Jaké novinky přináší nejnovější verze Androidu 15 a kdo si ji může vyzkoušet?

Jaké novinky přináší nejnovější verze Androidu 15 a kdo si ji může vyzkoušet?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Zřejmě nejzásadnější novinkou druhé beta verze je funkce „Private Space“, která umí zabezpečit aplikace
  • Android 15 lze nyní naučit, jakým způsobem má uživatele oslovovat
  • Nejnovější verzi OS Android si budou moci vyzkoušet i majitelé jiných smartphonů než Pixelů

V rámci dnešní části konference Google I/O byla představena rovněž druhá beta verze (s oficiálním označením „Beta 2“) Androidu 15 pro smartphony Pixel. Zároveň s tím jsme se však dočkali informací o tom, na jaké další značky beta verze dorazí. Jako vždy je ihned na začátek vhodné uvést, že beta verze mohou být svým chováním nevyzpytatelné a jejich instalace je doporučena pouze těm uživatelům, kteří vědí, co dělají.

Zabezpečení jednotlivých aplikací na systémové úrovni

Zřejmě nejzásadnější novinkou druhé beta verze je funkce „Private Space“, která umí zabezpečit aplikace. Nejedná se přitom o nějakou převratnou funkci, neboť jsme podobné možnosti již viděli i u několika výrobců Android smartphonů v rámci jejich vlastní nadstavby. Ve své podstatě se jedná o možnost aplikaci zamknout kódem či třeba otiskem prstu, tentokrát však na systémové úrovni, i když to aplikace jako taková nenabízí. Náhled takto zabezpečené aplikace nebude vidět ani v rozhraní nedávno spuštěných aplikací či skrze jiné aplikace. Pro ohebné smartphony je pak zajímavou novinkou funkce „Save app pairs“, která vytvoří dvojičky různých aplikací, kdy lze jedním kliknutím rozprostřít na pravou stranu displeje například Gmail a na levý bok třeba internetový prohlížeč.

Google odhalil několik dalších (avšak spíše menších) nových funkcí u nejnovější (beta) verze Androidu 15. Jednou z nich je například možnost operační systém naučit, jakým způsobem má uživatele oslovovat, tedy jestli v mužském rodě, ženském rodě, neutrálně, či si nepřeje být vůbec oslovován. Tato možnost je prozatím dostupná pouze pro francouzský jazyk, má se však brzy rozšířit. Další inovací, jež stojí za zmínku, je vylepšená funkce PiP (obraz v obraze), kdy mají být přechody z/do tohoto režimu mnohem plynulejší.

Android lze nyní naučit, jakým způsobem má uživatele oslovovat.

Android 15 Beta 2 (s označením AP31.240426.022) je dostupná na všechny novodobé Pixely, počínaje řadou Pixelů 6, konče nejnovější sérií Pixelů 8 (včetně ohebného Pixelu Fold).

Pokud se neřadíte mezi skupinu majitelů těchto Pixelů, mohlo by vás zajímat, že beta verze Androidu 15 dle android.com oficiálně dorazí také na smartphony značky Honor, iQOO, Lenovo, Nothing, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Tecno, Vivo a Xiaomi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze