Apple představil CarPlay, který spojí váš iPhone s automobilem

10

Americký Apple oficiálně představil CarPlay, což je technologie, která uživatelům umožní propojit zařízení s iOS s vaším vozidlem, které bude patřičně vybaveno. Jako první jej nabídnou modely Ferrari, Mercedes-Benz a Volvo.

Minulý týden jsme vás informovali o tom, že Apple plánuje představit vlastní platformu pro automobily. Vše se odehraje na letošním automobilovém veletrhu v Ženevě, který startuje již tento týden. Právě na něm by se mělo vše objevit již v komerčním použití v automobilech značek Ferrari, Mercedes-Benz a Volvo. CarPlay se spustí na displeji palubové desky po spojení se zařízením s iOS. Poté již můžete za pomoci Siri a hlasových povelů například telefonovat, ovládat Aple Mapy, poslouchat hudbu, nebo si nechat předčítat audio knihy. Hlavní myšlenkou je snadnější přístup k telefonu, který vás nebude rozptylovat od řízení.

Čtěte také: Auta a mobily: Recenze Volkswagen Car-Net - slibný začátek

CarPlay se nebude omezovat pouze na tři výše zmíněné automobilky. V blízké budoucnosti má Apple v plánu poměrně masivní rozšíření. Vybrat můžeme automobilky PSA Peugeot Citröen, Ford, General Motors, Honda nebo Kia Motors. Systém CarPlay bude k dispozici pro iPhony s konektorem Lightning, tedy modely 5, 5c a 5s.

Zdroje: apple.com, gsmarena.com

Diskuze ke článku
honza
A co dostupnost pro Ipod touch?
Pf
Nevite jestli nepujde koupit CArPlay zvlast ? A namontovat do auta, ktere CP nema? nemyslim tim, 10 let stare vraky. Samozrejme. Ale napr. Soucasne Mondeo, octavie, atd.
To by mohl byt docela dobry job, montovani Mobilnich OS do aut ...
pedro
Ted uz jen Siri naucit ridit :)
Martin P.
Napadá mě už zase…..

Tyhle různé systémy už tu byly mockrát vždy to dopadne jen jako draze připlácená výbava k nejvyššímu stupni výbavy u vybraných modelů.
Ikdyž iPhon a spol. patří mezi drahé mobily. Není problém si ho pořídit, to modelech v nejvyšších výbavách vozů se to, ale říci nedá. Pokud to bude třeba i v Hyundai tak zapomeňte na i10,20,30 , ale u i40 a ještě v lepší výbavě. To samé Suzuki , splaš, swišť ? Kde že až Kizaši atd… Focus , Fiesta ne, až vyšší výbava Mondea

Tedy ne o moc míň než je teď. Je jedno jestli se to připojuje přes kabel nebo přes BT. Potřebujete funkčnost a není rozdíl, jestli se tam schovává WinCE, Android nebo iOS.

Apple sice opravil Mapy , ale proti Nokia Here+ , nebo Google Maps je to slábota. To už spíše OSM. Takže pokud Apple v autě navigací ztrácel chce touhle integrací zase získat vyšší podíl.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze