Android sbírá o svých uživatelích 20× více informací než iOS, tvrdí nová studie

4
Android sbírá o svých uživatelích 20× více informací než iOS, tvrdí nová studie
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Android podle studie odešle každých dvanáct hodin 1 MB, i když uživatel telefon nepoužívá
  • iOS má během stejné doby poslat na servery Applu pouze 52 kB
  • Společnosti Google i Apple se však proti naměřeným hodnotám ohradily

Není žádným tajemstvím, že operační systémy chytrých telefonů sbírají o svých uživatelích obrovské množství dat. I tak vás však možná překvapí, že v případě Androidu má jít přibližně o dvacetinásobek údajů, které sbírá konkurenční iOS. Nejnovější studie profesora Douglase J. Leitha z irské Trinity College Dublin (na kterou původně upozornil arstechnica.com) tvrdí, že Android sbírá mnohem více uživatelských dat a demonstruje to hned na několika příkladech.


Jedním z nich je samotný proces naběhnutí systému při zapnutí smartphonu. Během něj totiž Android odešle na servery Googlu zhruba 1 MB dat, iOS však pouze 42 kB. Obdobná situace se opakuje, pokud necháte telefon nečinný v tzv. pohotovostním režimu (nepoužíváte jej, ale je zapnutý). Android odešle ze zařízení zhruba 1 MB každých 12 hodin. Za stejný čas však iOS pošle na servery Applu jen 52 kB. Pouze na území USA tak Google sbírá o svých uživatelích 1,3 TB dat každých 12 hodin, zatímco Apple tímto způsobem získá jen 5,8 GB.

Tato studie vzbudila tolik povyku, že se k ní vyjádřil samotný Google, který reagoval na článek arstechnica.com. Podle jeho zástupců jsou výsledky studie velmi zavádějící a se závěrem studie dokonce nesouhlasí ani Apple, podle něhož jsou výsledky „zkrátka nesprávné“. Přinejmenším diskutabilní je pak metodika tohoto výzkumu. K měření byl totiž použit starší iPhone 8 s iOS 13.6.1 (a jailbreakem) a Google Pixel 2 s Androidem 10. Ostatně na kompletní obsah i naměřené hodnoty se můžete podívat přímo na stránkách tcd.ie.

Diskuze ke článku
Jim Bob
Jim Bob
Apple těch dat sbírá určitě mnohem víc, jen tradičně lépe optimalizuje! ;))
Janek Fanek
Janek Fanek
Posoudit to nemohu, protože jsem u toho nebyl. Nedávno jsem obdržel od Samsungu příkaz akceptovat nové povinnosti v jeho pravidlech používání služeb samsung a google, zejména zajímavá byla pasáž o tom, komu jak předá Samsung moje osobní údaje. Podle toho kdejaký diktátor, nebo autoritářský režim získá mé osobní udaje, stačí když o to požádá. Zejména pokud jsem kritikem režimu. K tomu není co dodat!
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Naposledy upraveno: 1. 4. 2021 17:11
Prostě u obou nesmyslné měření.
Kocur Kocur
Kocur Kocur
Ten sběr dat mne ani nepřekvapuje hlavní je to že u obou zmíněných OS jde vše do USA a vam se to líbí ? To je jako správně ? Proč se o tom nikde nemluví ? Číňani sbírat nesmí a USA jako jo ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze