Android v září: Jelly Bean drží téměř 50% podíl

2

Se začátkem nového měsíce přinášíme tradiční statistiku podílu jednotlivých verzí operačního systému Android, kterou Google vždy během prvního týdne měsíce vydává. Ve statistice se vůbec poprvé objevuje nejnovější verze 4.3 Jelly Bean.

Od minulého měření došlo k menší změně. Statistika podílu jednotlivých verzí operačního systému Android je tvořena na základě přístupů zařízení do obchodu Google Play. Ten však podporuje jen Android 2.2 či novější. Starší verze tedy v přehledu již nenajdeme. Většinou byl však jejich podíl již spíše zanedbatelný.

Android v září 2013

Nejstarší verze ve statistice, Android 2.2 Froyo, už je také spíše historií, jeho podíl klesl na 2,2 %. Dny největší slávy má za sebou i dlouho neotřesitelná verze 2.3 Gingerbread, jejiž podíl v září klesl pod 30 %. V tabulce nám stále ještě "straší" tabletový Android 3.2 Honeycomb s podílem 0,1 %. Na mírném ústupu je již také verze 4.0 Ice Cream Sandwich. Každý měsíc ztrácí zhruba 1 %.

Historický okamžik se udál u verze 4.1 Jelly Bean. Ta totiž přestala růst a naopak klesla, byť jen o jednu desetinu procenta. Na vzestupu jsou tak pouze novější verze, jako například Android 4.2 Jelly Bean, který si opět připsal zhruba 2 %. Prvně se nám ukazuje Android 4.3 Jelly Bean, který startuje poměrně rychle a již nyní má podíl 1,5 %.

Verze Označení Podíl v červnu Změna podílu
Android 2.2 Froyo 2,2% -0,2%
Android 2.3 Gingerbread 28,5% -2,2%
Android 3.2 Honeycomb 0,1% 0,0%
Android 4.0 Ice Cream Sandwich 20,6% -1,1%
Android 4.1 Jelly Bean 36,5% -0,1%
Android 4.2 10,6% 2,1%
Android 4.3 1,5% 1,5%

V příštím měsíci se zřejmě nic dramaticky měnit nebude. Pokles verze 4.1 nicméně bude pomalu pokračovat, neboť modely z letošního roku přecházejí na novější verze, které tím pádem budou naopak růst.

Zdroje: developer.android.com

Diskuze ke článku
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Nič moc výsledky, Google by s tým mal konečne niečo robiť a zaviesť napríklad globálne updaty podobne ako Microsoft, aby neboli nové verzie výsosťou len niektorých zariadení.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze