Apple iPhone 6 Plus: 5,5palcový vstup mezi tabletofony

43

Nemožné se stalo skutečností. Apple již netvrdí, že čtyři palce jsou ta nejlepší možná úhlopříčka, ale posunuje hranice na míle daleko. Představil totiž svůj první tabletofon iPhone 6 Plus, který se pyšní 5,5palcovým displejem s FullHD rozlišením. Zaujmou prémiové materiály nebo velmi malá tloušťka. Překvapením je prostředí iOS 8, které umí pracovat i v režimu na šířku.

Apple iPhone 6 Plus

Září je tradiční měsíc, kdy se odhalují nové iPhony od Applu a ani letos tomu nebylo jinak. A stejně jako loni ukázal Apple hned dva nové iPhony. Kromě běžného iPhonu 6, jehož displej také výrazně narostl, jsme se dočkali také iPhonu 6 Plus, který míří do segmentu tabletofonů. Ano, čtete správně, tabletofonů, nabízí totiž displej o úhlopříčce 5,5 palce.

Vzhled a konstrukce: projde to?

Apple přikročil k nejvýraznější změně designu v historii iPhonu, a to byl tak trochu risk. Přeci jsou uživatelé iPhonů zvyklí na takřka stejný vzhled a nyní jej Apple mění. Nový iPhone 6 Plus je více zaoblený. Materiály se ale nemění, čelní strana je celá skleněná a naopak zadní strana se dočkala hliníkového zpracování. Pro průchod nezbytných antén nechybí několik tenkých proužků. Tato kombinace, jak můžete vidět na fotografiích, docela připomíná HTC One (M8). Chválíme, že Apple umístil důležité odemykací tlačítko na pravý bok a bude tak mnohem lépe dostupné, než kdyby jej Apple nechal na jinak tradiční horní hraně.

Čtěte také: Apple představil iPhone 6: zakulacená a větší budoucnost

iPhone 6

Čím se Apple rozhodně blýsknul, je tloušťka tabletofonu. Ta totiž činí pouze 7,1 milimetrů a půjde tak opravdu o velmi tenkou žiletku. Obavy ohledně výdrže Apple rychle na konferenci vyvrátil, neboť iPhone 6 Plus by měl mít velmi dobrou výdrž. Vydrží například 12 hodin prohlížení internetu na Wi-Fi či LTE, přičemž Apple iPhone 5s vydržel „jen“ 10 hodin. Kapacitu baterie ale Apple neprozradil. Zbylé rozměry činí 158,1 milimetrů na výšku a 77,8 milimetrů na šířku. Hmotnost se zastavila na 172 gramech.

Apple iPhone 6 Plus

Roste také výkon

Novinka nenarostla pouze v rozměrech či displeji, ale také výkonem. V útrobách se nachází 64bitový dvoujádrový procesor A8, který je o 13 % menší oproti předchozímu A7. Mnohem důležitější však je, že bude výkonnější. Konkrétně má jít o 20 % a o 50 % v případě grafické akcelerace.

Zajímat vás jistě bude i interní úložiště, kde došlo k jistým změnám. Vrcholnou verzí bude iPhone 6 Plus se 128 GB, za kterou si ale zaplatíte astronomickou částku bezmála 28 tisíc Kč. Dostalo se i na polovičních 64GB verzi a trojlístek doplňuje 16 GB varianta. Doposud obvyklá 32GB již chybí.

Za zmínku stojí také nasazení koprocesoru M8, který bude zachytávat informace o vašem pohybu. Bude umět rozeznat, zda jdete pěšky, běžíte nebo jedete na kole. Spočítá také vzdálenost i převýšení během vaší cesty. K měření výšky využije iPhone 6 Plus barometr, který budou moci využívat i jiné aplikace, Apple přímo na tiskové konferenci oznámil například aplikaci Nike+.

iPhone 6

Obr v podání Applu

Na řadu nyní přichází displej, který bude zřejmě hodně diskutovaný. Apple totiž dlouhá léta tvrdil, že se nehodlá pouštět do obřích displejů. Tato slova jsou však od dnešního dne pouze historií a vše je jinak. iPhone 6 Plus totiž nabízí rovnou 5,5 palcový LCD Retina displej. Řady tabletofonů tak rozšířil další výrobce. Adekvátní je pak rozlišení, neboť Apple zvolil, stejně jako většina konkurentů, Full HD. Jemnost dosáhla na špičkových 401 ppi. Někteří výrobci už ale nasazují jemnější QHD displeje.

Majitelům iPhonů jistě okamžitě vyvstane otázka, jak to bude s aplikacemi? Na to Apple samozřejmě myslel a všechny aplikace, které jsou nyní k dispozici v App Store, budou fungovat i na obřím iPhonu 6 Plus. Jednoduše se zvětší, což samozřejmě degraduje jejich grafiku, ale zachová funkčnost. Sám Tim Cook během konference uvedl, že dále už je to na vývojářích, aby přizpůsobili své aplikace vyššímu rozlišení.

iOS na šířku

V novém iPhonu 6 Plus bude samozřejmě běžet nový systém iOS 8, který byl představen již v červnu. Novinkám jsme už věnovali samostatný článek. V případě velkého iPhonu však nemůžeme nezmínit, že bude celé prostředí pracovat i v horizontálním režimu. Pro lepší představivost se můžeme podívat na prostředí iPadů, kdy je například vlevo výpis e-mailů a vpravo otevřený e-mail. Pohodlí to dále přinese také při listování mezi kontakty nebo do kalendáře.

Potěší, že se Apple neomezil jen na pár aplikací, ale pro práci na šířku je uzpůsobené celé prostředí, a to včetně úvodní domácí obrazovky, za což Apple opravdu chválíme.

Vykukující fotoaparát

Již výše jsme naznačili, že čočka fotoaparátu bohužel vykukuje nad okolní povrch, což není zrovna ideální. Apple jednoduše upřednostnil tloušťku nad praktičností. V každém případě má iPhone 6 Plus 8megapixelový fotoaparát se světelností f/2.2 a dvoudiodovým LED bleskem. Dostalo se na automatické ostření a především přivítáte optickou stabilizaci obrazu, neboť tu nenabízí ani iPhone 6.

Fotoaparát

Záznam videa Apple nehnal do závratných výšin a stropem bude video v kvalitě FullHD. Pro hračičky je však připravena možnost záznamu slow-motion (zpomaleného) video a to až se 240 snímky za vteřinu. Slabší je Apple v případě čelního fotoaparátu, kde zaostává za veškerou konkurencí, neboť nabízí pouze 1,2megapixelový fotoaparát.

Apple to zkusil s NFC

Nové iPhony a tedy i iPhone 6 Plus konečně nabízejí čip NFC. S tím Apple rovnou představil svůj vlastní způsob mobilních plateb Apple Pay. Své platební karty nahrajete vyfotografováním a následně je spravujete přes aplikaci Passbook. Apple navázal spolupráci s MasterCard, Visa či Ameican Express. Mezi obchodními partnery jsou však převážně jen americké řetězce a platby zatím budou fungovat právě jen v USA.

K provedení platby bude zapotřebí přiblížit iPhone k terminálu, čip NFC se nachází v horní části telefonu, a následně přidržet prst na klávese pod displejem. Jak správně tušíte, nachází se v ní čtečka otisků prstů, kterou Apple zachoval z loňského modelu 5s.

Z dalších bezdrátových technologie nechybí Wi-Fi s protokolem ac a samozřejmě také LTE s podporou všech možných pásem. Plné využití tedy bude možné. Maximální rychlost činí 150 Mb/s. Dostalo se také na Bluetooth 4.0 a GPS spolu s GLONASS.

Cena a dostupnost

Apple iPhone 6 Plus se začne prodávat již 19 září, avšak jen v USA. Na další trhy se dostane později a Apple zatím nebyl konkrétní. Ceny v USA startují na 299 dolarech za 16 GB úložištěm s dvouletým kontraktem u operátora. 64 GB zákazníci získají za 399 dolarů a největší 128GB varianta vyjde na 499 dolarů. První evropské ceny zveřejnil německý App Store a počítejte se 799 € (22 300 Kč) za 16GB variantu, 899 € (25 000 Kč) za 64GB variantu a nakonec 999 € (28 000 Kč) za 128GB variantu.

Čtěte také: Apple představil iPhone 6: zakulacená a větší budoucnost

Technické parametry Apple iPhone 6 Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce158,1 × 77,8 × 7,1 mm, 172 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 224 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetApple A8, CPU: 2×1,4 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor2 915 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2014,
Diskuze ke článku
wtf
trapaaass , ved hlasali ze NFC je k nicomu, a teraz NOVINKA REVOLUCIA iphone ma NFC, 4,7" a rozlišenie jak mid-end za 350€. Design ani nespominam, ved podla 80% diskutujucich to mala byt len nejaka cinska napodobenina, 1GB RAM, ako keby uz teraz na 5s to nebolabieda stym prehliadacom. a este cenovka 900€, rly ??? :D :D a najväčši fail budu tie rekordy co zase bude davat v predajoch. A ze najlepsi telefon v sucastnosti, lol, mozno maju zly datum, ale toto by platilo tak v roku 2012
Bruno
Krasny kousek,hodne se poved,tesim se na nej,verim ze nebude mit konkurenci mezi top smartphony minimalne 2 roky. Vypada to na dokonale vyladeny model!
Tomáš Seidl
Tomáš Seidl
Myslím si že je to mnohem lepší než Note 4,jelikož jeho cena je odpuzující.Iphone 6+ a 6 se prostě povedli (je to čistě můj názor tak že s tím určitě nebudou všichní souhlasit :).)
Cipísek
Tabletofon je to možná tak tady, já vidím na stránkách Apple, že se jedná o telefon. Myslím, že to odporné slovo se používá snad jen v ČR.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze