Asus Transformer Prime s Androidem 4.0 v redakci: ptejte se nás

13

Na redakční test dorazil vůbec první tablet s operačním systémem Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Jde o Asus Transformer Prime, který vyniká čtyřjádrovým procesorem nVidia Tegra 3 či stylovým a kovovým designem. Na test dorazil v balení i připojitelný dok s klávesnicí.

Na konci loňského roku Asus představil svůj špičkový tablet Transformer Prime. Po barcelonském veletrhu sice již byl některými novějšími kousky překonán, nicméně stále se jedná o nadprůměrně vybavené zařízení, které prozatím mezi tablety nebude mít konkurenci. Nám se podařilo získat již finální kousek a začínáme testovat. Jaké jsou naše první dojmy z této novinky?

Asus Transformer Prime - oficiální fotografie

Ledově luxusní design

V prvé řadě jde o design a kvalitu konstrukce. Z přední strany sice o nic zajímavého nejde - opět displej s černým pruhem, nicméně zadní strana je leskle stříbrná a navíc kovová. Do kovu jsou decentně vybroušeny tenké kruhy, což působí velmi elegantně. Punc luxusu dodává i chladivý pocit po uchopení do rukou. Potěší také velmi malá tloušťka, kterou se Asusu povedlo stlačit na 8,3 milimetrů. Solidní je i hmotnost 586 gramů, byť v ruce se Asus zdá spíše těžší.

Z přední strany zcela obyčejný tablet

Do tenkého těla se výrobci podařilo vměstnat Li-Pol akumulátor 25 Wh slibující výdrž až 12 hodin. Ani Prime samozřejmě neujde naším standardizovaným testům výdrže, jejichž výsledky přineseme v recenzi po důkladném otestování. Nabíjení je možné pouze přes proprietární konektor. Výdrž si nicméně můžete prodloužit připojením dokovací klávesnice, o tom ale později. Když jsem nakousl nabíjení, dodám, že nabíječka je v podstatě jediným příslušenstvím v prodejním balení.

Ze zadní strany stylovka - broušený a chladivý kov

S ohledem na malou tloušťku je takřka jasné, že nezbylo místo na klasický USB konektor (ten se nachází až na dokovací klávesnici), ale chybí bohužel i jeho micro varianta. Po obvodu tak krom konektoru od Asus a hudebního 3,5 mm jacku objevíte pouze microHDMI konektor, pomocí kterého můžete dění na displeji prezentovat na vaší televizi.

Extra malá tloušťka potěší

Displej typu IPS+ pak nabízí úhlopříčku 10,1 palce a klasické rozlišení 1280 x 800 pixelů. Asus se taktéž chlubí pozorovacími úhly až 178° a musíme mu dát za pravdu. Displej lze pozorovat opravdu skoro odkudkoliv. Výborná je čitelnost na slunci. Pokud by vám nestačila maximální hodnota jasu, stačí stisknout tlačítko IPS+ a rázem se displej rozzáří ještě více. Nijak zvlášť se nemusíte obávat ani o odolnost displeje. Ten je totiž chráněn sklíčkem Corning Gorilla Glass.

Jediné tři konektory na těle tabletu: nabíjecí, microHDMI a 3,5 mm jack

Dokovací klávesnice

Zajímavým doplňkem k Transformeru Prime je klávesnice a dok v jednom. Ta se bude k 32 GB verzi, kterou máme mimochodem na test, dodávat standardně. V prodeji bude ještě 64 GB verze, ke které si však dokovací klávesnici budete muset dokoupit. K čemu je taková dokovací stanice dobrá? Především se po připojení z tabletu stává malý notebook. Kromě velmi pohodlné klávesnice, na které kromě obvyklých tlačítek nechybí i speciální klávesy, které usnadňují přístup k některým funkcím, získáte i klasický touchpad. Ve výsledku nemusíte na displej ani šáhnout, byť je to občas lepší.

V základní balení 32 GB verze se nachází dokovací klávesnice

Druhou výhodou je citelné prodloužení výdrže. V části klávesnice se totiž nachází další Li-Pol akumulátor s 22 Wh, který po připojení dobíjí tablet. Ve výsledku se můžete dostat až na 18 hodinovou výdrž, což je mnohem více, než nabízejí malé notebooky.

Videopohled

V prvním díle našeho podrobného videopohledu se zaměřujeme na kvalitu konstrukce. Na jeho konci najdete tlačítko, kterým se přepnete na druhý díl, ve kterém se blíže seznámíte s prostředím. Třetí díl se věnuje možnostem dokovací klávesnice.

Třetím přínosem dokovací klávesnice je klasický USB konektor, ke kterému připojíte myš, flashku a nebo dokonce i externí vypalovačku. Ta sice bude provozuschopná, nicméně Android na toto příslušenství není připraven a tudíž chybí praktické využití. Žádný problém nečiní ani externí disk, vyzkoušeli jsme 750 GB disk Samsung a Prime si s ním hravě poradil. Na stejné straně, kde se nachází USB konektor, je i slot na klasické SD karty.

Na dokovací klávesnice se nachází slot pro SD karty a klasický USB konektor

Dokovací stanice je rozhodně zajímavým a především praktickým příslušenstvím. Celá se nese v duchu designu a luxusu samotného tabletu. Navíc taktéž není nijak tlustá a po připojení je celý tablet i s klávesnicí velmi tenký. V nejužším místě je tloušťka tabletu s klávesnicí pouze 16,3 milimetrů, v nejširším pak 18,7 milimetrů.

Tablet? Netbook? V každém případě potěší velmi malá tloušťka

Operační systém: ideál pro tablety?

Asus Transformer Prime přináší velmi výkonný hardware, kterému vévodí čtyřjádrový procesor A9 Cortex s čipem nVidia Tegra 3 a taktem 1,3 GHz. Podporu zajišťuje operační paměť RAM DDR2 o velikosti 1 GB. Reálný výkon samozřejmě otestujeme i při náročných hrách z Tegra Zone.

Již nyní však mohu říci, že minimálně celý systém běží naprosto plynule. Prime patří prozatím mezi hrstku zařízení, která už dostala nový Android Ice Cream Sandwich, konkrétně ve verzi 4.0.3. Veškeré animované přechody jsou plynulé a vypadá to, že si Asus vyhrál s optimalizací. Na první pohled vypadá čtyřkový Android velmi podobně jako trojkový Honeycomb. Změny spíše musíte hledat. Nově si například můžete umazávat položky ze seznamu posledně spuštěných aplikací a stejně tak lze umazávat jednotlivé notifikace.

Pohotovostní obrazovka s widgety a seznam aplikací

Asus přidal také několik praktických widgetů, které navíc vypadají velmi zdařile a zapadají do systému. Bohatá je také softwarová výbava. Asus přidal plnou verzi programu Polaris Office a vy tak můžete snadnou vytvářet všechny druhy kancelářských dokumentů. Praktická je rovněž aplikace Super Note. Na první pohled jde o obyčejné poznámky. Ty si ovšem můžete zaznamenávat pomocí klávesnice, ručně, hlasově nebo fotoaparátem. Nechybí ani čtečka knih a časopisů. Vhod jistě přijde i služba MyCloud, která sdružuje multimediální hub @vibe, MyDesktop pro vzdálenou správu vašeho tabletu a úložiště MyContent s doživotním prostorem 8 GB zdarma. Příjemným překvapením je přítomnost programu Movie studio pro snadnou práci s pořízenými video záznamy. O dostatečnou porci zábavy se stará Tegra Zone s desítkami her ke stažení.

Nabídka widgetů, e-mailový prohlížeč a webový prohlížeč

8 megapixelů v tabletu

Zařazení do top třídy mezi tablety Asus potvrzuje i v oblasti fotoaparátu. Jeho zadní fotoaparát totiž nabízí nadprůměrné rozlišení 8 megapixelů. Samozřejmostí je automatické ostření a také LED dioda. Fotografování je velmi snadné, a to především díky prostředí fotoaparátu. Veškeré nastavení totiž máte pod palcem. Pohybem po displeji projíždíte jednotlivé nabídky nastavení, které je podrobné a nechybí nastavení expozice, ISO či scény. Natáčet lze i videosekvence do maximálního rozlišení 1080p. Videohovory přes Skype můžete uskutečňovat taktéž, protože na čelní straně nad displejem objevíte 1,2 megapixelovou kamerku.

Prostředí fotoaparátu

Asus Transformer Prime nyní intenzivně testujeme. Po prvních několika dnech v nás vyvolal veskrze pozitivní dojmy, na konečný verdikt si však musíme počkat až do recenze. Pokud vás ale cokoliv zajímá, neváhejte a ptejte se v diskuzi pod tímto článkem. Odpovědi zahrneme do recenze anebo vám rovnou odpovíme do diskuze.

Technické parametry ASUS Transformer Pad Prime

Kompletní specifikace
Konstrukce263 × 180,8 × 8,3 mm, 586 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra 3 T30, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ULP GeForce
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor3 380 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2011, 14 000 Kč
Diskuze ke článku
imba
Dokud nebude mít slot na SIM nebude mít nikdy takový úspěch jako ipad
samo
zaujimalo by ma či by fungoval do klavesnie pripojený usb modem s 3G sim kartou s pomocou ak alternatíva k chýbajúcemu 3G modulu
Ghost
Dobrý den, nevíte někdo kdy se objeví na trhu tablety Asus Memo 370t a Toshiba AT270? Děkuji za odpověď :-)
Pjn
Jsem bohužel závislý na office od microsoft (makra ve VBA v excelu). Je adekvátní program v androidu? Nebo možnost si office nainstalovat? Pokud vím tak andrid je linux a libreoffice tyhle makra neumí korektně otevřít.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze