zajímavějších vod, protože Asus nezapomněl ani na nový USB-C. Tím sice notebook nenabijete, ale rozhodně potěší . To microUSB port už pro nabíjení slouží. Mimo toho můžete využít i microHDMI pro spojení s televizí či monitorem a slot na micro-SDXC karty pro rozšíření úložiště.

Chválím i vcelku pohodlně umístěné tlačítko vypnutí a zapnutí na horní straně, avšak to pro regulaci hlasitosti by bylo lépe posazené na pravé straně, než na té levé. Přední stranu zaujímá z největší části 10,1palcový displej, který je krytý odolným sklem . Rámečky okolo by ale mohly být o něco menší, čímž by se zmenšily i rozměry zařízení, které činí 285 × 175 × 8,5 mm. Hmotnost tabletu je 580 gramů a po spojení s klávesnicovým dokem se dostáváme na hranici 1 kg. Samostatně se ale tablet velmi dobře drží a jeho hmotnost je pro práci ideální.

Klávesnicový dok je už kompletně vyveden z plastových materiálů . Pro spojení stačí tablet zasunout do konektoru a vidlic na doku . Spojování je velmi intuitivní a už od první chvíle s tím jistě nebudete mít problém, jako tomu bývá u některých konkurentů . Kloub je dost masivní a tablet se nijak zvlášť na svém místě nekýve. Vzhledem ke konstrukci je ale otevírání jednou rukou utopií. Klávesnice je na svou velikost dostatečně pohodlná pro dámské prsty, ale pánové budou mít větší problém. Tlačítka jsou dost malá a ani to, že je klávesnice typu chiclet, tomu nijak nenapomáhá. Občasné překlepy budou hlavně v počátcích na denním pořádku. Rozložení je standardní a numerický blok samozřejmě chybí, což platí i o podsvícení, které se objevuje až ve vyšších cenových kategoriích. Touchpad příjemně překvapí svou velikostí, ale bohužel má problémy s přesností , a tak raději doporučuji při delší práci používat myš. Stisknutelný je přibližně od poloviny. Chválím také v doku přítomné USB 2.0, zato LAN port zcela chybí.

Líbilo se nám:

  • kvalita zpracování
  • kovové prvky na zadní straně
  • dobře umístěné tlačítko vypínání/zapínání

Nelíbilo se nám:

  • malá klávesnice
  • nepřesný touchpad
  • hůře umístěné tlačítko regulace hlasitosti

Displej : příjemné překvapení

Asus použil IPS displej o velikosti 10,1 palců s nižším rozlišením 1 280 × 800 bodů. To je tedy ve výsledku 149 ppi. To je na dnešní standard podprůměrná hodnota, přesto na běžnou práci bohatě postačí. Jednotlivé pixely už ale rozpoznáte.

Pozorovací úhly jsou příkladné a věrnost barev si nijak nezadá i s mnohem pokročilejšími zobrazovacími technologiemi. Přesto je ale černá spíše tmavě šedou. Stejně tomu je i s minimálním a maximálním jasem. Při práci na slunci by vám mohl dělat problém akorát lesklý displej, který navíc postrádá automatickou regulaci jasu.

Líbilo se nám:

  • pozorovací úhly

Nelíbilo se nám:

  • horší rozlišení

Zvuk: psst!

Po zvukové stránce není Asus Transformer Book T100HA zrovna přeborníkem. Z reproduktorů na zadní straně tabletu se line plechový zvuk a na basy rovnou zapomeňte. Rozsah hlasitosti je ale více než v pořádku a pokud si troufnete posunout ji na maximum, budou o vás vědět i sousedi dvě patra nad vámi. Mnohem lepší zvukový výstup ale dostanete z 3,5mm jacku. Tam je kvalita na mnohem vyšší úrovni a na své si přijdou i náročnější posluchači.

Líbilo se nám:

  • vysoká hlasitost
  • kvalita 3,5mm jacku

Nelíbilo se nám:

  • plechový zvuk reproduktorů

Fotoaparát a webkamera: nouzovka

Zadní fotoaparát se pyšní 5 megapixely. Postrádá přisvětlovací diodu, a tak snímky trpí za zhoršených světelných podmínek značným šumem. Přes den ale můžete využít fotoaparát k rychlému zachycení scén až v rozlišení 2 560 × 1 920 pixelů a na tablet se jedná o dobrý výkon. Video má maximální rozlišení 1 280 × 720 pixelů při 30 FPS. Zamrzí akorát chybějící automatické ostření.

Přední kamerka je s 2 megapixely a rozlišením 720p jen základní. Za zhoršených světelných podmínek ale nebudou videohovory to pravé. Objevuje se značný šum a barvy rychle blednou.

Líbilo se nám:

  • ostrost fotek za dobrého osvětlení
  • detaily

Nelíbilo se nám:

  • značný šum za zhoršených světelných podmínek

Hardware a výkon: hlavně surfování

Po stránce výkonu se jedná spíše o tablet než notebook. V srdci zařízení tepe čtyřjádrový procesor Intel Atom x5-Z8500 Cherry Trail taktovaný na 1,44 GHz. Procesor podporuje Turbo Boost a jeho maximální frekvence je 2,24 GHz. Procesoru sekundují i 4 GB RAM, které postačí na základní pracovní úkony a středně náročný multitasking. Tablet není nijak horký, a to ani při větším zatížení.

Na hry ale Transformer Book T100HA určitě nebude, čemuž napovídá i integrovaný grafický čip Intel HD. Ten stačí jen na starší hry a hříčky typu šachy a Solitaire. Úložiště je v tomto případě flashové eMMC s kapacitou 64 GB. Po prvním spuštění vám zbyde asi 32 GB volných. Poslouží na uložení dokumentů a uživatelských dat, ale multimediálních souborů se tam mnoho nevměstná. Vybrat si ale můžete i model se 128 GB SSD.

Operační systém: Windows 10 a Asus

Operační systémem jsou zde Windows 10 , na čemž asi není nic zajímavého. Asus má ale ve zvyku přidat i mnoho svých utilit a programů pro jeho vylepšení. Narazíte tu tak na cloudové úložiště Asus WebStorage nebo na pomocníka při aktualizacích Live Update. Navíc teď přibyla i nová aplikace Gift Box, kde najdete aplikace třetích stran za zvýhodněnou cenu či úplně zdarma. Nesmí chybět ani WildTangent Games, který zajistí hodiny zábavy při hraní jednoduchých her.

Výdrž baterie: hodiny zábavy

Asus do tabletu integroval akumulátor s kapacitou 30 Wh. Ten by podle výrobce měl udržet notebook naživu 14 hodin. K této hodnotě se ale přiblížíte pouze se zapnutým režimem „V letadle“. Reálná výdrž je při práci bez zapnuté Wi-Fi okolo 11 hodin a pokud k tomu budete i surfovat na internetu, notebook vás bude o dávku energie prosit už po 8 hodinách. To je ale pořád skvělý výsledek. Při přehrávání streamovaného Full HD videa jsme se dostali na 340 minut. Jedná se v tomto případě tak o lepší průměr. Co se týká nabíjení, do plné kapacity akumulátoru se zařízení nabije do dvou hodin. 80 % nabití dosáhnete za 90 minut.

Komunikace: klasika nad klasiku

Z pohledu komunikace má Asus Transformer Book T100HA vše, co od zařízení s danou cenovkou čekáte. Nechybí Wi-Fi 802.11a/b/g/n a Bluetooth 4.0. Připojení k Wi-Fi je vcelku stabilní. Ocenila bych ale také variantu podporující mobilní sítě.

ASUS Transformer Book T100HA

Závěr: jeden z mnoha

O Asus Transformer Booku se dá říct, že není ničím zajímavý. Přesto si svou skupinu uživatelů najde. Pokud hledáte cenově dostupné zařízení na občasnou práci, ale především na surfování, tak ho jistě zařaďte mezi adepty. Tyto požadavky splňuje a během testování jsem nenarazila na žádný problém. Pokud ale spolu s konvertibilitou hledáte i výkon na stříhání videí nebo na hraní her, poohlédněte se po výkonnějším stroji. Za cenovku 9 990 Kč si ale není co více přát. Pokud by vám bylo 64 GB málo, za variantu se 128GB SSD úložištěm zaplatíte rozumných 11 990 Kč.

Konkurence

Jeho největším sokem je Acer Aspire Switch 10E. Ten nabídne identický displej, ale horší procesor Intel Atom Z3735F s taktem 1,33 GHz a pouze 2 GB operační paměti. K dispozici máte 64GB eMMC úložiště, ale v doku se navíc nachází 500GB plotnový disk. Cena je 9 990 Kč.

Acer Aspire Switch 10E

Další konkurencí je HP Pavilion x2 10 se stejným displejem a procesorem Intel Atom Z3536F, kterému sekundují opět 2 GB RAM. K dispozici máte také 64GB úložiště. Cena je opět okolo 10 000 Kč.

HP pavilion x2

Poslední konkurent je opět ze stáje Aceru, ale tentokrát se jedná o Aspire Switch 10 s procesorem Intel Atom Z3735F a také 64 GB úložištěm. Cena se zastavila těsně pod 10 000 Kč.

TIP: Recenze Acer Aspire Switch 10 – Když na práci, tak s klávesnicí

Acer Aspire Switch 10
asus-transformer-book-t100ha
Klady
  • přítomnost USB-C
  • dobré pozorovací úhly
  • přijatelná cena
Zápory
  • horší kvalita reproduktorů
  • nižší rozlišení displeje
  • umístění tlačítka pro regulaci hlasitosti
Diskuze ke článku
Stas
V kapitole o výdrži máte nedokončenou větu. Jinak Atom rozjede i starší hry, jako třeba Return to Castle: Wolfenstien.
Jakub
Jakožto majitel loňského Asus Book T100TA jsem rád, že u nástupce přidali 4GB ram a lepší zpracování. Starý model má zpracování opravdu šílené - vrzající lesklé plasty, extrémně lesklý displej a miniaturní touchpad... Výkon je v pořádku a dostačuje i na to nejzákladnější upravování fotek ve Photoshopu a používání nejnovějšího balíku Office. Baterie je oproti 8.1 o hodně slabší (z 10 hodin na 6 hodin po aktualizaci).
Po tom, co jsem si za zlevněnou cenu pořídil iPad Mini.. no zpracování, displej, reproduktory - nebe a dudy.
Opravdu nevím, jaký 12" notebook si koupit do patnácti tisíc, abych měl solidní zpracování, full HD displej a 8 hodin výdrže.
PG
Tenhle kousek jsem si vybral jako náhradu starého netbooku s Atomem N270 a myslím, že ho nahradí víc než dobře. Už jer doma, ale musím vydržet až pod stromeček :-)
Pepa
Já se těšil na videorecenzi...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze