Asus Chromebook Flip: konvertibilní Chrome OS

5

Chromebooky jsou čím dál úspěšnější a Google se neustále snaží zlepšovat svůj operační systém Chrome OS. Toho si je Asus vědom a nyní, na Computexu na Tchaj-wanu, představil Chromebook Flip. Netradiční Chromebook s otočnou konstrukcí a dotykovým ovládáním, který zaujme především nízkou cenou a elegantním provedením.

ASUS

Na právě probíhajícím Computexu, kde je i naše redakce, představil Asus několik nových zařízení. Mimo několika velikostí ZenPadu a druhé generace ZenWatch jsme se také dočkali netradičního pojetí Chromebooku. Ten je většinou připraven na ovládání touchpadem či myší, ale nový Asus Chromebook Flip můžete mimo těchto klasičtějších způsobů ovládat i přes dotykový displej. Ten může mít, dle modelu, úhlopříčku 10,1" s rozlišením 1280 × 800 px, či 11,6" o rozlišení 1366 × 768 px.

Asus zvolil klasický design s imatací kovu

Menší nevýhodou je pak nepřipravenost Chrome OS na dotykové ovládání, menší ikonky se budou hůře nahmatávat a navíc celý koncept prozatím není správně optimalizovaný. Asus netradičně dosadil procesor Rockchip a sekundují mu 2 nebo 4 GB operační paměti v závislosti na modelu. Vnitřní úložiště je pak 16 GB.

Model s větší úhlopříčkou displeje se zastavil na hmotnosti 1,2 kg a jeho menší sourozenec na 890 gramech, takže vám tašku nijak výrazně nezatíží. Složení konektorů je pak vzhledem ke konvertibilitě zařízení klasické. Nalezneme zde dva USB 2.0 konektory, microHDMI, kombinovaný 3,5mm jack a čtečku SD karet.

K internetu se připojíte s Wi-Fi 802.11ac a data můžete přenášet také pomocí Bluetooth 4.0. Asus Chromebook Flip se začne prodávat v průběhu června ve Spojených státech za částku v přepočtu 6 300 Kč bez DPH. Jestli se objeví na evropském trhu, prozatím není známo.

ASUS Chromebook Flip – první dojmy z Computex 2015

Technické parametry ASUS Chromebook Flip C100PA

Kompletní specifikace
Konstrukce262,8 × 182,4 × 15,6 mm, 890 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
Displej?, 10,1" (1 280 × 800 px)
Chipset
PaměťRAM: 4 GB, disk: 16 GB, paměťové karty: microSD
Konektory?× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: ?, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémChrome OS
Akumulátor? Wh, udávaná výdrž: ? hodin
DostupnostQ3 2015, ?
Diskuze ke článku
Atara
LEvný sice je, ale za takovou cenu bych si zařízení s tím asi nepořídil. Tento OS je pro velmi jednoduchou praci. JEdnodušší, než na Androidu. Dotykové ovladaní je snad možna pro ANdrod aplikace. Ale je zlaštní, že Windows , který ma pravě dotykové ovladaní daleko lepe resene je podle některejch kockopsem, ale tohle kočkopsem není?
neo taa
neo taa
ChromOS s dotykovým displejem dělá přesně co je potřeba. Tak bych řekl, že je to kvalitně fungující kočkopes, na rozdíl od jiných nekvalitních kočkoopsů a v tom bych viděl rozdíl.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze