Kauza Huawei: Co se stalo, děje a může v nejbližší době stát?

Kauza Huawei: Co se stalo, děje a může v nejbližší době stát?
  • Huawei byl americkou vládou zařazen na černou listinu a nesmí obchodovat s americkými firmami
  • Dopad to má nejen na software, ale i na hardware
  • Povíme vám, jak budou současné telefony Huawei a Honor fungovat v budoucnu
  • Nastíníme i možnou budoucnost mobilních zařízení Huawei a Honor

V minulém týdnu byla na Huawei ze strany americké vlády uvalena sankce, která znamenala zařazení čínské společnosti na černou listinu. Kvůli tomu Huawei nesmí obchodovat s americkými firmami.

Tato skutečnost může mít významný dopad na spolupráci s Googlem a dodavateli hardwaru. Google se samozřejmě okamžitě ozval a reálně hrozí, že budoucí telefony mohou být zcela odstřihnuty od služeb Googlu. Následovaly i přední dodavatelé hardwaru, například Intel s Qualcommem a ARM.

Aktuálně ale běží 90denní lhůta, během které je vlastně vše při starém a Huawei má čas se s novými skutečnostmi popasovat. V dnešním videu, které naleznete níže v tomto článku, si rozebereme, co se vlastně stalo. Co se ve videu například dozvíte?

  • Jak budou nadále fungovat současné telefony a tablety Huawei / Honor
  • Jak to bude s budoucími aktualizacemi softwaru
  • Jaké možnosti má Huawei do budoucna

Huawei vs USA - čeho se bát a co dělat

Diskuze ke článku
Petr
Amíci opět ukazují, jak svobodná jsou země, když vláda může dirigovat soukromé podnikání...
A všichni nohsledi američany poslouchají, protože se píchá do konkurence a chtějí z toho profitovat. A uživatelé z toho profitovat nebudou. A že Čína špehuje svět? No a co, proč by nemohli, američani špehují, Rusové špehují, Němci, Francouzi...... všichni všechny... Proč např Google nenabízí ke koupi Android, který by byl bez špehování?
Tomáš Šťastný
Tomáš Šťastný
Jinak něco k tématu z konkurenční stránky...

Americký prezident Donald Trump se v čerstvě zveřejněném rozhovoru se zástupci amerického ministerstva zemědělství otřel i o kauzu Huawei a uvedl, že společnost Huawei je něco, co je velmi nebezpečné, zejména z vojenského hlediska. Poté ale dodal, že je možné, že by se řešení problémů čínské firmy mohlo stát součástí nějaké obchodní dohody Čínou.

Na otázku, jak by taková dohoda měla vypadat, Trump odpověděl, že velmi dobře pro americkou stranu. Podle amerického prezidenta je ale zatím příliš brzy na nějaké návrhy, a to kvůli velkému znepokojení z bezpečnostního hlediska.

Z výše uvedeného vyjádření lze cítit, že jde pouze a jen o peníze. Buď je Donald Trump naprosto nezodpovědný, když je ochoten vyměnit bezpečnost USA za výhodnou obchodní dohodu s Čínou, anebo Huawei není tak velká bezpečnostní hrozba, jak se nám americká vláda snaží namluvit.

Bohužel se nedá předpokládat, že americké bezpečnostní složky předloží nějaká fakta, která Huawei usvědčí z narušení bezpečnosti. Vývoj této kauzy tak lze jen velmi obtížně odhadovat.

Reakce Huawei z konference o kybernetické bezpečnosti:
Místopředsedy společnosti Huawei Ken Hu včera na Postupimské konferenci o národní kybernetické bezpečnosti celou situaci komentáře bezpečnost ntoval následovně:

„V posledních dnech byly na společnost Huawei uvaleny restrikce založené na neopodstatněných obviněních, s cílem narušit naše obchodní aktivity. Jsme přesvědčeni, že tento postup je naprosto neoprávněný.

Přibližně tři čtvrtiny evropských uživatelů smartphonů se spoléhá na systém založený na operačním systému Android. Každý pátý uživatel systému Android vlastní zařízení značky Huawei. Takováto bezohledná rozhodnutí mohou způsobit obrovskou škodu zákazníkům i firmám v Evropě.

Podobné chování představuje nebezpečný precedens. Je v rozporu s hodnotami mezinárodní obchodní komunity, omezuje globální dodavatelský řetězec a narušuje spravedlivou hospodářskou soutěž na trhu. V budoucnu tomu také může čelit jakékoliv jiné odvětví či společnost, pokud tyto problémy nebudeme řešit společně.

Když jsem přijel, tak mi bylo řečeno, že jsme na historickém místě (univerzitní kampus v Postupimi), kde kdysi stála Berlínská zeď. To mi připomnělo, že nechceme vidět další zeď a nechceme procházet další bolestivou zkušeností. Stejně tak nechceme budovat novou zeď z hlediska obchodu, nechceme budovat ani novou zeď z hlediska technologie. Potřebujeme integrovaný globální ekosystém, který nám pomůže podpořit rychlejší technologické inovace a silnější hospodářský růst. V konečném důsledku to jsou hodnoty, na které se musíme spoléhat pro udržení růstu prosperity lidské společnosti.“

Miki
V App Gallery od Huawei svetelnou rýchlosťou pribúdajú apky. Kto to sleduje, vie.
Offečka Jablečna
Co se stane? Lidi prozřou a začnou kupovat Apple, protože to je jediná firma, co to s telefony myslí vážně Pak zavládne světový mír.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze