Apple je nezastavitelný: měl nejlepší čtvrtletí v historii všech společností

39

Když Apple představil nové iPhony v září 2014, spousta lidí předpokládala, že prodeje půjdou strmě dolů. Opak je ale pravdou a Apple zažil nejenom svoje nejsilnější čtvrtletí, ale také nejvýdělečnější čtvrtletí v historii vůbec. Potvrzuje se tedy nejen trend větších displejů, ale také obrovský potenciál nenasytného čínského trhu, na kterém Apple prodal obrovské množství iPhonů.

Tim Cook
Tim Cook, výkonný ředitel společnosti Apple

TIP: Apple prodal již více než miliardu zařízení s iOS

Při představení iPhonu 6 a 6 Plus většina lidí nevěštila Applu světlou budoucnost. Apple se ale pochlubil finančními výsledky za 1. fiskální čtvrtletí roku 2015 a ty hovoří přesný opak. Apple zažil nejlepší čtvrtletí jak ve svojí historii, tak i v historii všech společností. První místo doposud držel ruský Gazprom se ziskem 16,24 miliard dolarů za čtvrtletí. Apple to s rezervou překonal a vydělal 18,04 miliard dolarů.

Apple
Apple zažil nejlepší čtvrtletí v historii, a to nejenom svojí

Jak se to Applu povedlo? Určitě se na tom projevil počet prodaných iPhonů, který se vyšplhal na 74,5 milionů kusů. Ze všech produktů má navíc Apple v průměru profit 39,9 procent. Velkému zlepšení napomohla také expanze do Číny, kde se iPhone stal nejprodávanějším telefonem. Špatně se ale prodávají iPady, jejichž prodeje klesly o 22 procent. Tim Cook navíc zmiňuje, že velké procento ze všech prodaných iPhonů 6 a 6 Plus jsou úplně noví uživatelé, kteří doposud žádný iPhone nevlastnili. Celkově tak iPhony tvoří závratných 69 % všech prodaných Apple zařízení.

Apple iPhone
Meziroční růst prodejů iPhonů v 1. čtvrtletí od roku 2009

Zajímavosti:

  • Apple v tomto období vydělal 8,3 milionů dolarů za hodinu
  • Apple vydělal jenom díky iPhonů víc, než všechny produkty Googlu a Microsoftu dohromady (Nexusy, Chromecast, Lumie a další)
  • iPhony v jednom čtvrtletí vydělaly Applu více, než je celková tržní kapitalizace společnosti Yahoo

Zdroje: 9to5mac.com, bbc.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
sdsd
Aha, tak už chápem, prečo sa u nás začína oficiálne predávať čoraz viac čísnkych značiek telefónov - z domáceho trhu ich vytláča Apple.
Patrik Netexik Halmi
Patrik Netexik Halmi
Ještě pořádně zapracovat na iOS8 protože to je docela hrůza.A hlavně kdyby další generace iPhonů vydržela aspoň den provozu a ne že odpoledne už musíte nabíjet.Nejvice ta baterka mně štve.
jarda
No jo, masovka se hned pozna :)
KOpr
Tak furt lepší jablko než samkšunt či čínské hrůzné kopie jablka.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze