Alcatel OT Pop 2 (5) Premium
recenze

Alcatel OT Pop 2 (5) Premium

Nespěchejte
7

V další bleskové recenzi se zaměříme na Alcatel OneTouch Pop 2 (5) Premium, který se snaží zaujmout kombinací zajímavé ceny a výbavy v nižší střední třídě. Nabídne 5palcový HD displej, 8Mpx fotoaparát a také téměř čistý Android 5.0 Lollipop. Na to, čím dalším nás zaujal, si odpovíme v naší bleskové recenzi.

Oficiální snímky výrobce

Technické parametry Alcatel OneTouch Pop 2 (5) Premium

Kompletní specifikace
Konstrukce141 × 71,5 × 8,9 mm, 151 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2015, 4 490 Kč
Alcatel OneTouch Pop 2 (5) Premium

Design a konstrukce: zdánlivá elegance

Alcatel se snaží přídomkem Premium evokovat něco „více“, což naznačují i produktové materiály. Výsledkem je ovšem průměr, který by neměl urazit, což se víceméně povedlo. Přední strana je velmi příjemná na pohled, celistvost narušuje pouze mřížka sluchátka pro hovory a také prostřední kruhové domovské tlačítko, které je na rozdíl od zbytku zvýrazněno stříbrným lemováním. Tlačítka jsou na náš vkus až zbytečně velká, i když nepochybujeme, že právě na tento detail jsou v Alcatelu hrdí. Dodáme, že při čelním pohledu se zařízení vcelku podobá Motorole Moto G, za což může především citelné zaoblení rohů.

Alcatel OneTouch Pop 2 (5) Premium

Boky zařízení lemuje velmi jemný rámeček, který je s největší pravděpodobností pouze plastový. Zadní kryt zasahuje až do bočnic, jeho součástí jsou i tlačítka pro regulaci hlasitosti a vypínací tlačítko. Všechna tlačítka mají velmi malý zdvih a jejich stisk je poměrně nejistý. I když to na první pohled nevypadá, zadní kryt je snímatelný, otvor pro nehet naleznete v pravém dolním rohu. Na svém místě drží kryt velmi poctivě, což se (v dobrém slova smyslu) projevilo také na pevnosti konstrukčního zpracování.

Alcatel OT Pop 2 (5) Premium

Pod krytem nás však čekalo zklamání. Baterie je i přes možnost sejmutí krytu nevyměnitelná, nachází se ještě kus pod dalším plastem – opět stejný princip jako u Motoroly. Nalezneme zde tedy pouze dva sloty, jeden pro microSD kartu a druhý pro microSIM kartu. Slot pro SIM je poměrně nešikovně vyřešen, není zacvakávací, SIM se do slotu pouze vsune a její vyjmutí je trochu obtížnější.

Alcatel OT Pop 2 (5) Premium

Celkově je zařízení samozřejmě vyrobeno z plastu, zadní kryt však chválíme za zajímavou hrubou texturu. Ta je velmi decentní, z dálky nerozeznatelná, přesto díky ní nevyklouzává zařízení z rukou, nezachytává vlasové škrábance a ani otisky vašich prstů. Ideální varianta, chtělo by se říci. Hmotnost zařízení je vcelku nadprůměrných 151 gramů, rozměry jsou pak celkem typické, konkrétně 141 × 71,5 × 8,9 milimetrů. Za design a zpracování tedy náleží Alcatelu pochvala, i když o žádný výstřelek aktuálních trendů se samozřejmě nejedná.

Líbilo se nám:

  • zpracování zadního krytu
  • příjemné rozměry a hmotnost
  • nenápadnost možnosti sejmout kryt
  • podsvícení kapacitních tlačítek, LED dioda

Nelíbilo se nám:

  • kapacitní tlačítka jsou možná až moc výrazná (velká)
  • nemožnost vyjmout baterii

Displej: pouze průměr

Displej Alcatelu OneTouch Pop 2 Premium nabídne vhodnou úhlopříčku 5 palců, na které se rozprostírá rozlišení 1 280 × 720 pixelů. Jemnost je tedy dostatečných 294 pixelů na palec a jako zobrazovací technologie poslouží dnes již klasický IPS panel. Bohužel, pokud se těšíte na živé a zářivé barvy, budete zklamáni, displej Alcatelu je sice povedený, ale sytost by mohla být vyšší, minimálně by zařízení mohlo nabídnout doplňkovou regulaci odstínů, jak je dnes již zvykem. Jemnost displeje je naprosto dostačující, žádné jednotlivé pixely neuvidíte ani při větší snaze, bohužel samotná sytost nás trochu zklamala, barvy vypadají trochu jako zahaleny v mlze.

Alcatel OneTouch Pop 2 (5) Premium

Displej kryje odolné sklo, za což chválíme. Také chválíme dosazení notifikační LED diody, která je poměrně výrazná a své místo si našla typicky nad displejem. Kapacitní tlačítka jsou podsvícen, bohužel nelze jejich svit nijak regulovat a po chvilce nečinnosti sama pohasnou. Jas displeje je na dostatečné úrovni a se čtením nebudete mít problém ani na přímém slunci.

Největším nedostatkem je však citlivost, respektive ne-citlivost kapacitní vrstvy. Telefon občas nezaznamená vaše dotyky hned napoprvé a stisk je nutné opakovat. Není zřejmé, jestli se jedná o softwarovou nebo hardwarovou chybu, každopádně před nákupem doporučujeme displej zařízení otestovat.

Líbilo se nám:

  • vcelku detailní zobrazení
  • příjemná velikost displeje
  • IPS technologie...

Nelíbilo se nám:

  • ...která bohužel nenabídne výrazné barvy
  • citlivost kapacitní vrstvy

Zvuk: průměr průměru

Alcatel OneTouch Pop 2 (5) Premium nabídne pouze jeden hlasitý reproduktor, který je umístěn na zadní straně zařízení. Vzhledem k poměrně plochým zádům je reproduktor při položení na podložku odstíněn, což může způsobovat problémy například se zkreslením. Reproduktor je ale naštěstí poměrně hlasitý a výrazný, příchozí notifikace tedy s největší pravděpodobností nepřeslechnete. Výstup je poměrně syrový a může působit plechovým dojmem. Pro běžné posluchače bude postačovat, absence basů a „plechovost“ však náročnější posluchače dozajista odradí. Výstup do sluchátek je kvalitnější, stále se ale bavíme jen o průměrných výsledcích.

Alcatel OneTouch Pop 2 (5) Premium

Líbilo se nám:

  • hlasitost
  • výstup do sluchátek neurazí

Nelíbilo se nám:

  • umístění reproduktoru zkresluje zvuk
  • „plechový“ výstup

Baterie: jeden až dva dny

Uživatelsky nevyměnitelná baterie uvnitř zařízení nabídne kapacitu 2 500 mAh. Její výdrž neohromí, přesto se na dva dny dostaneme vcelku bez problému. V průběhu testu dne jsme vyřídili zhruba desítku hovorů, komunikovali skrze internetový messenger a pořídili několik snímků. Samozřejmě jsme také využívali internetový prohlížeč a velmi zřídka jsme použili GPS. V takovém případě jsou dva dny reálné.

Líbilo se nám:

  • vcelku nadprůměrná výdrž
  • konstantní odběr energie

Nelíbilo se nám:

  • baterie není vyměnitelná
  • poměrně dlouhé nabíjení

Hardware a výkon: nepochopitelné „seky“

Bohužel největší zklamání nás čekalo tam, kde jsme to původně neočekávali – u výkonnostní složky. Ano, i papírové parametry nevyzývají ke srovnání s TOP smartphony, ovšem Alcatel si příliš nelámal hlavu ani s optimalizací. O výkon se stará čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 410 MSM8916 s taktem 1,2 GHz, sekunduje mu 1 GB operační paměti. Právě paměť RAM patří k největším strašákům, pro uživatele je běžně dostupná zhruba polovina. Interní paměť je 8GB (po spuštění k dispozici zhruba 4 GB) a rozšířit jde pomocí karet o dalších až 32 GB. Na tu lze přesunovat také data aplikací.

Uživatelské prostředí

Bohužel, výkon jako takový je opravdu velmi průměrný a společně s horší citlivostí kapacitní vrstvy je problém na světě. Občas totiž není zřejmé, jestli telefon nezareagoval na dotek nebo zkrátka čeká, než aplikaci spustí. Celkově se setkáte se dvěma různými případy: telefon reaguje svižně, občasně se „zaškobrtne“, nebo telefon reaguje opravdu velmi pomalu a načítá skoro vše. Bohužel, k lepším výkonům jsme telefon nepřiměli ani instalací alternativního launcheru.

Uživatelské prostředí

Procesor není to, co by telefon omezovalo, spíše paměť RAM. Stačí spustit pár aplikací a svižnost je tu tam. Samotná grafická nadstavba je vcelku primitivní a Alcatel se víceméně držel vzhledu čistého Androidu, pouze vzhled ikon trochu změnil. Systémové nastavení je však totožné s čistým Androidem 5.0.2, na kterém Alcatel OneTouch Pop 2 Premium běží. Potěší alespoň funkce probuzení dvojitým poklepáním a nebo rychlé vytočení kontaktu v případě, že máte zobrazenu jeho vizitku na displeji a přiložíte telefon k uchu. Otočení telefonu displejem dolů pro utlumení zvuku budíku je už téměř standardní součástí všech zařízení.

Líbilo se nám:

  • vzhled grafické nadstavby
  • podpora paměťových karet

Nelíbilo se nám:

  • plynulost systému
  • absence gest a dalších zjednodušujících funkcí
  • malá paměť (RAM i interní)

Fotoaparát: nenadchne

Dalším problémem je fotoaparát. I ten je dle papírových specifikací poměrně schopný, realita je však za očekáváním. Nabídne rozlišení 8 Mpx, potěší přítomnost přisvětlovací LED diody a autofokusem, snímky jsou však víceméně průměrné. Chválit můžeme snad jen poměrně věrné zachycení barev, ovšem snímky jsou dost často zahaleny v mlze, navíc má čip problémy s protisvětlem a nepotěší ani poměrně pomalé pořízení snímků. Co se týče ostrosti, snímky vypadají logicky lépe na displeji, než ve skutečnosti, i zde je důležité zajistit čipu ideální světelné podmínky. Pak jsou výsledky ucházející.

Alcatel OneTouch Pop 2 (5) Premium

Video lze nahrávat v rozlišení až 1 920 × 1 080 pixelů při 30 snímcích za vteřinu a jeho kvalita je vcelku příjemná. Potěší, že video se nezasekává a nabídne poměrně věrné barvy. Výkon přední kamery, která nabídne rozlišení 0,3 Mpx, je vhodný maximálně pro upload na sociální sítě, i tím si ovšem nejsme zcela jisti. Co se ale naopak povedlo, je prostředí. To se nese v duchu aplikace Fotoaparát od Googlu, avšak nabídne trochu vylepšené a zjednodušené nastavení, což považujeme za plus.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Alcatel OneTouch Pop 2 (5) Premium – testovací video, exteriér (1080p)

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí
  • FullHD video
  • odpovídající barevné podání

Nelíbilo se nám:

  • problémy s protisvětlem
  • ztráta kvality při zhoršeném osvětlení
  • velmi špatná selfie kamera
  • pomalé ostření při neideálních světelných podmínkách

Konektivita: potěšující přítomnost LTE a NFC

Velkým překvapením je konektivita, zde totiž Alcatel neponechal nic náhodě. Kromě základů v podobě GPRS a EDGE se můžete těšit i na podporu HSPA a dokonce také LTE. Potěší, že Alcatel je vyzbrojen všemi tuzemskými pásmy, stejně jako přítomnost NFC je v této třídě poměrně překvapení. Pro připojení k internetu poté využijete poměrně citlivou Wi-Fi, pro spojení s dalším příslušenstvím se můžete spolehnout na podporu nízkoenergetického Bluetooth 4.0. Nechybí samozřejmě ani podpora GPS a GLONASSu. Z doplňkových funkcí ještě zmíníme podporu FM rádia, dokonce i s podporou RDS. Zde tedy Alcatelu náleží velká pochvala.

Líbilo se nám:

  • podpora LTE a NFC
  • poměrně citlivá Wi-Fi
  • FM rádio s RDS

Nelíbilo se nám:

  • infraport by byl skvělým bonusem

Zhodnocení a závěr: pozlátko, co se pere

Alcatel OneTouch Pop 2 (5) Premium měl potenciál stát se jedním z nejzajímavějších zařízení v segmentu nižší střední třídy, kam ho řadí jak funkční výbava, tak také cena okolo 4 500 Kč. Velkým benefitem je kupříkladu podpora NFC a LTE, bohužel, tam, kde jsme očekávali největší připravenost, Pop 2 trochu zklamal. Mluvíme samozřejmě o optimalizaci systému, která rozhodně není ideální. Například předinstalovanou klávesnici SwiftKey doporučujeme nahradit okamžitě alternativou, absolutně totiž nevyhovuje a její používání je doslova utrpením. V tomto případě jde o špatné odladění, kdy Alcatel naprosto nestíhá povely, které na klávesnici vykonáváte. Celkově vzato Alcatel zklamal v místech, která by mohla napravit softwarová aktualizace, uvidíme ovšem, jestli se Alcatel na něco takového v nejbližší době zaměří. Za těchto okolností je nákup zcela na vašem uvážení a před samotným pořízením zcela jistě doporučujeme nákup v kamenné prodejně, kde si zařízení detailně prohlédnete.

Alcatel OneTouch Pop 2 (5) Premium

Konkurence

Z konkurence v této cenové relaci můžeme zmínit například Lenovo K3 Note, které za zhruba 5 000 Kč nabídne 5,5palcový FullHD IPS displej, 2 GB RAM a osmijádrový procesor. Špatnou volbou nebude ani Honor 4C, který za 4 500 Kč nabídne podporu Dual SIM, 2 GB RAM a pyšní se také osmijádrovým procesorem. Jako alternativa s Windows Phone se nabízí Lumia 640, která za cenu okolo 4 500 Kč nabídne 5palcový HD displej, LTE a nebo 8Mpx fotoaparát.

Lenovo, Honor a Microsoft Lumia
alcatel-onetouch-pop-2-5-premium
Klady
  • vcelku přijatelná cena
  • Android ve verzi 5.0 Lollipop
  • slušná jemnost a čitelnost displeje
  • povedená FullHD videokamera
  • podpora paměťových karet microSD a FM rádia
  • podpora LTE a NFC
  • notifikační LED dioda
  • kvalita konstrukčního zpracování, zadní kryt
Zápory
  • nemožnost vyjmout baterii
  • malá paměť RAM a interní paměť
  • výsledky fotoaparátu
  • citlivost kapacitní vrstvy
  • neodladěné prostředí
Diskuze ke článku
mara
Měl by to být stejný přístroj jako Vodafone Smart Prime 6 - ten však stojí 3277kč
Kunťa
Proč není Vodafone Smart 6 Prime v konkurenci, když je to cca ten samy telefon, jenom skvěle optimalizovany a o víc než 1000 Kč levnější?
FuckingFreak
Kdyz budu chtit 5,5" padlo,nebudu koukat po 5" telefonu a obracene. Tak proc je ve srovnani? Naopak proc neni ve srovnani jeho bracha -Vodafone Smart Prime 6? Ani jednim ze zminovanych neduhu netrpi a navic je o 1000 kacek levnejsi...
Marrin
Líbí se poměrně dlouhé nabíjení? Hm hm

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze