Android N je tu: přináší multi-window a další novinky

70

Android N a jeho novinky se měly objevit až na vývojářské konferenci Google I/O, kde měl americký gigant oznámit i uvolnění vývojářské verze. Google ale celý mechanismus otočil a již dnes uvolnil Android N Developer Preview. Vývojářská verze zahrnuje mnoho novinek včetně očekávaného Multi-window či přepracovaného notifikačního panelu.

Google převrátil svou každoroční rutinu a ještě před konáním konference I/O dal k dispozici chystanou verzi Androidu s označením N. Jaké přináší novinky?

Android N

Multi-window, neboli podpora více oken na ploše byla již v novém systému očekávána. Okna se zprvu sama přizpůsobí tomu, zda máte telefon či tablet na výšku nebo na šířku. Spolu s touto funkcionalitou se také nese možnost upravit velikost oken dle svých potřeb. Funkci Multi-window samozřejmě lze také vypnout. K dispozici bude i režim obraz v obraze.

Android N

Další novinka se týká notifikačního panelu, který byl přepracován a má nyní jednodušší design a oznámení nyní nemají systém karet a zmizely i kulaté ikony aplikací, které nahradily jednoduché popisky s oznámením. Notifikace zobrazují mnohem více textu. Nově byla přidána i podpora pro rychlou odpověď přímo z notifikačního panelu bez nutnosti otevírat samotnou aplikaci. Android tedy následuje konkurenční systémy iOS nebo Windows 10, které tuto funkci již nějakou dobu podporují. Novinkou je také stálé zobrazení rychlých zkratek klíčových funkcí v záhlaví notifikačního panelu. Nepraktická nutnost stahovat vždy lištu nadvakrát nebo dvěma prsty jen kvůli zapnutí Wi-Fi tak zmizela. Google se tak vydal cestou například Samsungu a dalších výrobců, který takto prakticky ikonky klíčových funkcí v záhlaví ukazují už dlouhou dobu. Podržením prstu na ikonce se pak lze rovnou přesunout do menu dané funkce.

Android N

Takzvaný „Doze“ mode nyní Google nabízí v přepracované verzi. Doze mód šetří vaší baterii v telefonu tím, že uspí všechny aplikace a omezí synchronizace v momentě, kdy zhasne displej. V tomto módu máte samozřejmě možnost vybrat si aplikace, které Doze mód nebude zahrnovat. Nyní ho Google vylepšil a režim má být ještě efektivnější a úspornější.

Android N se samozřejmě dále chlubí menší náročností na operační paměť. K dispozici je také režim chytrého omezení přenášených dat přes mobilní sítě, což se bude hodit zejména uživatelům s nižšími FUP limity.

Spolu s Androidem N přišla také nová možnost, jak si vývojářskou verzi do telefonu stáhnout. Android Beta Program umožní vývojářům stáhnout Android N přes OTA aktualizaci stejně tak, jako by to šlo o jakoukoli jinou běžnou aktualizaci.

K uvolnění finální verze by mělo dojít v létě tohoto roku. Prozatím je Android N v preview verzi dostupný pro vývojáře a zařízení Android One, Nexus 5X, Nexus 6 a 6P, Nexus 9, Pixel C a Nexus Player.

Zdroje: android-developers.blogspot.cz, engadget.com, androidpolice.com, phandroid.com

Diskuze ke článku
Martin
A až se dostane k Z co bude pak AB nebo čísla. Pokud to dobře počítám Android Z bude v Roce 2028
Uštván Léty
Ten android vychází tak často že to ztrácí kouzlo a prakticky nejnovější systém je do roka opět starý... Blbci v googlu co na to říct
ANO
Multi-window ..... na tabletech okoukane od microsoftu ..... ale na mobilech je to fakt novinka, to nema ani windows phone:) Taky asi proto, ze na telefonu je to naprosta picovina:o) Gugl uz fakt nevi co by ...
Lukáš
Jo, Google jede. Progres jaký je okolo androidu se mi líbí a je vidět, že Google na tom udělal kus práce. Z molocha se stal svěží systém rychlý jako blesk. Nové změny vítám, možná to je okoukané z různých nadstaveb výrobců, ale podstatné je, že teď to bude v základu. Good job.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze