Apple těsně nenaplnil očekávání, přesto prodal 47,5 miliónů iPhonů

12

Své finanční a prodejní výsledky za uplynulé tři měsíce dnes zveřejnil americký Apple. Dle očekávání pokračuje mírný pokles prodejů stávajících modelů s tím, jak se blíží konec jejich životních cyklů. I proto se nenaplnila ambiciózní očekávání některých analytiků. Přesto může být Apple nadmíru spokojen.

Apple

Tržby Applu za uplynulé tři měsíce dosáhly 49,6 miliard dolarů, což je o více než 12 miliard více při meziročním srovnání. Naopak oproti předešlému čtvrtletí jde o zhruba 9miliardový pokles. Ačkoliv Apple nedosahuje rekordních hodnot, dokázal vykázat zisk přes 10 miliard dolarů a meziročně si polepšit o 3 miliardy. Naopak je aktuální zisk o 3 miliardy nižší ve srovnání s předchozími třemi měsíci.

Nižší čísla v tržbách a zisku jsou zapříčiněny klesajícím zájmem o starší modely, jejichž životní cyklus se blíží ke konci. Na druhou stranu by asi jakýkoliv další výrobce kvitoval prodeje, kterými se i nyní Apple chlubí. Prodal totiž 47,5 miliónů iPhonů. Analytici však přesto očekávali vyšší čísla a akcie Applu krátce po zveřejnění výsledků spadly o 7 %. Tabletů iPad Apple prodal 10,9 miliónů kusů, což je pokles v meziročním i mezičtvrtletním srovnání. Toto čtvrtletí bylo také první, do kterého promluvily Apple Watch. Tržby z hodinek se údajně pohybují nad hranicí 1 miliardy během prvního čtvrtletí. Přesná prodejní čísla však Apple nezveřejnil.

Tržby (mld. $) Zisk (mld. $) iPhone (mil. kusů) iPad (mil. kusů)
3Q 2015 49,6 10,7 47,5 10,9
2Q 2015 58,01 13,6 61,2 12,62
3Q 2014 37,4 7,7 35,2 13,3

Doplnit můžeme ještě prodeje počítačů Mac. Těch Apple prodal 4,8 miliónů kusů a jde o mírný meziroční nárůst. Za stejné období v roce 2014 jich Apple prodal jen 4,4 miliónů kusů.

Zdroje: theverge.com, investor.apple.com

Diskuze ke článku
doro
Schňilé jablko :D
mrtvá žížala
nadherne a kdyz si clovek uvedomi ze HW ma cenu tak 40% cele ceny telefonu, tak je to setsakra drahy vyvoj SW, tak drahy nema asi nikdo na svete... svet se zene do zahuby :o)
Hynek
Nemluvím o tom jak to funguje. Ale že ten hardware stojí minimum a jaká cena za telefon? To nechápu. Ale teď celkově to výrobci s těmi cenami přehánějí... :-( Kolem deseti jsem ochoten dát, ale kolem 20 tisíc? :-\
appletractor
Lukáši, kdyby to bylo tak, jak ty říkáš, muselo by se to projevit i v reálu.Tak by náš společný hrdina jablíčko musel vydržet třeba 10 let.
Dnes si ale lidé kupují telefon na dva roky a potom jablíčko,za dobrou cenu prodají.Ale ještě jsem neviděl nikde funkční jablíčko po pěti letech. Asijské béčka nebo u tebe déčka vydrží ty dva roky taky. A potom hajdy dajdy.
Tak co....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze