AMOLED displeje jsou už levnější než LCD. Uvidíme je v low-endech?

41

Podle nejnovější analýzy provedené v posledních měsících jsou AMOLED displeje již levnější než klasické LCD, se kterými se setkáváme v mobilních zařízeních. AMOLED technologie byla přitom až donedávna používána především pro vrcholové modely, což by se mělo časem změnit.

Výhody AMOLED displejů využívá nejčastěji Samsung. Má přitom výhody, jako je lepší podání černé a sytější barvy. Díky možnosti vypnout jednotlivé pixely a dosáhnout tak výborné hloubky černé se pak hodí k funkcím, jako je zobrazení informací v určité části jinak vypnuté obrazovky bez toho, aby vám ubylo větší množství cenné energie. AMOLED displeje mají i své nevýhody, kterými jsou různé odstíny bílé, jež můžou mít nádechy do modra či žluta.

Obecné schéma AMOLED displeje

Až do nedávné doby byly AMOLED displeje výsadou dražších telefonů, což by se ale podle poslední analýzy mělo změnit. Výroba AMOLED displejů je nyní levnější než u klasických LCD panelů. Výroba AMOLED 5palcového displeje s Full HD rozlišením nyní vychází na 14,30 dolarů, tedy okolo 347 Kč, zato LCD vyjde na 354 Kč. Je to sice minimální rozdíl, ale jak je známo, při výrobě mobilních zařízení se výrobci snaží stlačit náklady co nejvíce dolů a možnost nasazení AMOLED displejů i do přístrojů středních a nižších tříd je tedy velmi pravděpodobné.

Obecné schéma LCD displeje

Zdroje: gsmarena.com, english.etnews.com

Diskuze ke článku
David
Rikalo se, ze se u AMOLED vypaluje displej a nedrive odchazi modra barva. Nevyznam se v tom, ale nevi nekdo jestli uz se to zlepsilo nebo je to porad jen otazka casu, nez se displej vypali?
vypalovac
Amoled není a nikdy nebude plnohodnotná náhrada LCD, zejm. z důvodu vypalování.
Radim
Pěkná blbost vypalování amoledů už je dávno pryč měl jsem amoled přešel jsem na lcd a byl jsem hodně zklamaný pak jsem zase přešel znovu na amoled a je to krása ty barvy prostě jsou nadherné ..souhlasím stím že neduhy vypalování měl amoled dlouho ale ja si myslím a su si tím jistý že ta doba je pryč a to nejsem majitelem mobilu od samsungu ale mám oneplus X ale ten má určitě displey od samsungu no prostě tím chci říct že neduhy amoledu už jsou dávno pryč i když chybička se vždy může stat.
Hexagon
S vypalovanim AMOLEDu bol problem mozno v prvej generacii. Na svojej Lumii 800,ktora ma vyse 2 rokov nepozorujem nic vypalene. Teraz mam OLED,ktory ma takmer pol roka a zatial nic vypalene. Predtym som mal Triluminos,co je vlastne LCD a ten sa vypalil po roku. Nehovorim,ze sa to nemoze stat aj s AMOLED.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze