Apple aplikace týdne: Enlight

Nedávno jsme vám v Apple aplikaci týdne představili šikovný fotoeditor Snapseed. Velmi podobná editační aplikace jako Snapseed je i Enlight. Ten nabízí podobné úpravy, avšak dle mého názoru je graficky povedenější a má k dispozici i techniky pro profesionální uživatele. Ocení ho však i začínající fotografové, kteří se nespokojí se základními úpravami.

Aplikace Enlight patří mezi novější aplikace. Světlo světa spatřila před necelým rokem, přičemž během té doby si střihla několik prestižních oceněních, včetně Editors Choice udílené samotným Applem. Engliht má přitom na svědomí studio Lightricks, které není až tak známé.

Enlight – Apple aplikace týdne

Navzdory tomu se vývojářům podařilo stvořit mocný nástroj, který osobně v poslední době používám asi nejčastěji. Enlight je na rozdíl od Snapseedu v angličtině, přičemž jde o základní slovíčka, se kterými si poradí i začátečníci. Aplikace je velmi přehledná a intuitivní.

Enlight

Po spuštění si stačí z galerie vybrat vhodný obrázek a pustit se do úprav pomocí různých nástrojů. Ty se nachází na boční liště, přičemž po kliknutí se vám zobrazí další nabídka. Samotná úprava probíhá stejně jako u Snapseedu, tedy stačí jen jezdit prstem ze strany na stranu, čímž buď snižujete nebo zvyšujete intenzitu a různé parametry. Předtím si logicky musíte vybrat nějakou vhodnou šablonu, která určí výchozí parametry, například intenzitu jasu, stínů nebo světla.

Enlight

V Enlight naleznete také filtry, které se schovávají přímo pod jednotlivými nástroji. Opět nechybí základní věci typu ořezu či úpravy a deformace fotky ze všech světových stran. Nejrychlejší a nejefektivnější úpravy pravděpodobně naleznete pod záložkou Image a Adjust, kde se nachází desítky filtrů, které můžete použít a zároveň i upravovat. Efektivní věci také skrývá nabídka filtres nebo artistic. Pokud to s úpravami myslíte vážně, můžete využít i různé retušovací štětce či práci se základními vrstvami.

Praktické návody

Osobně se mi moc líbí, že vývojáři mysleli i na začátečníky a přímo v aplikaci naleznete hned několik šikovných tutoriálů. Ty vás krok za krokem provedou požadovanými úpravami. V Engliht nechybí ani podrobné nastavení výsledných fotografií a mnoho uživatelských vychytávek.

Enlight

Hotové dílo lze opět libovolně exportovat a ukládat. Pokud se vám výsledný snímek nelíbí, můžete se pomocí šipek vrátit o několik kroků zpět a začít znovu. Enlight přitom můžete v App Store zakoupit za solidních 3,99 €, což není tak hrozné v porovnání s tím, co dostanete. Plnohodnotný editační nástroj, který si poradí s jakoukoliv uměleckou představivostí.

Stáhnout Enlight

App Store

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze