Aplikace Peace pro blokování reklamy na iOS zmizela z App Storu

5

Příchod iOS 9 je jistě zajímavý z mnoha ohledů, bez velké vlny nevole však nezůstala ani novinka, kdy Apple umožňuje blokovat reklamy na webech. Stačí k tomu pouze aplikace třetí strany, kterou pak následně aktivujete přímo v nastavení prohlížeče Safari uvnitř iPhonu/iPadu/iPodu Touch. Jedna z takových aplikací však velmi brzy zmizela.

Novinkou v iOS 9 je také možnost blokování reklamy pomocí aplikací třetích stran. Apple umožnil, aby se skrze nastavení prohlížeče Safari dalo zablokovat zobrazování reklam na všech webech, stačilo si k tomu stáhnout pouze vybranou aplikaci třetí strany, která takový zásah umožňuje a kterou pak uživatel právě v nastavení může aktivovat. Jednou z velmi oblíbených aplikací tohoto druhu se rázem stala aplikace s lehce ironickým názvem „Peace“, tedy mír. Aplikace se během několika dnů stala nejstahovanější placenou aplikací na App Store vůbec, i když si za ni vývojář Marc Arment účtoval necelé 3 dolary (asi 72 Kč).

iOS 9

Aplikace Peace ovšem nyní zmizela z nabídky a stáhnout si ji už nemůžete. Nemůže za to ani Apple, ani nikdo jiný, rozhodl se pro to sám vývojář aplikace, který se nakonec omluvil za to, že webům, které financuje reklama, sebral zdroj příjmů. Nezpoplatněné weby bohužel jiný zdroj příjmů než reklamu nemají a čtenáři na takový přístup musí brát ohledy, tedy pokud si přejí další rozvoj daného webu. Aplikace neumožňovala vytřídit weby na ty, u kterých reklamu blokovat chcete a na ty, u kterých je to naopak. Zkrátka princip „všechno nebo nic“. Aplikace pro současné zákazníky zůstane funkční, avšak už nebude k dispozici žádná aktualizace ani oprava chyb. Zákazníci mají v tomto případě právo na vrácení peněz.

iOS 9: přehled novinek

Zdroje: washingtonpost.com, marco.org

Diskuze ke článku
David
To nevěděl hned? xD (mám android a je mi to fuk, jen to nechápu)
Martin Mach
Martin Mach
Nojo, vývojář zjevně podmáznut :-)
Martin P.
Pravděpodobně byl autor aplikace uplacen nebo zastrašen.
Tomas1
Majitele tech vebu jsou neskutecni. Muzou byt radi ze na iphonech vubec cteme jejich trapne veby, jeste by chteli otravovat reklamou :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze