Android Wear se naučil nová gesta pro snazší ovládání

2

Platforma pro chytré hodinky se dočkala dalšího vylepšení. Není to žádná zásadní změna, možná o to je ale důležitější. Mnoho akcí nyní můžete vyvolat pouhým pohybem ruky, takže nepotřebujete už tu druhou. Pár pohybů navíc vám tak ušetří práci druhé ruky, což je mnohdy celkem podstatné.

Verze s těmito vymoženostmi má označení 1.4, jde tedy o update obslužné aplikace v telefonu a nikoli operačního systému samotných hodinek. Pro používání je pak nutné v menu aktivovat položku Wrist Gestures, pak se vám zobrazí krátký tutorial, co s hodinkami můžete provádět.

  • Přepínání mezi kartami – tato možnost už je v systému delší dobu, takže pouze pro připomenutí. Otáčením zápěstí od sebe a k sobě různými rychlostmi můžete procházet mezi jednotlivými kartami, případně si kartu zvětšit či ji schovat.
    Otáčení zápěstím mají zkušení uživatelé už natrénováno.
  • Akce – pokud při pohledu na kartu potlačíte ruku prudce dolů a pak se běžnou rychlostí vrátíte do původní polohy, provede se ta akce, která je v seznamu jako první. Můžete tak například jednoduše odpovědět na zprávu, aniž byste se dotkli displeje. Pokud ale vývojář příslušné aplikace schoval tuto možnost až na další místa, máte smůlu.
  • Návrat – stejný pohyb jako v předchozím případě, jenom obrácený; tzn. prudce nahoru a pak běžnou rychlostí dolů. Tato volba vás vrátí v menu karty o krok zpět anebo zruší odesílání špatně zachycené hlasové nahrávky.
  • Novinkou je pak pohyb nahoru a dolů.
  • Na hlavní obrazovce – nová gesta se dají použít i na hlavní obrazovce. Prudce dolů a pak nahoru znamená otevření seznamu aplikací, pomalu od sebe a pak zpátky rychle zase otevře nastavení.
  • Návrat na začátek – zatřesení zápěstím způsobí, že se vrátíte zpátky na výchozí obrazovku. Funguje to tedy stejně jako překrytí displeje dlaní.

Nová gesta jsou bezesporu krokem kupředu, například možnost odpovědět na zprávu bez toho, aniž byste se hodinek vůbec dotkli, je vskutku vydařená. Jako obvykle platí, že nové postupy je potřeba si zažít. Pro někoho by jich pak mohlo být příliš.

Zdroje: support.google.com

Diskuze ke článku
joovi
No já bych uvítal radši prostředí v češtině. Je to docela ostuda, že i po takové době od začátku prodeje zařízení s android wear je ten systém lokalizován jen do několika hlavních jazyků
Lukáš Tankovič
Lukáš Tankovič
No podla mna je potrebny aj update na AW 6.0,kedze Android Wear 1.4 companion mam ale funguju mi gesta len na prepinanie medzi kartami a aj to jedine mi ukazuje tutorial.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze