Accent A420
recenze

Accent A420

Základ pro seniory i školáky
7

Tentokrát jsme se v naší bleskové recenzi podívali na nižší model marocké značky Accent. Smartphone A420 nabízí sice pouze základní funkce a nepříliš výkonný hardware, ale na druhou stranu za něj zaplatíte pouze přibližně 1800 Kč. Dokáže zaujmout i něčím jiným než nízkou cenou? Na to odpoví naše recenze.

Co je blesková recenze?

Blesková recenze je nový typ recenze serveru mobilenet.cz. Do redakce se nám často dostává velké množství zařízení různých výrobců, většina z nich se liší pouze v drobnostech, základ je stejný. Abychom však zachovali informovanost našich čtenářů i u levnějších typů mobilních zařízení, připravili jsme nový projekt „bleskových recenzí“. V těch se vždy dozvíte především hlavní výhody a nevýhody daného zařízení, odpovíme si také na základní otázky, které potencionální zájemce není schopen vyčíst z tabulky parametrů. Všechna takto testovaná zařízení samozřejmě projdou hloubkovým testem ze strany redaktora.

Technické parametry Accent A420

Kompletní specifikace
Konstrukce126,1 × 64,1 × 10,9 mm, 124 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, video: 864 × 480 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6572, CPU: 2×1 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor1 950 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:23 hodin
Dostupnostbřezen 2015, 1 990 Kč

Design a konstrukce: tři kryty na výměnu

Vzhledem nový Accent A420 na první pohled příliš nezaujme, sází totiž na klasické černé provedení.Naštěstí jsou součástí balení dva kryty – růžový a zářivě zelený, které „nudu“ dokážou vcelku narušit. Na výběr jsou dále i neméně výrazné barvy červená a modrá, a telefon tak ve finále může být hodně výrazný s krytem, který ladí třeba k vašemu oblečení.

Accent A420

Při prvním pohledu působí A420 jako poměrně malý oblázek. S rozměry 126,1 × 64,1 × 10,9 mm patří k menším telefonům a zaujme ty, co nemají v lásce velká pádla. Hmotnost 124 gramů je však na takto malý telefon celkem vysoká. Přední straně se zaoblenými rohy dominuje 4palcový displej. Pod ním naleznete klasická senzorická tlačítka, u kterých potěší vibrační odezva a bílé podsvícení. Stejně tak kvitujeme u takto levného telefonu senzor automatické regulace jasu a přední kameru.

Zadní strana je mírně vypouklá. V případě černého krytu sáhl výrobce po matném jakoby gumovém povrchu. Ten je příjemný na dotek a telefon díky němu nevyklouzne z ruky. Navíc díky němu nebudete mít problém s ulpíváním otisků prstů. Barevné kryty jsou z lesklého plastu se všemi jeho neduhy.

Z lesklého plastu jsou i ovládací tlačítka, která jsou u všech tří krytů stejná, černá. U černého krytu splývají s okolím a orientovat se tak budete spíše po hmatu. U barevných krytů jsou výraznější, i když mohou působit trochu rušivě. Vzhledem k ceně telefonu přitom potěší dílenské zpracování. I přes snímatelný kryt vše lícuje, jak má. Nikde nic nevrže, nic se neprohýbá, ani když telefon silněji stisknete.

Líbilo se nám:

  • podsvícená senzorová tlačítka
  • příjemné rozměry
  • další barevné kryty součástí balení

Nelíbilo se nám:

  • nudný design
  • vyšší hmotnost vzhledem k velikosti

Displej: klasický základ

Accent A420 je vybavený 4palcovým TFT TN displejem, což je velikost, která se dnes již používá téměř výhradně v nejlevnějších modelech. Rozlišení je v tomto případě standardních 800 × 480 pixelů, což nám dává jemnost 233 ppi. Při běžném používání i díky menší velikosti nebudete mít s hrubším rastrem problém. Levnější panel nenabídne příliš kvalitní podání barev ani široké pozorovací úhly a postačí jen nenáročným uživatelům. Celkem rovněž i přes automatickou regulaci jasu trpí na prudkém slunci. Odolné sklo chybí. Citlivost kapacitní vrstvy je pak bezproblémová.

Líbilo se nám:

  • rozumná velikost displeje
  • dostatečná jemnost

Nelíbilo se nám:

  • horší podání barev a pozorovací úhly
  • chybí odolné sklo

Zvuk: ten nepřeslechnete!

Výdech hlasitého reproduktoru nalezneme na zadní straně v pravém dolním rohu. Co oceňujeme, jsou dva drobné výčnělky, které mají zabránit jeho odstínění při položení na podložku. To však ani není nutné, protože reproduktor je skutečně hlasitý. Kvalita jeho zvukového nenadchne, ale ani neurazí. Pro nenáročné posluchače je postačující a hlavní je, že příchozí vyzvánění nepřeslechnete. Špatná nejsou ani přibalená sluchátka a výrobce chválíme, že vůbec nějaká přibalil, protože většina výrobců je nejen u nejlevnějších přístrojů ignoruje. Potěší i přítomnost ekvalizéru, kterým si upravíte zvukový výstup.

Accent A420

Líbilo se nám:

  • dostatečná hlasitost
  • ekvalizér

Nelíbilo se nám:

  • zkreslení při maximální hlasitosti

Baterie: dva dny nejsou problém

Model A420 dostal vyměnitelnou baterii s kapacitou 1 950 mAh, což je však vzhledem k malému displeji a slabšímu hardwaru dostatečná kapacita. Pokud budete telefon používat umírněně, tak se i při zapnutých mobilních datech a aktivované synchronizaci dostanete na dva dny provozu. Při intenzivnějším používání, kdy jste například zvyklí surfovat cestou do práce a z práce po internetu, hrát hry a podobně, se však z něj stane typický jednodenní smartphone, který před spaním zapojíte do nabíječky a ráno odpojíte.

Ve standardizovaném testu, kdy se na telefonu s jednou aktivní SIM streamovalo 720p video přes Wi-Fi s jasem a hlasitostí na 50 procentech, se telefon vypnul po 6 hodinách 51 minutách, což je velice dobrý výsledek. Při testu nabíjení se telefon na 80 procent nabil za 2 hodiny 42 minut a plný stav hlásil za 3 hodiny 23 minut, což je vzhledem k menší kapacitě baterie zbytečně dlouhá doba.

Líbilo se nám:

  • baterie lze uživatelsky vyměnit
  • dobrá výdrž

Nelíbilo se nám:

  • delší doba nabíjení

Hardware a výkon: pro nenáročné uživatele

Hardware, který A420 nabízí, je dnes již považovaný za podprůměrný. Uvnitř naleznete pouze dvoujádrový MediaTek 6572 taktovaný na 1 GHz, který doplňuje 512 MB RAM, ze kterých máte k dispozici po prvním spuštění přibližně 252 MB. Interní paměť má kapacitu 4 GB, z nichž mají uživatelé k dispozici 2,52 GB. Naštěstí nechybí slot pro paměťovou kartu microSD do velikosti až 32 GB, kterou můžete nastavit jako výchozí úložiště. Již nainstalované aplikace však přesunout nejde.

Pokud budeme na telefon pohlížet optikou nenáročného uživatele, kterému jde o telefonování, SMS a maximálně internet, tak bude s výkonem spokojený. Při základní práci se telefon nezasekává a nesetkali jsme se ani s žádnými restarty nebo vynucenými ukončeními aplikací. Při některých operacích se pouze mírně zadýchává a na reakci si chvíli počkáte. Při hraní her si musíte vystačit s nenáročnými casual tituly, na náročné 3D hry telefon samozřejmě není, nemá ne ně dostatek výkonu.

Líbilo se nám:

  • paměťovou kartu je možné nastavit jako výchozí úložiště
  • dost výkonu na základní operace

Nelíbilo se nám:

  • slabý hardware na hry
  • nelze přesunout nainstalované aplikace na kartu

Prostředí: čistý Android

Accent nepatří k výrobcům, kteří vybavují své smartphony vlastními nadstavbami, A420 tak dostal syrový Android 4.4.2 KitKat, který je vybavený pouze základními aplikacemi od Googlu. To ocení nejen ti, kteří upřednostňují čistý Android, ale i obecně odpůrci bloatwaru. V prostředí se tak snadno orientuje a systém je díky své nezaplevelenosti svižný a vše funguje bez zadrhávání a zamrzávání.

Přesto si však výrobce něco přidal, a to „App Permission Manager“. Jedná se o správce povolení pro aplikace, kde přehledně vidíte, jaká povolení mají jednotlivé aplikace a procesy. Jedná se o praktickou funkci, která zůstává neustále spuštěná v notifikační liště. Přesto k ní máme výtku. Není přeložená a je tedy v angličtině, což vzhledem k jinak lokalizovanému Androidu působí nekonzistentně.

Líbilo se nám:

  • čistý Android bez bloatwaru
  • svižný chod
  • správce povolení aplikací

Nelíbilo se nám:

  • správce povolení aplikací není přeložen do češtiny

Fotoaparát: skutečná nouzovka

Telefon je vybavený hlavním fotoaparátem, který postrádá autofokus, ale nabízí alespoň přisvětlovací LED diodu. U takto levného telefonu nemůžeme mít vysoká očekávání, přesto však je můžeme označit za podprůměrné. Fotografiím, chybí barva i ostrost, co jim naopak přebývá je šum. Navíc fotoaparát není nejrychlejší a je možné označit za skutečnou nouzovku. To v plné míře platí i o přední kameře, která má rozlišení pouhých 0,3 Mpx a je s přimhouřením očí použitelná maximálně na Skype. Chválíme ale, že je vůbec přítomna.

Video můžete natáčet ve formátu 3GP v rozlišení maximálně 864 × 480 pixelů. A jeho kvalita je na podobně nízké úrovni jako fotografie. Je neostré, tmavé a barvy se slévají. Opravdu je tedy spíše nouzovkou.

Accent A420 – testovací video, 480p, exteriér

Líbilo se nám:

  • přisvětlovací LED

Nelíbilo se nám:

  • nekvalitní fotografie i video

Konektivita: LTE i NFC chybí

Přestože rychlý rozmach LTE zažíváme i u nás, u tohoto kousku s ním nepočítejte. V dané cenové relaci to ale není nic divného. Telefon s podporou Dual SIM (obě SIM ve velikosti mini) nabízí na primární SIM jako maximum HSPA. U druhé SIM je to pak pouze EDGE. Z dalších bezdrátových možností připojení samozřejmě nechybí Wi-Fi 802.11b/g/n a Bluetooth 4.0. Na NFC však rovněž zapomeňte.

Accent A420

Navigaci zajišťuje dnes již standardní GPS s technologií A-GPS. Elektronický kompas nicméně chybí. Rychlost nalezení a zafixování polohy trvá do deseti sekund. Citlivost je přitom na vcelku dobré úrovni. Telefon signál drží i při horším výhledu na oblohu. Navigační software reprezentují standardní Google Mapy. Z Google Play si však můžete doinstalovat libovolnou jinou aplikaci.

Líbilo se nám:

  • podpora Dual SIM
  • dobrá citlivost GPS

Nelíbilo se nám:

  • chybí LTE a NFC

Zhodnocení a závěr: pro nenáročné

Za přibližně 1800 Kč dostanete základní smartphone klasického designu, který však potěší vyměnitelnými kryty, které jsou v balení. Nabízí průměrný displej a slabší hardware. I velikost interní paměti by mohla být vyšší. Potěší však slušná výdrž a podpora Dual SIM. Samotný chod zařízení je pak při základních operacích svižný. Hlavním negativem je skutečně podprůměrný fotoaparát. Hlavní cílová skupina, kterou jsou starší uživatelé, kteří se smartphonem začínají, nebo naopak malí školáci, kteří ocení pestré barvy, však pravděpodobně budou spokojení.

Konkurence

Z konkurence můžeme zmínit například Alcatel OneTouch Pixi 3 (4), který za přibližně 1 900 Kč nabídne 4palcový displej s rozlišením 800 × 480 pixelů, má také 512 MB RAM a interní paměť 4 GB, ale disponuje čtyřjádrovým procesorem a především podporu LTE. Další možností je Acer Liquid Z200, který je ještě o 200 korun levnější než Accent. Za to dostanete téměř identický hardware. Pouze fotoaparát je pouze dvoumegapielový bez LED, přední kamera chybí a akumulátor má kapacitu jen 1300 mAh.

Mezi smartphony s Windows Phone je hlavní konkurencí Acer Liquid M220, který za shodnou cenu nabízí podobné parametry, jako je dvoujádrový procesor, 512 MB RAM, 4 GB interní paměť a 5Mpx zadní fotoaparát. Vepředu však má 2 Mpx. Další možností je Microsoft Lumia 435 Dual SIM, která vyjde na 2 300 Kč. Za tuto cenu nabídne rovněž 4palcový displej a dvoujádrový procesor, ale 1 GB RAM a interní paměť 8 GB rozšiřitelnou o 128 GB. Jeho zadní fotoaparát však má jen 2 Mpx a postrádá LED diodu.

accent-a420
Klady
  • nízká cena
  • dobré dílenské zpracování
  • čístý Android
  • svižný chod systému
  • dlouhá výdrž
Zápory
  • horší displej
  • malá interní paměť
  • slabší hardware
  • nekvalitní fotoaparát
Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
"základ pro seniory i školáky" pre seniory možno ale školák chce iPhone pretože kto nemá iPhone nie je cool a kto nie je cool musí z kola von ...
Pepa
Recenze dobrá, o tom žádná, ale tohle je fakt zbytečná rezence, telefon k ničemu ani za tu cenu. Tohle je ten nejnepravděpodobnější foun, na který udělat recenzi...
nevesta.na.hrasku
Jeden z mnoha ultralevných smartphonů pro masochisty a milovníky reklamací :-D.
Nick Cave
Tenhle bazmek nestojí ani za recenzi..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze