Nejlepší smartphone do 5 000 Kč

Pro ty méně náročné
Nejlepší smartphone do 5 000 Kč
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na smartphony do limitu 5 tisíc korun
  • Standardem je podpora 5G, povedený displej a slušná kapacita baterie
  • Do výběru se dostaly zástupci značek Xiaomi, Motorola, Vivo, OnePlus i Samsung


Že jsou smartphony pod 5 tisíc korun odpad, který vůbec nemá smysl řešit? Náš dnešní výběr vás dozajista utvrdí o opaku. Samozřejmostí se stala podpora sítí 5. generace, NFC pro bezkontaktní platby a hlavní fotoaparáty už fotí tak, že se za výsledky jistě stydět nebudete. V dnešním výběru naleznete i „poklady“ s podporou eSIM či rychlým drátovým nabíjením až 67 W. A ano, všechny stále pořídíte pod hranicí 5 tisíc korun.

Vybíráme nejlepší telefon do 5 000 Kč!

Nejlepší smartphone do 5 000 Kč

Xiaomi Redmi Note 12 Pro


Je libo hodně muziky za málo peněz? Pak se vyplatí sledovat Xiaomi, konkrétně podznačku Redmi a konkrétně model Redmi Note 12 Pro. U něho se můžete těšit na 6,67" OLED displej, který se chlubí Full HD+ rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí.

O výkon se stará MediaTek Dimensity 1080 společně s až 12GB RAM a 256GB úložištěm, při ceně do 5 000 Kč však musíte počítat s variantou 6+128 GB. O podporu 5G však pochopitelně ochuzeni nebudete. Nasazen je snímač Sony IM766 se 50 megapixely a optickou stabilizací obrazu, hlavní fotoaparát doprovází 8megapixelový ultraširokoúhlý objektiv se záběrem 120 stupňů a 2megapxielový makro snímač. Na čelní straně je pak v průstřelu displeje 16megapixelová čelní kamerka.

Kapacita baterie nabízí 5 000 mAh, nabíjení je velice rychlé, počítat můžete s výkonem 67 W. Nabití zcela vybitého telefonu zabere 45 minut. Za danou cenu není moc co řešit, co myslíte?

Motorola Moto G54 Power Edition


Pokud hledáte slušně vybavený smartphone nižší střední třídy, jednoznačně se nabízí Motorola Moto G54 Power Edition, která má i v roce 2024 co nabídnout. Za cenu pod 5 tisíc korun se chlubí 6,5" Full HD+ IPS LCD displejem se 120Hz obnovovací frekvencí, potěší i dvojice hlasitých reproduktorů s Dolby Atmos.

I přes opravdu štědrou kapacitu baterie 6 000 mAh potěší vcelku nízká hmotnost 192 gramů. Motorola G54 Power Edition rovněž nadchne štědrou 12GB RAM či 256GB úložištěm, to rozhodně není v dané třídě obvyklé. G54 Power Edition si navíc rozumí s eSIM, do telefonu lze však vložit klasickou nanoSIM i microSD kartu. Maximální nabíjecí výkon pak činí solidních 30 W, za 30 minut na nabíječce totiž získáte zhruba 45 % kapacity.

O výkon se pak postará MediaTek Dimensity 7020, jenž podporuje 5G na obou SIM kartách, Bluetooth 5.2 či Wi-Fi 5. Pro příznivce focení je k dispozici 50Mpx fotoaparát s OIS, 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv s automatickým ostřením či 16Mpx selfie kamerka. V dané cenové třídě tedy skvělá nabídka, která by neměla ujít vaší pozornosti.

Vivo V29 Lite


Když kromě funkcí chcete i slušný design, nabízí se Vivo V29 Lite. To pod hranicí 5 tisíc korun nabídne 6,78" AMOLED panel s Full HD+ rozlišením a 120Hz obnovovací frekvenci, jas ve špičce činí až 1 300 nitů a v displeji se nachází i čtečka otisků prstů.

Na zadní straně je 64Mpx snímač s optickou stabilizací obrazu, který je v dané třídě opravdu velice slušný a ostudu vám neudělá ani v případě, že se výsledky budete chlubit na monitoru počítače. Ostatní snímače jsou zbytné, jde o 2Mpx makro snímač a portrétní snímač ve stejném rozlišení. Selfie kamerka nabízí 16 Mpx a její výsledky jsou velice slušné.

Pod kapotou tepe Snapdragon 695 5G, dostalo se na 8GB RAM a 128GB úložiště. Uvnitř je baterie s kapacitou 5 000 mAh, Nabíjení je vcelku rychlé, výkonem 44 W, kompletní nabití telefon stíhá za zhruba 50 minut. Výhodou Viva je i podpora eSIM, což u takto levných kousků rozhodně není typické. Svědčí o tom i fakt, že kromě Viva to z dnešního výběru zvládá už jen zmiňovaná Moto G54 Power Edition.

OnePlus Nord CE 3 Lite


OnePlus Nord CE 3 Lite stejně jako zbylá dnešní konkurence nabízí 5G. Kromě toho se chlubí i 6,72" panelem s Full HD+ rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí, jen nejde o panel typu AMOLED. Vadí? Pokud ano, dál ani číst nemusíte, ale byla by to vcelku škoda.

Bude vás zajímat, že o výkon se stará osmijádrový Snapdragon 695 5G, který dostačuje na základní hry, RAM má slušnou kapacitu 8 GB, interní paměť 128 GB. Radost neudělá sestava tří zadních fotoaparátů, hlavní snímač sice má pěkných 108 Mpx, avšak zbylé dva objektivy pro makro a portrétní snímky mají již jen 2 Mpx, takže jsou prakticky zbytečné. Hlavní snímač musíme pochválit za barevnou věrnost i množství detailů, počítejte však s výstupním rozlišením 12 Mpx.

Baterie s kapacitou 5 000 mAh potěší, stejně tak špičkově rychlé 67W drátové nabíjení. Za takto výkonné nabíjení by se nemusel stydět ani smartphone za trojnásobek, plně nabito máte za zhruba 50 minut.

Samsung Galaxy A15


Pokud chcete Samsung, nabízí se levný Galaxy A15 s přídomkem 5G. Ano, i tento kousek nabídne podporu sítí 5. generace. V dané cenové kategorii jednoznačně potěší displejem, konkrétně 6,5" Super AMOLED displejem s Full HD+ rozlišením a 90Hz obnovovací frekvencí s maximálním jasem 800 nitů.

O výkon se stará Dimensity 6100 od MediaTeku, sekunduje mu 4GB RAM a v základu se můžete těšit na 128GB úložiště, v tomto ohledu Samsung trochu zaostává, alespoň co se tabulkového srovnání týká. V oblasti fotoaparátů se vracíme do nižší třídy. Hlavní snímač disponuje 50 megapixely a sekunduje mu ultraširokoúhlý objektiv, avšak s nízkým 5megapixelovým rozlišením. Výčet pak uzavírá zcela postradatelný makro fotoaparát se 2 megapixely. Čelní kamerka má pak 13 megapixelů. Kvality všech snímačů odpovídají třídě, smysl tak dává jen selfie kamera a hlavní snímač, který produkuje velmi slušné výsledky s výbornou redukcí šumu s širokým dynamickým rozsahem.

Baterie má kapacitu 5 000 mAh a je podporováno 25W drátové nabíjení, což lze stále považovat za slušný standard. Několikanásobně dražší iPhony to o moc rychleji také nezvládají, ale možná jen nechtějí. V reálu můžete počítat s 25 % baterie za 15 minut na nabíječce, na kompletní dobití si počkáte hodinu a dvacet minut.