Acer Iconia One 8 oficiálně: Lollipop na palubě (první dojmy)

Acer na včerejší velké tiskové konferenci představil také nejlevnějšího zástupce z řad tabletů, a to konkrétně model Iconia One 8 (B1-820). Ten přímo navazuje na model Iconia One 8 (B1-810) a změn se odehrálo opravdu velice málo. Tou nejzásadnější se však stává přítomnost Androidu ve verzi 5.0 Lollipop.

Acer Iconia One 8 – první pohled z New Yorku

Acer Iconia One 8 pro nás není žádnou novinkou, novinkou je ovšem verze s označením B1-820, kterou Acer představil právě u příležitosti dnešní tiskové konference. Tento tablet se automaticky svoji výbavou a cenou zařadí po bok těch nejlevnějších tabletů na trhu, kde panuje velmi napjatá atmosféra. Čím bude bojovat novinka, a má vůbec šanci na úspěch?

Acer Iconia One 8 (B1-820)

Acer Iconia One 8 (B1-820) je už od pohledu levně vypadající zařízení, zachovává si však jistou eleganci. Rozměry tabletu se ustálily na 127,7 × 213,9 × 9,5 milimetrů, což jsou vcelku příjemné hodnoty. Hmotnost tabletu činí 355 gramů, což je přibližně stejná hodnota, jako u původního Aceru Iconia One 8. Devízou novinky bude dostupnost hned v několika barevných variantách zadního krytu, kromě klasické bílé se zájemci mohou těšit na zajímavé pastelové odstíny jako třeba světle modrá, smaragdová, žlutá, oranžová, tmavě růžová nebo také tmavě modrá, plastový kryt navíc nabídne zajímavou texturu. Dostupné navíc budou i pryžové kryty, a to samozřejmě v těch samých barvách. Nutno také podotknout, že naživo vypadá tablet poměrně vkusně, stejně tak plastové zpracování nepůsobí nijak laciným dojmem.

Acer Iconia One 8 (B1-820)
Acer Iconia One 8 (B1-820)

Přední straně dominuje 8palcový IPS displej s HD rozlišením, konkrétně tedy 1 280 × 800 pixelů. To věru není mnoho, s jemností se tak dostáváme pod 200 pixelů na palec. Nenáročným uživatelům by však displej mohl postačovat, zvláště pak s přihlédnutím na fakt, že se jedná o IPS panel, který by měl nabídnout živé barvy. Displej se navíc pyšní technologií Zero Air Gap (displej je spjat s krycím sklem), která slouží ke zmírnění odrazu světla, vyššímu kontrastu a také jasnějšímu obrazovému podání. To ale rozhodně není vše, nová Iconia One 8 se může pochlubit také technologií Acer Precision Plus pro vysoce přesné ovládání dotyky a psaní. Jak to bude fungovat v praxi teprve uvidíme, Acer však slibuje, že novinka bude vhodná i pro přesnější grafické náčrty, které budete moci provádět jakýmkoli hrotem silným 2 milimetry, tedy i běžnou grafitovou tužkou.

Acer Iconia One 8 (B1-820)

Co se týče výkonu, ten bude u Iconie One 8 obstarávat čtyřjádrový procesor Intel Atom s taktem 1,83 GHz, kterému bude sekundovat 1 GB paměti RAM. Opět se tedy bavíme o základu. Co se týče interní paměti, ta nabídne kapacitu 16 nebo 32 GB. Interní paměť lze rozšířit i pomocí slotu pro paměťové karty microSD, ten je celkem překvapivě nezakrytý. Hlavní výhodou nové Iconie One 8 bude především nejnovější verze operačního systému Android, respektive 5.0 Lollipop. Systém bude protkaný také sada dotykových nástrojů Acer Iconia Suite, které budou zjednodušovat ovládání pomocí jednoduchých gest a ikon pro rychlý přístup. O fotografické výsledky se bude starat fotoaparát s rozlišením 5 Mpx, nechybí ani sekundární kamera pro videohovory se základním rozlišením 0,3 Mpx. Acer neuvedl, jakou kapacitou baterie novinka disponuje, udávaná výdrž až 8,5 hodiny však zní poměrně slibně.

Režimy Acer Iconia Suite

  • EZ Note – Jednoduchý způsob tvorby a organizace zápisů z jednání, poznámek nebo nápadů. Poznámky lze vytvářet psaním rukou, na klávesnici, pomocí zvukových záznamů, fotografií nebo obrázků. Lze vytvářet neomezený počet knih a stránek. Díky záložkám lze poznámky, včetně těch zvukových, intuitivně a snadno najít.
  • EZ WakeUp – Tablet se probudí po pouhém jednom stisku a dvojitým poklepem se spustí předem zvolená aplikace.
  • EZ Snap – Usnadňuje pořízení snímku obrazovky jednoduchým přivřením tří prstů. Fotky lze snadno upravovat a sdílet.
  • EZ Gadget – Usnadňuje přecházení mezi aplikacemi tím, že nabízí jednotné vyskakovací okno, ve kterém je kalendář, prohlížeč, kalkulačka i textové poznámky.
  • System Doctor – Způsob, jak bez problémů uvolnit a spravovat systémovou paměť i úložiště pro zkrácení doby odezvy a zvýšení kapacity disku pro uložení většího množství fotografií a aplikací.

Novinka bude dostupná i v České republice, a to v červenci za doporučenou koncovou cenu 4 790 Kč.

Technické parametry Acer Iconia One 8 (B1-820)

Kompletní specifikace
Konstrukce213,9 × 127,7 × 9,5 mm, 355 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944)
ChipsetIntel Atom Z3735G, CPU: 4×1,83 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ?
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčervenec 2015, 4 790 Kč
Diskuze ke článku
Lukas O
Skoda toho 1 GB ram :(
mrtvá žížala
ta cena je pretazena... Konkurence umi vic, Lenovo S8-50, 2G RAM, FullHD 8", Stereo Repro - 4999,- a ze nema Lizatko ? A co jako :o)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze