Mobilům vládne Samsung, za 10 let dodal 3 miliardy telefonů. Jak si vede Apple?

Mobilům vládne Samsung, za 10 let dodal 3 miliardy telefonů. Jak si vede Apple?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Apple ztrácí přes 700 miliónů dodaných telefonů
  • Za uplynulou dekádu Samsung výrazně ztratil tržní podíl
  • Nejlepší trojici doplňuje Xiaomi

Trh s mobilními telefony je poslední roky celkem jasně rozdělen. Zajímavě však vypadat ohlédnutí za uplynulou dekádou, které přináší agentura AltIndex. Ta dala dohromady dodávky všech telefonů předních výrobců za uplynulé desetiletí, můžeme se tak podívat, kdo je jednoznačným vládcem, případně zda se třeba chystá nějaká změna.

Od prvního čtvrtletí roku 2014 do prvního kvartálu roku 2024 dodal nejvíce telefonů Samsung, což není překvapivé. Celkově dodal 2,937 miliardy mobilů, což je o 33 % více než druhý v pořadí. Jde samozřejmě o Apple, jehož dodávky se zastavily na čísle 2,203 miliardy telefonů. Třetí příčka patří Xiaomi, které má však s dodávkami 1,147 miliard telefonů výrazný odstup za vedoucí dvojicí. První šestku pak uzavírá trojice Huawei, Oppo a Vivo, kde jen Huawei dokázal dodat přes miliardu zařízení. Avšak hlavní část bude z doby do roku 2019, kdy se čínskému výrobci dařilo a nebyl zatížen americkými sankcemi.


Zajímavostí může být, že počet dodaných telefonů Samsung převyšuje výrobce na 4., 5. a 6. místě dohromady. Jak můžete vidět z grafu výše, Samsung se potýká spíše s poklesem dodávek, ačkoliv poslední čtvrtletí, tedy první v letošním roce, se mu naopak po delší době vyvedlo dobře. I z tohoto důvodu přišel z části o svůj tržní podíl. Zatímco v prvním čtvrtletí roku 2014 činil 30,7 %, nyní jde pouze o 20,8 %. Bez desetiny procenta jde o pokles o 10 % Oproti tomu si během dekády Apple polepšil o 2 % na 17,3 %. Na Apple aktuálně dotírá Xiaomi se 14,1 %.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze