Android vládne světu, používá ho velká většina smartphonů

4

Canasys dnes zveřejnil velmi zajímavé statistiky operačních systémů a také výrobců chytrých telefonů. Z výsledků lze vyčíst, že jsme aktuálně pod nadvládou Androidu a Samsungu.

Za čtvrté čtvrtletí 2012 se celosvětově prodalo 216 miliónů chytrých telefonů. Více než 69% bylo vybaveno operačním systém Android. V řeči konkrétních kusů šlo bezmála o 150 miliónů kusů. Tím systém od Googlu drží drtivou většinu a nemá v podstatě žádného konkurenta. Apple se svým iOS je sice hned na druhém místě, nicméně jeho podíl činí 22,1%, prodal 47,8 miliónů zařízení se svým systémem. Další místa už paběrkují s minimálním podílem. Třetí příčku si těsně drží systém BlackBerry od stejnojmenné kanadské společnosti. Prodalo se 7,6 miliónů zařízení, což zařídilo podíl 3,5%.

Podíl operačních systémů

Pokud bychom se podívali na podíl při zahrnutí všech telefonů, kterých se prodalo za 4. čtvrtletí 438,1 miliónů, ukusuje si Android 34% a iOS 11%. Lze tedy říci, že každý třetí telefon, který se prodal, obsahoval operační systém od Googlu.

V další statistice figurují výrobci dle počtu prodaných chytrých telefonů. Na prvních dvou místech nás žádné překvapení nečeká. Vládcem je jihokorejský Samsung s téměř 63 milióny prodanými kusy. Díky tomu si ukusuje podíl rovných 29%. S nevelkým odstupem je na druhém místě Apple, který prodal 47,8 miliónů telefonů, což mu zajistilo podíl lehce nad 22%. Poté již následuje velký propad. Třetí Huawei drží podíl 6,3% s 11,5 milióny prodaných chytrých telefonů. Další příčky od sebe dělí už minimální rozdíly. Čtvrté místo ukořistilo i tentokrát ZTE s podílem 4,7%. Změna je na pátém místě, kam se vyhouplo Lenovo s podílem 4,4% a 9,5 milióny prodaných chytrých telefonů. Z TOP pětky nám naopak vypadlo Sony.

Podíl výrobců chytrých telefonů

Zdroje: canalys.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
Michael
Když vezmu v potaz kolik telefonů se prodává s Androidem,a že iOS je pouze pro jeden smartphone,tak bych řekl,Google zase tak moc nevládne,byt´čísla mluví proti mě.
Dano
Android nemal konkurenciu.iPhone bol drahy (ale kvalitne funkcny preto mu aj jeden model staci),WP 7.x tiez a este aj slaby system,Symbian mrtvy, takze jedina volba bola Android (a este bolo z coho vyberat).Ale WP 8 je kvalitnejsi,su (budu) aj lacnejsie telefony a podiel pojde hore...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze