BlackBerry Bold Touch 9900: štíhlá a elegantní ostružina s NFC

3

Spekulace trvající již několik týdnů se dnes staly skutečností. Na akci BlackBerry World v USA dnes RIM oficiálně představil vlajkovou loď svého portfolia - BlackBerry Bold Touch 9900. Nabídne procesor o taktu 1,2 GHz, 8 GB vnitřní paměti a kombinaci hardwarové qwerty klávesnice s dotykovým displejem.

Všem spekulacím je konec. Společnost Research In Motion, výrobce smartphonů BlackBerry, dnes oficiálně představila vlajkovou loď svého portfolia. BlackBerry Bold Touch je zařízení nové generace s unikátní konstrukcí a novým operačním systémem BlackBerry 7. Jedná se také o vůbec nejtenčí BlackBerry všech dob - pyšní se tloušťkou 10,5 mm.

BlackBerry Bold Touch je první BlackBerry, které kombinuje dotykový displej a qwerty klávesnici pod ním

Při prvním pohledu je jasné, že RIM vyslyšel volání milionů uživatelů BlackBerry, kteří se dožadovali návratu k designu legendárního modelu BlackBerry Bold 9000. Design nového Boldu Touch tedy vychází právě z tohoto modelu. Přední stranu si pro sebe zabrala prostorná qwerty klávesnice, nad ní pak nalezneme dotykový displej o úhlopříčce 2,8" s rozlišením VGA (640 x 480 pixelů). Dohromady to dává jemnost krásných 287 dpi. Mezi displejem a klávesnicí najdeme klasickou pětici ovládacích prvků BlackBerry - 4 tlačítka a optický trackpad.

Zadní strana je krásně plochá a nabídne pohled na skleněnou vrstvu, pod kterou se skrývá kryt se vzorkem karbonu. Nesmí chybět klasicky čočka fotoaparátu, který obdržel rozlišení 5 Mpx a dokáže nahrávat video v rozlišení HD 720p. Tělo telefonu je lemováno rámečkem z ušlechtilé broušené oceli a je tak zajištěna maximální pevnost konstrukce. BlackBerry je jedním z nejlepších designérů radiových antén a tak bychom se neměli setkat s žádným problémem, který potkal iPhone 4, jenž také vsadil na kovový rámeček. Na bocích nalezneme dále klasický microUSB konektor, 3,5mm jack konektor, spoušť fotoaparátu a trojici tlačítek z nichž dvě krajní slouží pro ovládání hlasitosti.

Útroby BlackBerry Bold Touch nám přichystaly velmi milé překvapení. RIM opustil procesory s taktem 628 MHz, které jsme mohli u zařízení BlackBerry vidět až dodnes, a tak v novém modelu nalezneme procesor s taktem rovnou dvojnásobným, tedy 1,2 GHz. Pomáhat mu bude celkem 768 MB paměti RAM. Co se týče vnitřní paměti, ta se zastavila na hodnotě 8 GB a nechybí možnost rozšíření o paměťové karty microSD až do kapacity 32 GB. Celkem tedy můžeme mít k dispozici až 40 GB paměti.

Jednou z hlavních novinek je ale použitý operační systém. RIM představil naprosto nový operační systém BlackBerry 7. Ten měl původně nést označení BlackBerry 6.1, ale novinek oproti OS6 bylo tolik, že si nakonec vysloužil vlastní označení. V nových BlackBerry se tak nyní setkáme s podporou OpenGL nebo s rozšířenou realitou. Je přítomen také nový prohlížeč, který vylepšuje už tak dobrý prohlížeč z OS6. Detaily o novém OS BlackBerry 7 se dozvíte v připravovaném článku.

Další funkce, které BlackBerry Bold Touch nabídne, je například technologie NFC nebo podpora WiFi 802.11 b/g/n na frekvenci 2,4 GHz, ale také WiFi 802.11 a/n na frekvenci 5 GHz. Nechybí akcelerometr, digitální kompas, senzor přiblížení, čip asistované GPS nebo Bluetooth 2.1 + EDR. Jen doufejme, že baterie o kapacitě 1230 mAh to vše zvládne.

Předpokládané uvedení na celosvětový trh je léto letošního roku, cena je zatím neznámá. Jakmile budou dostupné oficiální fotografie, doplníme je.

Technické parametry BlackBerry Bold 9900

Kompletní specifikace
Konstrukce115 × 66 × 10,5 mm, 133 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,8" (640 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 920), LED dioda, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8655, CPU: 1×1,2 GHz, GPU: Adreno 205
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ano
Operační systémBlackBerry OS 7.1
Akumulátor1 230 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2011,
Diskuze ke článku
JAn
neni 1 mhz preklap ja nevim ale neni to jeden Ghz
michal
na výzor pekný..ale ja nemám dobré skúsenosti s BlackBerry..raz som ho mal, ale pokazil sa mi o taký mesiac..a mohol som ho vymeniť:S škoda..pretože sa mi veľmi páči ale kvôli tomuto to už viacej nekúpim, lebo to nestojí za to!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze