Apple představil iOS 7: největší změna od první verze

Společnost Apple dnes u příležitosti zahájení vývojářské konference WWDC 2013 představila novou verzi mobilního operačního systému iOS 7. Prostředí iOS bylo zcela přepracováno, ale nová grafika není jedinou novinkou. Zcela přepracováno je i ovládání systému a přibyly nové aplikace. Jedná se o největší změnu od první verze iOS.

Lehkou změnou prošla odemykací obrazovka. Na první pohled se zdá, že Apple zcela pozměnil styl odemykání. Pod známým nápisem Slide to unlock je totiž šipka směřující nahoru. Po tomto gestu byste se však dostali do kontrolního centra. K odemčení telefonu slouží notoricky známý tah prstu do strany. Dojem je však poměrně matoucí. Na zamykací obrazovce se zobrazují notifikace z nového notifikačního centra, které naopak připomíná vzhled Google Now.

Po odemknutí telefonu, vás překvapí zcela přepracovaná grafika. Ta je v nové verzi jednodušší, ale zároveň získala mnohem větší svěžest. Změněna byla nejen typografie systému, ale přepracovány byly veškeré ikony, dalo by se říct, že v iOS nezůstal kámen na kameni. Ikonky se pohybují v závislosti na tom, jak nakláníte telefon. Vzhled nicméně není to jediné, co se v iOS změnilo. Masivní změny proběhly i pod povrchem a přibyly nové funkce. Podívejme se teď na ty nejzajímavější funkce, se kterými přichází iOS 7:

Control Center

Tahem prstu ze spodní hrany displeje vytáhnete kontrolní centrum, ve kterém naleznete nastavení, jas displeje, ovládání multimédií, AirPlay, aplikace.

Control Center

Multitasking pro všechny aplikace při zachování výdrže baterie

Multitasking není pouze u systémových aplikací, ale nyní u všech aplikací a systém si sám určí, které z aplikací potřebují větší přístup k systémovým prostředkům. Nejpoužívanější aplikace mají v běhu na pozadí prioritu.

Multitasking, Control Center, notifikační centrum, zprávy (klikněte na ukázku pro přehrátí)

Inteligentní plánování aktualizací aplikací

Systém inteligentně plánuje aktualizace, co největší počet zaktualizuje v okamžiku, kdy odemknete displej. Aktualizace při zamčeném telefonu nespotřebovávají energii a přitom to vypadá, že běží a kontrolují se neustále.

iOS 7

Nová verze mobilního Safari

Internetový prohlížeč dostal Smart Search Field, nový panel se snadným přístupem k záložkám. Mobilní Safari se synchronizuje se Safari v počítači se systémem OS X Mavericks. Prohlížeč dostal režim Full Screen a jeho ovládací prvky zabírají méně místa.

Nové Safari

Nová aplikace Fotoaparát

Snímky již netvoří nekonečný Photostream, ale aplikace je dokáže třídit podle informací z exifu (souřadnice a čas) do jednotlivých galerií, které jsou nazvány "Kolekce" a "Momenty". Svůj photo stream můžete sdílet s dalšími lidmi, stejně jako můžete sdílet jejich photo stream. Nová je i možnost sdílení videa přes iCloud. Přibyly i možnosti při fotografování. K dispozici bude možnost tvorby panoramatických fotografií a své fotografie budete moci přímo v aplikaci fotoaparátu prohnat řadou "uměleckých" filtrů. Aplikace má také režim focení ve čtvercovém formátu pro nahrávání na Instagram.

Fotoaparát

Nové gesto zpět

Tahem od levého okraje displeje se vrátíte v aplikaci zpět. Toto gesto používá například přepracovaný emailový klient.

Safari, fotoaparát, Siri, iTunes Radio (klikněte na ukázku pro přehrátí)

Přepracovaná Siri

Hlasový asistent Siri dostane nový příjemnější ženský hlas a zejména zákaznice ocení, že na výběr nově bude i mužský hlas. Siri navíc také dostala novou grafiku a naučila se měnit nastavení telefonu, přibyly nové možnosti dotazů a dokáže například vyhledávat na Twitteru, ve Wikipedii nebo v Bingu.

Siri

Nová funkce iOS in the car

Se Siri souvisí další novinka. Verze iOS 7 přináší vylepšenou podporu ovládání telefonu v automobilech. K tomu využívá přímo displej palubního počítače automobilu a všechny základní funkce můžete ovládat právě přes Siri. Apple se již domluvil na této integraci s řadou automobilek. Patří mezi ně například Honda, Mercedes-Benz, Nissan, Ferrari, Kia, BMW, Jaguar a další.

iOS in the car

Přepracovaný AppStore

Obchod s aplikacemi AppStore dostal nový vzhled, přibyla i řada nových funkcí, jako je například filtrování pro děti. Dokáže také navrhnout aplikace podle polohy, kde se zrovna nacházíte, v kontextu ke konkrétnímu místu. Nové jsou i automatické aktualizace, o jejich plánování se zmiňujeme několik odstavců výše. Systém bude nově udržovat veškeré nainstalované aplikace aktuální. Nejen, že bude hlídat aktualizace jako doposud, ale i je automaticky nainstaluje.

Appstore

Aktualizovaná Music App

Nový hudební přehrávač dokáže zobrazit veškerou zakoupenou hudbu a video, ještě předtím než ji stáhnete do zařízení. Součástí aplikace je i nová hudební streamovací služba iTunes Radio.

iTunes Radio

Funkce AirDrop

Stejně jako na "Macích" nabídne možnost snadno přenášet soubory mezi iOS zařízeními. Funkci bude podporovat iPhone 5, iPad 4, iPad mini a iPod touch 5. generace.

Funkce AirDrop

Nová verze iOS 7 je k dispozici vývojářům už dnes, ovšem pouze pro iPhone, na verzi pro iPad si počkáme ještě několik týdnů. Zákazníci si však na její oficiální uvolnění musí počkat až na podzim, kdy bude také představen nový iPhone. iOS 7 bude kompatibilní s telefony iPhone 4 a novějšími. Co se týče tabletů, tak smůlu mají majitelé první generace iPadů, podporován bude až iPad 2.

AirDrop, galerie, e-mail, počasí (klikněte na ukázku pro přehrátí)

Líbí se vám nová verze iOS? Myslíte si, že se jedná o krok správným směrem?

Zdroje: apple.com

Diskuze ke článku
Ami
Tak toto je první iOS, u kterého bych neváhal a opravdu bych do něj šel... Přepracované od základů a pro mě velmi svěží změna. Každý na to má samozřejmě jiný názor, můj je tento a možná poprvé v životě začnu vážněji uvažovat o koupi iPhonu, jelikož toto se jim opravdu povedlo. :)
Tibor
Grafika sice prepracovana, ale stale jak z detskej knizky. Len dufam ze to odonykanie ma Microsoft patentovane, inak urcite by si to apple nevahal privlastnit ako vlastny napad.
Fantom
ios 7 dostane aj ipad mini?
Refael
Sice nepouzivam zadny mobilni produkt od Apple, ale novy desing iOS 7 se mi libi mnohem vice nez ten puvodni.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze