Alcatel OneTouch Pixi 3 (8) Wi-Fi
recenze

Alcatel OneTouch Pixi 3 (8) Wi-Fi

Ideál pro nenáročné
21

Tentokrát jsme se v naší bleskové recenzi podívali na levný osmipalcový tablet, který můžete mít za zhruba 2 500 Kč. Konkrétně se jedná o Alcatel OneTouch Pixi 3 (8) Wi-Fi. Konzervativně pojatý tablet cílí na nenáročné uživatele. Má jim však co nabídnout a je použitelný alespoň na základní činnosti? Na to odpoví naše recenze.

Co je blesková recenze?

Blesková recenze je nový typ recenze serveru mobilenet.cz. Do redakce se nám často dostává velké množství zařízení různých výrobců, většina z nich se liší pouze v drobnostech, základ je stejný. Abychom však zachovali informovanost našich čtenářů i u levnějších typů mobilních zařízení, připravili jsme nový projekt „bleskových recenzí“. V těch se vždy dozvíte především hlavní výhody a nevýhody daného zařízení, odpovíme si také na základní otázky, které potenciální zájemce není schopen vyčíst z tabulky parametrů. Všechna takto testovaná zařízení samozřejmě projdou hloubkovým testem ze strany redaktora.

Alcatel OneTouch PIXI 3 (8) WiFi

Technické parametry Alcatel OneTouch PIXI 3 (8) WiFi

Kompletní specifikace
Konstrukce126,9 × 209 × 8,8 mm, 340 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx, , video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 8127, CPU: 4×1,3 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor4 060 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:31 hodin
Dostupnostříjen 2015,

Design a konstrukce: plastové tělo s nízkou hmotností

Dalo by se říci, že většina dnešních tabletů z hlediska designu nenabízí nic převratného. Jedná se o placky s více či méně zaoblenými rohy a nejinak je tomu i u tohoto osmipalcového Alcatelu. My jsme měli k dispozici černou variantu, která vypadá konzervativně až nudně, ale na výběr je ještě bílá.

Alcatel OneTouch PIXI 3 (8) WiFi

S rozměry 209 × 126 × 8,75 mm patří ke spíše kompaktnějším osmipalcovým tabletům. Pokud máte větší ruce, uchopíte ho i do dlaně. Díky tomu, že je jeho tělo téměř kompletně z plastu, zachovává si i nízkou hmotnost, která činí přijatelných 340 gramů. Takže nejen že se tablet dobře drží, ale ani se při delším používání nepronese. Přední straně dominuje 8palcový displej, kterému bohužel chybí automatická regulace jasu. Přestože jsou kolem displeje vcelku široké rámečky, tablet postrádá hardwarová navigační tlačítka. K dispozici jsou pouze ta virtuální na displeji.

Zadní strana je mírně vypouklá s matným povrchem, díky kterému se tablet dobře drží a neulpívají na něm otisky. Naopak tenká ovládací tlačítka na bocích jsou z tvrdého lesklého plastu. Protože zadní strana není snímatelná, slot pro microSD kartu je za měkkými plastovými dvířky. Celkové dílenské zpracování je na velice dobré úrovni. Vše dokonale lícuje a tablet se nekroutí a nevrže ani při vyvinutí vyšší síly.

Líbilo se nám:

  • nízká hmotnost
  • matný povrch
  • kvalitní dílenské zpracování

Nelíbilo se nám:

  • nudný design
  • jen virtuální navigační tlačítka

Displej: je to o kompromisech

Alcatel OneTouch Pixi 3 (8) dostal osmipalcový displej, což je ideální velikost pro většinu činností při zachování kompaktních rozměrů. Výrobce ale bohužel použil pouze levný TFT TN panel. Displej je tak spíše o kompromisech a náročného uživatele neuspokojí, ale ten ani není cílovou skupinou tohoto tabletu. Použitá technologie nenabízí příliš věrné podání barev ani široké pozorovací úhly a neobstojí ani na prudkém slunci. Při běžném používání je vhodné mít jas nastavený přibližně na dvě třetiny. S minimálním jasem už není displej příliš čitelný. Také rozlišení by mohlo být lepší: s 1 280 × 800 pixely se dostává na jemnost 189 ppi. To není příliš vysoká hodnota a rastr je hrubší, ale nenáročný uživatel mu to odpustí a při běžném používání omezení pociťovat nebudete. S citlivostí dotykové vrstvy jsem nezaznamenal žádný problém. Odolné sklo však stejně jako automatická regulace jasu chybí. Alespoň zdání ochrany mu tak poskytuje pouze folie, která je na displeji nalepená. Doporučuji ji tedy po vybalení nesundavat.

Alcatel OneTouch PIXI 3 (8) WiFi

Líbilo se nám:

  • rozumná velikost displeje

Nelíbilo se nám:

  • TFT TN panel
  • nižší jemnost
  • chybí odolné sklo

Zvuk: slušné podání, ale sluchátka chybí

Po zvukové stránce jsme byli s tabletem spokojeni. Hlasitý reproduktor je nejen dostatečně hlasitý, ale zvuk je i čistý a poměrně prokreslený. Se sluchátky je podání ještě lepší, ale zde záleží na tom, jaká použijete. Výrobce nepřibalil ani ta nejlevnější. To nicméně někteří uživatelé mohou brát jako výhodu, protože se jim alespoň doma nehromadí levná nekvalitní sluchátka. Pro přehrávání hudby je předinstalovaná pouze standardní Hudba Play. Škoda je, že si v základu nemůžete zvukový projev upravit podle svého přes ekvalizér.

Líbilo se nám:

  • slušná kvalita zvuku

Nelíbilo se nám:

  • chybí ekvalizér
  • výrobce nepřibalil žádná sluchátka

Baterie: dlouhá výdrž

Navzdory nízké hmotnosti se může Alcatel OneTouch Pixi 3 (8) pochlubit velkou baterií o kapacitě 4 060 mAh, která je nevyměnitelná, což je ale u tabletů běžné. Záleží na tom, jak moc ho vytěžujete, ale při občasném brouzdání na internetu, komunikaci přes sociální sítě a použití jako čtečky knížek se bez problémů dostanete na dva až tři dny na jedno nabití. Při sledování filmů, hraní her nebo navigování, což je další časté, ovšem energeticky mnohem náročnější využití, se výdrž zkrátí na několik hodin. Nemusíte se však obávat, že byste před vybitím na jeden zátah nestihli zhlédnout i tak dlouhé filmy jako Pán Prstenů nebo Hobit, a to i v prodloužené verzi.

Alcatel OneTouch PIXI 3 (8) WiFi

Ve standardizovaném testu, kdy se na tabletu streamovalo 720p video přes Wi-Fi s jasem a hlasitostí na 50 procentech, vydržel přístroj pracovat 7 hodin a 33 minut, což je velice dobrý výsledek. Při testu nabíjení se na 80 procent nabil za 2 hodiny a 20 minut a plného stavu dosáhl za 3 hodiny a 31 minut, což je vzhledem ke kapacitě akumulátoru solidní hodnota.

Líbilo se nám:

  • vysokokapacitní baterie
  • rozumná spotřeba

Nelíbilo se nám:

  • delší nabíjení

Hardware a výkon: nadprůměrná interní paměť

V případě čipsetu sáhl výrobce, jak je u většiny levných asijských smartphonů a tabletů obvyklé, po MediaTeku. V tomto případě padla volba na čtyřjádrový čipset MT8127, který je taktovaný na 1,3 GHz. Operační paměť má hodnotu pouhý 1 GB, ze kterého vám po prvním spuštění zbývá 446 MB. Naproti tomu na interní paměť je mnohem příjemnější pohled. Tablet dostal hned 16 GB místa, ze kterých je uživatelsky přístupných přibližně 11 GB, což běžnému uživateli stačí a obejde se i bez paměťové karty. Slot pro microSD kartu však přesto nechybí. Podporována je kapacita až do 32 GB a můžete ji i nastavit jako výchozí úložiště. Jakékoliv již nainstalované aplikace na ni však přesunout nejde.

Alcatel OneTouch PIXI 3 (8) WiFi

Pro většinu běžných operací, jako je prohlížení internetu, přehrávání videa či čtení elektronických knih, nabízí tablet dostatečný výkon. Všechny základní operace běží plynule bez zadrhávání, restartů nebo vynucených ukončení aplikací. Přesto se však nedostatek RAM projevuje a u náročnějších aplikací si musíte zvyknout na delší čekání u spouštění i u reakcí, ale nejedná se o nic výrazného, co by narušovalo uživatelský komfort. Nenáročné casual hry si na tabletu zahrajete bez problémů. U náročnějších 3D her se však musíte spokojit s nízkými detaily, ale jinak si zahrajete i ty.

Líbilo se nám:

  • 16 GB interní paměť
  • paměťová karta může být jako výchozí úložiště

Nelíbilo se nám:

  • pouze 1 GB RAM
  • nainstalované aplikace nelze přesunout na kartu

Prostředí: téměř čistý Lollipop

Jako operační systém byl použit Android 5.0.1 Lollipop, který je prakticky čistý, což potěší všechny uživatele, kteří odmítají nadstavby dodávané výrobci. Alcatel to ani příliš nepřehání s bloatwarem. Je zde několik předinstalovaných aplikací jako například Flipboard, Evernote, AVG nebo WPS Office, ale v podstatě by se dal tablet označit jako nezaplevelený. Díky minimu úprav je přitom systém solidně optimalizovaný a svižný.

Líbilo se nám:

  • téměř čistý Android
  • svižný chod

Nelíbilo se nám:

  • nějaký bloatware zde přece jen je

Fotoaparát: nic než nouzovka

U tabletů je zadní fotoaparát mnohdy považovaný spíše za zbytečnost. S tabletem se ani příliš pohodlně nefotografuje. Přední kamera nicméně smysl má a je využitelná při videohovorech přes Skype a podobné aplikace. Na zadní straně máte k dispozici hned 5 Mpx, ale chybí zde nejen přisvětlení alespoň LED diodou, ale bohužel i automatické ostření. Na přední straně pak najdeme kamerku s rozlišením 2 Mpx, což kromě videohovorů postačí i na populární selfie.

I za dobrých světelných podmínek se fotografie, které tablet produkuje, nedají označit jinak než jako bídné. Výrazně podprůměrné jsou všechny parametry od barevného podání, množství šumu až po ostrost. Platí to nejen pro fotografie, ale i pro video, které můžete natáčet až ve Full HD rozlišení s 30 fps. Kvalitativně podprůměrné jsou přitom i výstupy z přední kamery.

Alcatel OneTouch Pixi 3 (8) Wi-Fi – testovací video, 1080p, exteriér

Líbilo se nám:

  • vyšší rozlišení přední kamery

Nelíbilo se nám:

  • nekvalitní fotografie i video

Konektivita: u GPS nechybí elektronický kompas

Alcatel OneTouch Pixi 3 (8) Wi-Fi, jak již napovídá jeho název, disponuje pouze Wi-Fi a slot pro SIM kartu byste zde tedy hledali marně. Wi-Fi je zde nicméně přítomna ve standardu 802.11b/g/n a citlivost antény je na slušné úrovni. Ani jednou jsem neměl v domácí síti problém s nalezením signálu a připojením. Z dalších bezdrátových možností připojení samozřejmě nechybí Bluetooth 4.0.

Tablet nicméně nepostrádá ani možnost navigování přes GPS s technologií A-GPS. Glonass nicméně chybí, ale naopak nechybí elektronický kompas. Rychlost nalezení a zafixování polohy trvá v řádu sekund a slušná je i citlivost, díky které tablet drží signál i v místech s horším výhledem na oblohu. K dispozici přitom máte i elektronický kompas, takže vás tablet může navigovat i na pěších toulkách, i když to vzhledem k rozměrům zařízení není příliš pohodlné.

Líbilo se nám:

  • dobrá citlivost Wi-Fi
  • GPS a elektronický kompas

Nelíbilo se nám:

  • internet pouze přes Wi-Fi

Zhodnocení a závěr: přijatelný kompromis

Alcatel OneTouch Pixi 3 (8) Wi-Fi je zástupcem nejlevnějších tabletů, a tak je třeba na něj nahlížet. Za necelých 2 500 Kč však dostanete solidní tablet, který má dostatek výkonu na běžné činnosti. Bez problémů si na něm prohlédnete internetové stránky, fotografie, můžete komunikovat skrze email i IM, pustíte si videa a zahrajete jednodušší hry. Samozřejmě že při náročnějších činnostech je slabší hardware znát, ale za tu cenu je to omluvitelné. Potěší rovněž akumulátor s dostatečně vysokou kapacitou. Mezi nevýhody pak patří slabší displej bez automatické regulace jasu a také vcelku tristní zadní fotoaparát, který je zde spíše do počtu a bylo by lepší, kdyby jej výrobce vynechal a ušetřené peníze investoval například do kvalitnějšího panelu.

Alcatel OneTouch PIXI 3 (8) WiFi

Konkurence

Hlavním konkurentem je Alcatel OneTouch Pixi 3 (8), který nabízí i mobilní data. Zajímavé přitom je, že proti Wi-Fi variantě má řadu parametrů horších. Má pouze dvoujádrový procesor, interní paměti má jen 4 GB. Oba fotoaparáty pak mají nižší rozlišení. Vzadu jsou 2 Mpx a vepředu 0,3 Mpx. S 3 240 mAh má nižší kapacitu i baterie. Přitom je zařízení přibližně o 400 Kč dražší. Z dalších značkových tabletů pak můžeme zmínit Acer Iconia One 8, který vyjde na přibližně 3 200 Kč, nebo Lenovo Tab 2 A8 za necelé čtyři tisíce korun. Oba mají shodnou úhlopříčku a rozlišení displeje jako námi testovaný tablet, ale jedná se o IPS technologii. Oba mají rovněž 1 GB RAM a interní paměť 16 GB rozšiřitelnou pomocí microSD karet.

Acer Iconia One 8 (B1-820)
alcatel-onetouch-pixi-3-8-wifi
Klady
  • kvalitní zvuk
  • vysoká kapacita interní paměti
  • dlouhá výdrž
  • matný povrch zadního krytu
  • nízká hmotnost
Zápory
  • nekvalitní foto a video
  • TFT TN displej
  • virtuální tlačítka
Diskuze ke článku
kvok
Virtuální tlačítka jsou minus? Android je v novějších verzích dělaný primárně na ně.
Michal
Těch zcestných argumentů tam je opravdu hodně. Tablet stojí méně než 2500 a přijde mi, že se hledají chyby tam, kde nejsou. Třeba rozlišení pouze HD? A kolik by za ty prachy mělo být? Jen 1GB RAM? Nudný design? Jen virtuální navigační tlačítka? Chybí ekvalizer? Chybí sluchátka? Internet pouze přes Wifi?..... Co jsou tohle sakra za nesmysly?! Navíc displej by podle všeho měl být IPS.
marek
To je fakt neuveritelna recenze. Stacilo napsat, ze za tyto penize lepsi tablet nesezenete. Misto toho se dozvidame, ze nema takove parametry jako tablety za 20.000,-. Displej je typu IPS s HD rozlisenim... co tam chcete mit za 2400kc lepsiho? Super Amoled 4k? Takove recenze jsou fakt o nicem.
Libor
Nelze přesouvat na SD kartu 32GB - poradí někdo?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze