Alcatel OneTouch Go Play
recenze

Alcatel OneTouch Go Play

Odolný kousek
14

Telefonů, které by výslovně cílily na mladší uživatele a sportovce a k tomu nabídly i zvýšenou odolnost, příliš mnoho není. Alcatel s jedním takovým přišel loni na podzim na veletrhu IFA v Berlíně. Ve svém extravagantně střiženém odolném kabátku přitom Alcatel OneTouch Go Play nabízí průměrnou výbavu střední třídy.

Značka Alcatel má stále svůj zvuk a pro mnoho uživatelů byl telefon této značky na konci minulého století prvním, který si pořídili. Alcatel však již dávno není francouzský, ale je pouze jednou ze značek čínského TCL.

Alcatel OneTouch Go Play

V jeho telefonním portfoliu můžeme nalézt telefon od nižší třídy až po top modely. Dnes pro vás máme zástupce nižší střední třídy. Alcatel OneTouch Go Play se nesnaží zaujmout ani tak svou výbavou, jako spíš extravagantním vzhledem a stupněm krytí IP67, díky kterému ho nerozhází prach, vydrží 1 metr pod hladinou vody až po dobu 30 minut a také přežije pád z výšky až 1 metru. Výbava přitom zahrnuje čtyřjádrový procesor s 1 GB RAM a displej se standardní úhlopříčkou 5 palců a HD rozlišením. Za to pak v průměru zaplatíte kolem 4 tisíc Kč.

Obsah balení:

  • mobilní telefon
  • datový USB kabel
  • špuntová sluchátka s mikrofonem
  • barevné nástavce na sluchátka
  • náhradní špunty ke sluchátkám
  • špendlík pro vyjmutí šuplíčků
  • manuál
  • napájecí adaptér
Alcatel OneTouch Go Play

Technické parametry Alcatel OneTouch Go Play

Kompletní specifikace
Konstrukce143,3 × 73,3 × 9,2 mm, 151 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:52 hodin
DostupnostQ4 2015, 3 990 Kč

Design a konstrukce: zacíleno na aktivní mládež

Alcatelu se musí jedno nechat. S žádným jiným smartphonem si totiž OneTouch Go Play nespletete. Mohou za to nápadné barevné kombinace jeho polyuretanového těla. My jsme měli k dispozici kombinaci tmavě červené a černé, která z nabídky působí nejusedleji. Na našem trhu se však můžete setkat i s limetkově zelenou, oranžovo-bílou a modro-bílou verzí. Telefon si tak oblíbí především teenageři, které potěší i zvýšená odolnost. Tu dokládají i gumové krytky, byť máme obavu, že ty chránící microUSB konektor a 3,5mm jack se při častějším používání brzy utrhnou. Usedlejším uživatelům bude telefon připadat příliš extravagantní a nápadný.

S rozměry 143,3 × 73,3 × 9,2 mm je telefon poměrně široký. Kromě 5palcového displeje za to mohou především širší boční rámečky. I díky použitému gumovému materiálu a oblým hranám však padne dobře do ruky. Hmotnost 151 gramů pak sice není žádný zázrak, ale i tak je přijatelná. Přední stranu pokrývá sklo s černými rámečky. O tom, zda se jedná o odolné sklo, však výrobce mlčí. Ve zhasnutém stavu displejová část s rámečkem splývá a z trojice senzorových tlačítek má bílý popisek jen to středové, což tvoří zajímavý designový rys. Tlačítka mají jinak bílé podsvícení a vibrační odezvu. Nad displejem je vidět pouze podlouhlá štěrbina telefonního reproduktoru a čočka předního fotoaparátu. Senzory i zhasnutá notifikační dioda, která upozorňuje kromě nabíjení i na zmeškané události, tak zůstávají skryté,. Pokud by vám však eventuální svit notifikační diody vadil, můžete ji v nastavení úplně deaktivovat.

Boky jsou u této barevné varianty z přední poloviny černé a ze zadní červené. Na pravém boku najdete ovládač hlasitosti s vypínačem. Přestože příliš nevyčnívají nad povrch těla, dobře a jistě se tisknou. Na protějším boku jsou pod větší gumovou krytkou červené barvy šuplíčky na microSD a SIM. Škoda, že výrobce použil místo microSIM velikost nanoSIM, která je stále ještě nepříliš rozšířená. Opět pod červenými krytkami jsou pak dále na spodní hraně microUSB a na horní hraně sluchátkový 3,5mm jack.

Alcatel OneTouch Go Play

Zadní strana je mírně vypouklá a zdrsněná černým vzorem. Díky tomu telefon nevyklouzne ani z mokré ruky a na nějaké ulpívání otisků prstů můžete také zapomenout. Zajímavý geometrický vzor narušují pouze „vygravírované“ nápisy „go“ a jméno výrobce a modelové řady níže. Úplně nahoře je pak čočka fotoaparátu s přisvětlovací LED a vlevo dole hlasitý reproduktor.

Vzhledem k určení a stupni krytí sáhl Alcatel po pevné konstrukci s nesnímatelným krytem. Celá konstrukce je pevná a ani při použití větší síly se nijak nekroutí. Přesto bych to však s nějakým extrémním zacházením nepřeháněl. Kus, který se nám dostal do redakce a který již prošel řadou testování, už má pěkně otlučené rohy.

Líbilo se nám:

  • neotřelý design
  • odolnost dle IP67
  • zadní kryt se zdrsněnou úpravou

Nelíbilo se nám:

  • široké rámečky
  • použití nanoSIM
  • gumové krytky nevypadají příliš bytelně

Displej: HD rozlišení na pěti palcích

Alcatel OneTouch Go Play dostal 5palcový IPS displej s HD rozlišením (1 280 × 720 pixelů), což je dnes již v podstatě standardní hodnota. Jemnost displeje činí přijatelných 294 PPI. Při zevrubnějším zkoumání tak sice hrubší rastr a jednotlivé pixely zaregistrujete, ale při běžném používání s tím není žádný problém. Díky technologii IPS nabídne displej vcelku věrné barvy, k jejichž zkreslení dochází až při velkém náklonu, a široké pozorovací úhly, kdy je zobrazovaný obsah ještě čitelný.

S citlivostí dotykové vrstvy a to ani s mokrýma rukama, stejně jako s otisky prstů jsem nezaznamenal žádný problém. Odolné sklo však, jak již bylo zmíněno, pravděpodobně chybí. Nechybí ovšem automatická regulace jasu, která funguje bleskurychle. Při manuálním nastavení minimálního jasu je displej ve tmě bezproblémově čitelný a nedráždí oči. S maximálním jasem ho pak přečtete i na přímém slunci.

Líbilo se nám:

  • vzhledem k velikosti displeje rozumné rozlišení
  • IPS technologie

Nelíbilo se nám:

  • pravděpodobné chybí odolné sklo

Zvuk: sluchátka se sportovními nástavci

Poměrně malý průduch hlasitého reproduktoru si vybírá daň v hlasitosti, která není poplatná jeho roli. Zvuk jako takový spadá do průměru. Lepšího výsledku dosáhnete při použití přibalených špuntových sluchátek s rovným konektorem.

Z nich je přitom jasně patrné sportovní zaměření telefonu. Jsou odolná proti stříkající vodě i potu. Navíc u nich najdete přídavné nástavce v barvě telefonu, které zajišťují, aby i při běhu držely pevně v uších. K dispozici jsou i náhradní gumové špunty. Po zvukové stránce jsou na slušné úrovni a hrají i dostatečně hlasitě. Zvuk není úplně plochý a zaregistrujete i basy. Ekvalizér nicméně chybí.

Líbilo se nám:

  • šikovná sportovní sluchátka

Nelíbilo se nám:

  • nízká hlasitost reproduktoru
  • chybějící ekvalizér

Baterie: solidní kapacita s dobrou výdrží

Integrovaná baterie má solidní kapacitu 2 500 mAh. Ve spojení s ne až tak výkonným hardwarem to v praxi dává při středně velké zátěží se zapnutými mobilními daty a synchronizací jeden a půl až dva dny provozu. Ty dva dny jsou však již na doraz a spíše se druhý den odpoledne budete pídit po nabíječce. Pokud si například v autobuse pro ukrácení dlouhé chvíle zahrajete nějakou hru nebo při cestách používáte navigaci, je ideální nabíjet každý den.

Alcatel OneTouch Go Play

U tohoto telefonu jsme nemohli provést náš standardizovaný testy, kdy přehráváme streamované video přes Wi-Fi, protože se jej nepodařilo spustit . V testu nabíjení se však telefon nabil za hodinu na 35 procent. Na 80 procent to trvalo 2 hodiny a 2 minuty a plného nabití baterie dosáhla za 2 hodiny a 52 minut.

Líbilo se nám:

  • dobrá výdrž

Nelíbilo se nám:

  • pomalé nabíjení
  • nevyměnitelná baterie

Hardware a výkon: někdy se zadýchává

Jako čipset použil Alcatel čtyřjádrový Snapdragon 410 taktovaný na 1,2 GHz, který doplnil 1 GB RAM, ze kterých vám při prvním spuštění zbývá přibližně polovina. Přestože má interní paměť papírově kapacitu 8 GB, ve skutečnosti je to jen 4,4 GB a z toho máte při prvním spuštění k dispozici 3,32 GB. Podporovány jsou však i microSD karty, a to až do kapacity 32 GB. Kartu lze nastavit jako výchozí úložiště i na ní nainstalované aplikace můžete přesouvat, pokud to podporují .

Alcatel OneTouch Go Play

Při základních operacích jako telefonování, SMS nebo internet vše běží plynule. Nesetkáte se zde s žádným sekáním ani zadrháváním. U některých náročnějších aplikací však telefonu dochází dech a na spuštění některých aplikací si počkáte déle. Nejedná se však o žádný nepřekonatelný problém. Hraní nenáročných her je bezproblémové. Náročnější 3D hry si sice zahrajete také, ale musíte se spokojit s nízkými detaily a někdy se obrnit trpělivostí. Je zde znát, že telefonu chybí výkon a že by neškodila větší porce RAM.

Telefon rovněž prošel několika benchmarky. V AnTuTu v6.0.1 skončil s výsledkem 25 007 bodů, v NenaMarku 2 dosáhl výsledku 53,5 FPS. Ve Vellamo dosáhl v sekci Metal obdržel 821 bodů, v Multicore 1 110 bodů, v Chrome 1 929 bodů, Prohlížeči Browser 2 100 bodů a Android WebView Browseru 1 396 bodů. V benchmarku Quadrant to bylo 6 527 bodů. V 3DMarku pak skončil s 5 180 body.

Líbilo se nám:

  • paměťová karta může být výchozím úložištěm
  • aplikace je možné přesouvat

Nelíbilo se nám:

  • nižší výkon

Prostředí: upravený Lollipop

Alcatel použil u tohoto telefonu Android 5.0.2 Lollipop, který doplnil o svou vlastní nadstavbu , která nicméně nepodporuje režim na šířku. Jejím hlavním rysem jsou zaoblené ikonky a pak specialita OneTouch Stream, ke které se dostanete na domácí obrazovce tahem doleva. Nabízí přehled hlavních událostí z vybraných médií a události z kalendáře. Do značné míry připomíná BlinkFeed od HTC. Na rozdíl od většiny asijských výrobců, kteří také používají nadstavby, Alcatel nezrušil klasické menu – všechny aplikace tak nemáte nasypané na domácích obrazovkách.

Z aplikací, které Alcatel do telefonu předinstaloval, můžeme zmínit vlastní obchod s aplikacemi, byť Google Play je zde samozřejmě také přítomný. Jinak je zde například antivirus od AVG, vlastní hudební přehrávač s jednoduchým mixážním pultem nebo přehrávač videa s podporou titulků včetně české diakritiky. Najdete tu i několik her, klientů sociálních sítí nebo třeba WhatsApp. Potěší WPS Office, který dovoluje dokumenty nejen prohlížet, ale i editovat.

I díky nadstavbě a možná i menší RAM má systém někdy tendenci se zadýchávat. Neznamená to, že by se zasekával nebo zamrzával. Někdy si však musíte počkat trochu déle na spuštění aplikací i na reakce v nich samotných.

Líbilo se nám:

  • i přes nadstavbu zachované menu s aplikacemi
  • OneTouch Stream

Nelíbilo se nám:

  • méně svižný chod

Fotoaparát: na momentky stačí

Zadní fotoaparát má dostatečné rozlišení 8 Mpx a v jeho výbavě nechybí autofokus a přisvětlovací LED. Vepředu je pak stále běžnějších 5 Mpx, což dostačuje nejen na videohovory, ale i na populární selfie. Aplikace fotoaparátu nabízí řadu scénických režimů a nastavení včetně možnosti manuálního upravení času závěrky, vyvážení bílé nebo hodnot ISO. Nechybí zde ani panorama, HDR, ale i režim časosběrného videa nebo skener QR kódů.

Co se týče obrazových kvalit záznamu, tak by se dalo říct, že ani jeden z fotoaparátů nenadchne, ale ani neurazí – v této cenové kategorii se nejedná o žádný propadák. Za dobrých světelných podmínek poskytuje přirozeně vypadající barvy. Při detailním zvětšení fotografie nejsou úplně dokonalé v detailech a v ostrosti. S ubývajícím světlem kvalita upadá a přibývá šumu, což platí zejména o předním fotoaparátu, který nemá přisvětlovací LED. Na pořizování momentek jsou oba fotoaparáty nicméně více než dostatečná.

Video se nahrává v maximálním rozlišení Full HD s 30 snímky za sekundu. I tady platí, čím více světla, tím lepší barvy a prokreslení. Dalším neduh pak představuje i pomalejší ostření. Video se nicméně neseká a doprovází jej čistý zvuk.

Alcatel OneTouch Go Play – testovací video, 1080p, exteriér

Líbilo se nám:

  • manuální nastavení
  • množství funkcí

Nelíbilo se nám:

  • při zvětšení slabší detaily a ostrost

Konektivita: kompletní LTE

LTE je i u nás na vzestupu. Všichni tři operátoři usilovně budují nové sítě. Proto potěší, že výrobce nezapomněl na plnou podporu LTE. K dispozici jsou přitom všechny u nás dostupné frekvence, tedy 800, 900, 1800, 2100 i 2600 MHz. Z dalších možností bezdrátového připojení je zde samozřejmě Wi-Fi, a to ve verzích 802.11 b/g/n s funkcí hotspotu, a Bluetooth 4.1. Naproti tomu však NFC či infraport chybí.

Navigaci zajišťuje dnes již standardní GPS s technologií A-GPS. Vzhledem ke sportovnímu zaměření telefonu pak potěší přítomnost elektronického kompasu. Rychlost nalezení a zafixování polohy trvá do deseti sekund. Problémy jsem nezaznamenal ani s udržením pozice a přesností. Jako navigační software jsou zde předinstalované pouze standardní Google Mapy. Nic vám však nebrání v tom, abyste si doinstalovali z Google Play software podle svých preferencí.

Líbilo se nám:

  • plnohodnotné LTE

Nelíbilo se nám:

  • chybí NFC

Zhodnocení a závěr: mladý styl a odolné provedení

Alcatel OneTouch Go Play dnes v českých internetových obchodech dostanete za cenu kolem 4 tisíc Kč. Pokud hledáte odolný telefon, pak se jedná o dobrou volbu. Jedna z jeho slabin nicméně spočívá v tom, že jeho cílová skupina je poměrně úzká. Přece jen pestré barvy a výrazný vzor cílí především na děti a mladší uživatele.

Alcatel OneTouch Go Play

Kromě odolnosti vůči vodě a prachu potěší také kvalitní displej, podpora všech u nás používaných pásem LTE nebo slušný fotoaparát. Na druhou stranu však zamrzí nižší výkon a menší RAM, kvůli nimž je telefon někdy línější a na spouštění aplikací a reakce si počkáte. I tak ho vzhledem k malé konkurenci můžeme doporučit.

Konkurence

Telefonů, které by nabízely stupeň krytí alespoň IP67, tolik není. V podstatě za nejbližší a jedinou konkurencí s těmito schopnostmi bychom mohli označit rok starou Sony Xperii M4 Aqua, jejíž cena se u autorizovaných prodejců pohybuje kolem 6 tisíc, ale v internetových obchodech ji pořídíte i o tisícikorunu levněji, což rozdíl proti Alcatelu snižuje.

Sony Xperia M4 Aqua

TIP: Recenze Sony Xperia M4 Aqua – Odolná kráska s děravou pamětí

Velkou předností Sony je, že nabízí odolnost vůči vodě a prachu v konzervativně střiženém kabátku , což zvyšuje jeho použitelnost. Parametry telefonu jsou navíc výrazně lepší. Má sice také 5palcový displej s HD rozlišením, ale uvnitř je osmijádrový Snapdragon 615 a 2 GB RAM. Interní paměť může mít kapacitu 8 nebo 16 GB a je rozšiřitelná pomocí paměťové karty. Zadní fotoaparát s autofokusem a LED má rozlišení 13 Mpx, zatímco vepředu je to klasických 5 Mpx. Baterie je pak skoro stejná. Její kapacita je 2 400 mAh.

Samsung Galaxy Xcover 3

S menším 4,5palcovým displejem se nabízí Samsung Galaxy Xcover 3. Nejen, že má menší displej, ale jedná se pouze o TFT TN a nižší je i rozlišení (854 × 480 px). Uvnitř najdete čtyřjádrový Marvell Armada PXA1908 taktovaný na 1,2 GHz, 1,5 GB RAM a 8 GB interní paměti rozšiřitelné pomocí microSDHC. Potěší i podpora LTE a NFC. Jeho cena se pohybuje kolem 5400 Kč.

TIP: Recenze Samsung Galaxy Xcover 3 – Obrněnec s LTE i NFC

alcatel-onetouch-go-play
Klady
  • dobrá výdrž baterie
  • podpora tuzemských pásem LTE
  • voděodolnost a prachuodolnost
  • neotřelý design
Zápory
  • malá interní paměť
  • chybějící NFC
  • problémy s plynulostí
Diskuze ke článku
Standa
Jak může někdo nedat na odolný telefon odolné sklo??? To je docela výsměch ne? A 1 GB RAM je na dnešní dobu taky již zoufale málo. Jinak to vzhledově špatně nevypadá po stránce designu.
Redmarx
Vypada docela OK, nicmene uplne nechapu "Nelíbilo se nám: použití nanoSIM". Take nejsem priznivcem nanoSIM, takze to, ze to je v minusech, kvituji pozitivne, ale nechapu, proc to v minusech neni u recenze Samsung Galaxy S7. Tam si asi Samsung zaplatil, tak se proste minusy nesmely nadelovat, ze?
David Novotný
David Novotný
Nemáte tam chybu?

Zdá se mi, že Alcatel je značka TCL, nikoliv THL.
George
Parametry sedí přesně na Vodafone Prime, který je o víc jak pětistovku levnější.
Nedivil bych se kdyby to byl úplně stejný telefon, akorát prodávaný pod jinou značkou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze