Apple iPhone OS 4.0: nový systém představen

1

Apple představil nejnovější verzi operačního systému pro iPhone - OS 4.0. Konečně jsme se dočkali multitaskingu, možnosti vytvářet složky a dalších vylepšení. iPhone se tak opět o trochu více přiblížil dalším smartphonům? Podívejte se, na co ještě se můžeme těšit.

Multitasking. Konečně...

Právě v těchto minutách se odhalují první informace o novém operačního systému pro iPhone verze 4.0 od Apple. Už na začátek pro nás Steve Jobs připravil příjemnou novinku, a to konečně plnohodnotný multitasking, který bude snáze přístupný pomocí tlačítka pod displejem - stačí jednoduše dvakrát stisknout. Nyní konečně iPhone umí to, co ostatní umí už roky. Apple ale slibuje velmi šetrné zacházení s baterií a kasá se, že bude v multitaskingu nejlepší. Uvidíme...

Na pozadí mohou nyní soustavně běžet různé úkony a procesy. Například můžeme mít spuštený internetový prohlížeč, současně poslouchat hudbu ze sluchátek pomocí programu Pandora, anebo se přepnout do emailu, navigace nebo hry a pak zase zpět. Problémem není ani internetové volání skrze program Skype. Pokud nyní Skype zavřete, zůstane díky multitaskingu spuštěný a vy můžete na pozadí přijímat příchozí hovory.


Takto vypadá multitasking na iPhonu

Vestavěný GPS modul bude mít širší využití. Jeho potenciál bude nově možno využit k tzv. geotaggingu - o přiřazování souřadnic k pořizovaným snímkům z fotoaparátu. Také bude provázán s komunitními a sociálními servery.

V předchozích verzích OS Apple jsme se často setkali se striktními limity a některé zůstávají nadále i v novém OS, i když jsou "benevolentnější". Mluvím například o maximálním limitu nainstalovaných aplikací či her, kterých mohlo být maximálně 180. Nyní se maximální počet rozrostl až na číslo 2160.

Na dostupnost nového operačního systému si musíme počkat až do léta, přesný měsíc nebyl stanoven. Těšit se mohou i majitelé současných iPhonů 3GS, kteří si užijí i multitaskingu.

Konečně složkování

Co je v dnešní době standartem u jiných operačních systému konkurence, nebylo samozřejmostí u dosavadních verzí OS od Apple. Novinka „boří“ další limit v podobě omezené customizace položek či aplikací. Nyní si bude moct uživatel vytvářet vlastní složky dle své libosti a do nich přesouvat aplikace či hry.

Multitasking jen pro iPhone 3GS, ostatní mají smůlu

Ovšem nezůstaneme pouze u pozitiv, jsou zde i stinné stránky. Důvod k úsměvu nebudou mít majitelé starších iPhone 2G a 3G, kteří s novým systémem nebudou mít možnost využívat multitasking. Dle slov Applu nemají pro multitasking dostatečný výkon. Novinku v podobě simultánního běhu aplikací a přepínání mezi nimi tak budou moci využít pouze uživatelé nejnovějšího modelu 3GS.

Sofistifikovanější emailový klient

S jednodušším interface, který bude snáze zobrazovat příchozí emaily, půjde ruku v ruce s vyšším zabezpečením. Zároveň bude inbox typu „all in one“ čili pokud bude mít uživatel navolených více účtů, zobrazí se všechny příchozí emaily hromadně v jednom modulu. Zda to bude přínosem nebo negativem, ukáže čas. Problém nebude činit ani jejich třídění nebo sortování do různých skupin.

Co vše Apple iPhone OS 4.0 umí?

  • Multitasking (k jeho obsluze bude sloužit dvojitý stisk klávesy Home)
  • Kontrola pravopisu u psaného textu
  • Podpora připojení bezdrátové bluetooth klávesnice
  • Možnost definovat si vlastní pozadí či jej jinak upravovat
  • Ostření dotykem během nahrávání videa
  • Možnost až 5 násobného digitálního zoomu u fotoaparátu
  • Možnost vytvářet vlastní složky, včetně libovolného přesouvání aplikací a her
  • Vyspělý emailový klient, s jednodušším náhledem příchozích zpráv a možností přidání více jak jednoho Exchange účtu
  • Nové korporátní funkce - vzdálená správa zařízení a podobně
  • Game Center – bude sdružovat „koutek“ hráčů, bude se zde nacházet nabídka her, on-line výsledky a možnost hrát online a utkávat se tak s různými soupeři

zdroj: gizmodo.com a engadget.com

Diskuze ke článku
pipkin
Pokud máte někdo zájem otestovat si nový soft na iPhone, existuje na něj betaverze.
Instalace ve Windows není ale možná (iTunes napíše error 13 - není možné to obejít), protože SDK je jen pro MAC.
Navíc musíte mít registrovaný UDID - os4.0 beta je jen pro vývojáře, samozřejmě.
Osobně jsem zkoušel oba způsoby. Problém s instalací ve Win 7 32 a i 64 bit verzi mohu potvrdit. Nejde to. Instalace na iMacu mi ale dělá také problém. iTunes hlásí pořád jen Preparing iPhone for restore a dále se nic neděje.
Na internetu se objevují informace, že je tahle verze plná bugů.
Pokud z nějakého důvodu ale moc toužíte po ochutnávce tohoto softu v betaverzi, ujistěte se, zda nebude problém nahodit Váš původní soft zpět.
Nebo zda Vám nebude vadit restore na 3.1.3 - který je alespoň po neúspěšném pokusu o instalaci čtverky beta přeci jen možný :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze