Android aplikace skrze prohlížeč Chrome pro Windows, Linux a Mac

20

Možná přemýšlíte o přechodu na Android, ale napadlo vás vyzkoušet si některé aplikace bez toho, aniž byste daný telefon měli u sebe. Nechce se vám instalovat složité emulátory a chcete zkrátka vyzkoušet chod dané aplikace ještě před instalací? Nyní si můžete, skrze jednoduchý doplněk pro Chrome, aplikace vyzkoušet jak na Windows, tak na Linuxu a MacOS X.

Emulace aplikací pro operační systém Android od Google na počítači není ničím objevným, na internetu se dočtete spoustu různých návodů a naleznete spoustu programů, které lépe či hůře aplikace pro Android emulují do podoby programu, který následně můžete ovládat pomocí počítače. Pokud ovšem chcete vyzkoušet jen pár aplikací, případně nechcete před každým spuštěním dané Android aplikace spouštět nějaký speciální program, možnosti se trochu tenčí.

Chrome

Tedy až do teď, kdy Google vypustil zajímavý doplněk pro vývojáře aplikací. Tento doplněk během okamžiku stáhnete pomocí Chrome obchodu a následně si již užíváte programy na monitoru vašeho PC. Kompatibilní je se všemi operačními systémy, které spustí prohlížeč Google Chrome, tedy Windows, Linux a Max OS X. Tím se z tohoto nástroje stává jeden z nejuniverzálnějších, a zároveň také jeden z nejjednodušších.

Instalujeme doplněk

Instalaci prohlížeče Google Chrome pro Windows/Linux/Mac OS X přeskočíme, tu zvládne každý sám, zaměříme se na instalaci doplňku ARC Welder, který je oním gró celého postupu, a který následně umožní instalaci Android aplikací skrze .apk balíček. Doplněk nalezneme na této adrese, stačí jej pouze stáhnout a nechat nainstalovat (instalace proběhne automaticky, celý proces stažení a instalace trvá v závislosti na rychlosti stažení asi 2 až 5 minut. Následně doporučujeme restartovat prohlížeč Chrome.

Instalace doplňku

Po restartu objevíte aplikaci ARC Welder mezi dalšími aplikacemi, odkaz na nainstalované aplikace naleznete v liště záložek. Po spuštění aplikace ARC Welder se spustí okno, které je prvním krokem ke spuštění Android aplikací. Toto okno už je nezávislé na oknech Chromu, ten tedy můžete minimalizovat (Mac OS X). Dalším krokem je vybrání adresáře, kam se budou ukládat nezbytná data. Každý uživatel si tak zvolí svůj kořenový adresář (kde se následně budou vytvářet složky k nainstalovaným aplikacím) kliknutím na možnost „choose“. Následně se už zobrazí okno, které umožní instalaci Android aplikací skrze .apk balíček. A kde ho sehnat?

Nastavení doplňku

Kde sehnat .apk balíček

Každá android aplikace končí koncovkou .apk, ale kde ji sehnat? Přes Google Play to přímo nelze, návodů je sice spoustu, my si ale opět zvolíme ten nejjednodušší. Na stránkách APK Downoloader stačí zadat odkaz aplikace z Google Play, kterou si vyberete a automaticky se tento odkaz převede na .apk balíček dané aplikace. Tu pak můžete následně stáhnout třeba na plochu. Většinou název souboru vypadá asi takto: com.viberapp.apk (aplikace Viber). Takto stažené aplikace jsou samozřejmě ověřené certifikátem, nejde tedy o žádné kradení, stažení placených aplikací takovýmto způsobem samozřejmě nelze a o této možnosti se ani nebavíme. Většina zajímavých aplikací je však k dispozici zdarma, pro náš test si tedy vybereme například aplikaci Můj Vlak od ČD.

Instalace aplikace

Stažený .apk soubor pak stačí otevřít v aplikaci a automaticky se spustí instalace. V dalším oknu stačí zaškrtnout možnost zobrazení (klasicky, tablet, maximalizováno) a kliknout na možnost Launch App. Aplikace se během okamžiku spustí ve vámi zvoleném nastavení. Takto nainstalovanou aplikaci již nemusíte při příštím spuštění znova instalovat, stačí pouze najet do složky aplikací v prohlížeči Chrome a aplikace se objeví mezi nainstalovanými.

Aplikace pro Android na Mac OS X

Závěr

Doplněk ARC Welder je nejvhodnější pro ty, kteří si pouze chtějí otestovat funkčnost nějaké aplikace, nejedná se o plnohodnotný emulátor prostředí OS Android. Zamrzí také neschopnost spouštět aplikace jako Hangouts či Mapy, protože aplikace začne vyžadovat služby Google Play. Logicky také propojení s GPS a dalšími věcmi, které smartphone má, ale notebook/PC nemusí, respektive nemá. Na otestování některých aplikací třetích stran je však doplněk ideální, funguje rychle, bez čekání a hlavně skvěle – aplikace jsou pak bez záseků funkční a můžou se tak stát dalším doplňkem, který vám uvnitř vašeho PC chybí – bez nutnosti mít telefon fyzicky u sebe.

Diskuze ke článku
Lukáš
Celkem vychytávka, ať si o androidu říká kdo chce co chce, tak právě tyto možnosti ho dostaly tam kde je a díky nim tak i vydrží. Až bude čas určitě vyzkouším, zajímalo by mě jestli se lze přihlásit k gmailu.
Jakub
Co dostalo Android nahoru není jeho kvalita, nýbrž rozšířenost. Vzal to, co měly drahé iPhony a vložil jeho funkce do každé cenové kategorie. Nikdo v té době moc neřešil pomalost. Dneska už je jinde, ale aplikace ne.. Proto ho časem nevyhnutelně nahradí bezpečnější a stabilnější systém, netroufám si říct jaký, protože postavení developerů k Windows je pořád děsivé.
Petr
A existuje emulator i pro windows phone?Android se mi pomalu prestava libit, jako pracovni mobil pouzivam Motorolu TC55 a soukrome Huawei Y300. Pokukuju po Lumii 640LTE, ale chtel bych si vyzkouset alternativni aplikace pro windows phone...
andel
prosim muzete mi nekdo pomoci.vse jsem nainstaloval v pohode ale kdyz dam otevrit aplikaci tak se normalne otevre ale jde jenom zvuk,obraz pouze cerne okno.prosim moc o pomoc.dekuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze